Docent Prorok: Pravice jde urvat, co ještě může. Lidé do ulic nepůjdou

12.12.2012 11:59

Změny ve vládě vyvolávají na různých fórech spoustu diskuzí. Své pochybnosti o naší nastávající ministryni obrany vyjádřil i prezident Václav Klaus. O zhodnocení situace požádaly ParlamentníListy.cz politologa, docenta Vladimíra Proroka, který působí na katedře politologie Vysoké školy ekonomické v Praze.

Docent Prorok: Pravice jde urvat, co ještě může. Lidé do ulic nepůjdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vláda dnes dozná změn a současně s ní také Poslanecká sněmovna. Do křesla ministra obrany usedne nezařazená poslankyně a místopředsedkyně vlády Karolína Peake, ministrem dopravy se má stát předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Současný výběr je otázkou trafik, a ne kompetencí

Místopředsedou sněmovny místo Vlasty Parkanové má být podle návrhu premiéra Jiří Pospíšil a Kateřinu Klasnovou z Věcí veřejných, která při odchodu do opozice na funkci rezignovala, nahradí sociální demokrat Jan Hamáček. Tuto volbu musí samozřejmě ještě potvrdit plénum Poslanecké sněmovny. Předsedu klubu ODS Stanjuru nahradí pak v jeho funkci současný místopředseda Marek Benda.

„Personální výběr v současné době je spíše otázka trafik, než kompetencí,“ říká Vladimír Prorok. Dodává, že to, co prezentují a produkují ministerstva, nemá potřebnou kvalitu. „Je tu spousta kauz, a když chcete zachovat alespoň zdání image vlády, tak tam musíte dát alespoň lidi, kteří jsou loajální,“ říká známý politolog.

Odborník by se ve vládě neshodnul ani s premiérem

„Samozřejmě by bylo lepší, kdyby do vlády přišel odborník, ale takový by nemusel souhlasit ani s premiérem. No a protože členové kabinetu chtějí za každou cenu vládu udržet, musejí si do ní najmenovat lidi loajální,“ konstatuje politolog. Podle něj je vše podřízeno tomu, aby se vláda vůbec udržela. „Proto je loajalita nyní víc než odbornost,“ dodává Prorok. Takový stav, podle něj, může situaci ještě zhoršit.

Tato vláda se svých křesel bude podle Vladimíra Proroka držet zuby nehty. „Je to pro ně poslední možnost, jak těm, kdo je sponzorovali, něco někde přihrát,“ míní politolog. Takže se podle něj kabinet Petra Nečase bude snažit držet do konce, než to přestane být průchozí. „Tady mohou narazit, a to na veřejné mínění. Je tu však jeden problém. Češi tuto vládu nechtějí, ale nedávají to okázale najevo,“ dodává Prorok.

Češi s vládou nesouhlasí, ale do ulic nepůjdou

„Takže to vydrží do voleb, ale možná skončí i dříve, to dnes je opravdu těžké odhadnout,“ říká politolog. Český národ je podle docenta Proroka zvláštní. „On nesouhlasí z většiny s tím, co vláda dělá. Ten kabinet má opravdu naprosto minimální podporu,“ konstatuje. Připomněl také průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že vládní strany jsou až na třetím a čtvrtém místě. „Ale lidi do ulic nepůjdou,“ dodává. Nespokojenost lidí prý tím pádem ukazují jen agentury, sami Češi ale neprotestují.

Ještě krok a už se vezou

Podle docenta Proroka zde může sehrát důležitou roli i hospodářská krize ve světě. Připomněl, že naše politika je proexportní, takže pokles poptávky vyvolá další nezaměstnanost, která už je dnes přes 9 procent, a to nejsou započteni ti, kdo byli například přinuceni k předčasnému důchodu. „A v tom okamžiku se vezou,“ je přesvědčen Prorok. Sociální situace je reálně podstatně horší, než ukazují statistická čísla.

Před časem řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec za TOP 09, že vidí před supermarkety auta a lidi, jak nakupují. Podle něj to znamenalo, že lidi mají nejen auta, ale také peníze na benzín a na nákupy. „Jistě, před supermarkety jsou možná stovky aut, ale to přece není celá veřejnost,“ kontruje docent Prorok. Statisticky to tak podle něj není věrohodný údaj. Připomněl navíc jiný údaj, podle nějž klesla spotřeba o 3,5 procenta. „A to je směrodatné,“ dodává Prorok.

Pro zlepšení se musíme dívat na východ, ale vláda se bojí

„Navíc, co je to za těchto okolností průměr?“ upozorňuje politolog. U některých skupin obyvatel je ten pokles téměř nulový, zatímco pro některé už je to procento vyšší a velmi citelné. „To je jako když se řekne, že každý sní denně jedno kuře. Jeden nemá žádné a druhý sní dvě,“ směje se docent Prorok takovým „průměrným hodnotám“.

Zlepšení situace docent Prorok zrovna nepředpokládá. „Ono je vůbec problém hovořit v době krize, která postihuje Evropu, o nějakých prorůstových strategiích. Budeme rádi, když udržíme to, co máme,“ konstatuje politolog. Upozorňuje, že západní trhy začnou být pro nás uzavřené, protože tam dojde k propadu. „A pak je tu otázka východu. „A v tomto případě je zajímavá pozice jak Václava Klause, tak Miloše Zemana, ale i ministra Kuby,“ říká Prorok. „Jestli jsem to pochopil správně, tak všichni tři jsou nějak na východě zaháčkovaní,“ dodává. Právě v tom vidí Vladimír Prorok šanci pro naši republiku. Problém je ale podle něj v tom, že většina lidí v této vládě má z Ruska a ekonomických vazeb na něj strach, takže to podporovat nebudou. „Ale je to pro naši zem jediná naděje,“ říká politolog. Jak dodává, musíme koukat tam, kde jsou peníze.

Šance je pro nás i u BRICSu, brzdí ji „trafiky“

Také ekonomika východu půjde podle Proroka mírně dolů, přesto je to se západem nesrovnatelné. „Stále ještě peníze mají a potřebují modernizovat svou ekonomiku,“ dodává. Ve hře jsou podle něj i země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, které tvoří přibližně 26,6 % územní plochy všech zemí a žije v nich 42,2 % obyvatelstva planety). „V těchto středně rozvinutých zemích máme dobré jméno ještě z takzvané první republiky nebo za socialismu. A tam je pro nás proto šance,“ je přesvědčen Prorok. Je to ale prý opět otázka vládní orientace.

„Jde o to, jestli si to vůbec ti lidé ve vládě uvědomují, a jestli jsou vůbec kompetentní to udělat,“ obává se Prorok. Není si tím prý vůbec jist. „Ten personální výběr je spíše opravdu „trafiková záležitost“," připomíná politolog.

Obrátí-li se ČSSD k pravici, přijde o preference

Vladimír Prorok ale nerozumí prý ani výroku sociálně demokratického místopředsedy Michala Haška, který odmítá vládu za spolupráce KSČM a prohlásil, „že mu z komunistů běhá mráz po zádech“. „Myslím, že sociální demokracie bude k spolupráci přinucena situací, protože komunisté jsou nyní na druhém místě,“ upozorňuje Prorok. Navíc prý, jestliže se ČSSD obrátí k pravici, začne podle Proroka své preference ztrácet a komunisté je klidně mohou dohnat.

Výroky podobné Haškovu ale na to podle Proroka nijak velký vliv mít nebudou. „Spíše půjde o to, jaký efekt vzejde z jejich společného vládnutí v krajích,“ myslí Prorok. Když prý bude pozitivní, pak nebudou závěry Bohumínského sjezdu nebo výroky podobné Haškovu relevantní.

Výroky Haška KSČM nepoškodí, komunisté ale nesmějí lpět na moci

Je to vše ale podle politologa s otazníkem: „Může se stát, že se zopakuje francouzský scénář, kdy socialisté ve společné vládě s komunisty jim přenechali ministerstvo práce a sociálních věcí, kde bylo nejvíce problémů, a ti se zdiskreditovali,“ připomněl Prorok. Dodal, že dnes už tam po komunistech není ani památky.

Podle Proroka jde samozřejmě o to, jak se zachovají čeští komunisté. „Buďto si budou chtít zachovat křesílka a za každou cenu zůstat ve svých pozicích, anebo upřednostnit řešení problému, a pak v případě nesouhlasu volit raději odchod,“ říká politolog. „Bylo by to správné, ale teoreticky by to mohl být pro ně, po tolika letech mocenské abstinence, poněkud problém,“ směje se politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…