Havlův Pehe: Žádali mě, abych pomohl Janu Fischerovi. A já...

01.01.2013 5:35

Chodí s křížkem po funusu, říká politolog Jiří Pehe o herci Tomáši Hanákovi a dalších osobnostech, které vyzývají prezidentského kandidáta Jana Fischera, aby kvůli svému někdejšímu členství v KSČ dobrovolně odstoupil z přímé volby. „Myslím, že je to ze strany některých lidí určitě ryzí idealismus, ale v českých politických reáliích to považuji za nesmyslné,“ uvedl Pehe.

Havlův Pehe: Žádali mě, abych pomohl Janu Fischerovi. A já...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Anketa

Rok 2013 bude pro naši zemi...

hlasovalo: 2634 lidí

Připomíná, že po třiadvaceti letech od sametové revoluce stále komunistická strana existuje a má – navzdory všem předpokladům – své postavení v politice i podporu voličů. „Výzvy proti komunistům neodpovídají veřejnému mínění, více než šedesáti procentům lidí je tato otázka víceméně ukradená,“ řekl politolog ParlamentnímListům.cz. Zdůrazňuje, že Tomáš Hanák i další, kteří vyzývají ke sjednocení proti kandidátům, které považují za nehodné prezidentského úřadu, mají na své názory i výzvy právo.

„Ale tyto apely jsou pokrytecké, proč by prezidentem nemohl být bývalý komunista, když byli bývalí komunisté v jiných nejrůznějších funkcích? Když Jan Fischer vytrhl politikům trn z paty a kývl na funkci premiéra po pádu Topolánkovy vlády, nikdo mu někdejší členství v KSČ nevyčítal,“ připomněl Jiří Pehe.

S kritikou měli přijít, když byl Zeman nebo Tošovský premiérem

Politolog přiznává, že úřad hlavy státu má v České republice určitou symbolickou rovinu, ale v reálném světě funkce premiéra, kterou Jan Fischer zastával skoro rok a půl, je funkce daleko důležitější. „Chápu symbolismus, ale je to trochu opožděné. Pokud někdo chce bojovat proti něčímu členství v komunistické straně, měl to dělat, když byl premiérem Miloš Zeman nebo Josef Tošovský, když byl ministrem financí Ivan Kočárník, nebo ministrem průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý,“ prohlásil. Když se tímto argumentem bojuje proti prezidentskému kandidátovi dnes, považuje to téměř za frašku.

Vyzývat prezidentské kandidáty, aby odstoupili z přímé volby, považuje Pehe za velmi nepraktické. „Obracejí se na špatný terč, o prezidentovi přece rozhodnou občané. Měli by se tedy obrátit na ně, protože právě díky nim jsou dva bývalí členové KSČ – Jan Fischer a Miloš Zeman – nejpravděpodobnějšími prezidenty.  Voliči to mají ve svých rukou,“ zdůraznil politolog. A pro většinu voličů – šedesát až sedmdesát procent – je bývalé členství kandidátů na nejvyšší post druhotnou otázkou, která při rozhodování nebude hrát velkou roli, je přesvědčen Pehe.

Bývalá Havlova osobní tajemnice s Fischerem neuspěla

Bývalá osobní tajemnice a mluvčí Václava Havla Sabina Tančevová, která se stala vedoucí kanceláře prezidentského kandidáta Jana Fischera, se obrátila na Havlovy bývalé spolupracovníky, aby podpořili v boji o Pražský hrad Jana Fischera. „Obracela se na všechny,“ potvrdil Jiří Pehe a dodal, že na její žádost nereagoval.

„Pana Fischera nepodporuji, v prvním kole ho nebudu volit.  Ale kdyby se dostal do druhého kola s Milošem Zemanem, raději bych dal hlas Fischerovi, protože Zemana na Hradě po zkušenostech nechci,“ přiznal Pehe.  A co mu vadí na Janu Fischerovi?

„Ani ne tolik bývalé členství v KSČ jako spíš to, že je technokratický, bezbarvý, nemá jasné ideje, na čem mu záleží, nezdůrazňuje boj proti korupci, nevzbuzuje ve mně dostatečné nadšení, abych pro něj v prvním kole hlasoval. Ale jinak ho považuji za dobrý průměr, proto bych ho ve druhém kole mohl volit,“ vysvětlil argumenty pro i proti Fischerovi.

Havlovci se budou rozhodovat mezi Fischerovou, Schwarzenbergem a Dienstbierem

 Podobně odmítla žádost bývalé Havlovy tajemnice většina někdejších přátel a spolupracovníků prvního polistopadového prezidenta, i když podle politologa z různých důvodů. „Někomu může vadit jeho bývalé členství v KSČ, ale většina má prostě jiného favorita.  Není to pro ně kandidát, který je oslovuje v prvním sledu. Ale dokáži si představit, že ho podpoří ve druhém kole proti Miloši Zemanovi, pokud by se do něj spolu dostali,“ konstatuje Pehe. 

A kdo bude podle jeho názoru favoritem pro bývalé Havlovy spolupracovníky? „S dalšími lidmi jsem o tom nemluvil, dnes už je to společnost názorově rozprostřená, předpokládám, že se budou rozhodovat mezi Táňou Fischerovou, Karlem Schwarzenbergem a Jiřím Dienstbierem,“ odhaduje politolog, koho budou Havlovi přátelé volit v prvním kole.

 Pehe by chtěl, aby Ústavní soud přímou volbu odložil

Není ovšem jasné, zda se přímá volba skutečně v plánovaném  termínu 11. a 12. ledna uskuteční, protože senátor Tomio Okamura ve čtvrtek podal ústavní stížnost kvůli vyřazení z přímé volby prezidenta. Chce zrušit i část změny ústavy, která přímou volbu prezidenta zavedla, přesněji podmínku 50 tisíc podpisů pro prezidentské kandidáty.

„Neumím odhadnout, co bude, ale přál bych si, aby Ústavní soud volbu odložil  a přikázal Poslanecké sněmovně, aby zákon opravila, aby byl v budoucnu nenapadnutelný,“ prohlásil politolog Pehe. Zákon by měl podle něj odpovídat evropským standardům. „Ve dvanácti evropských zemích volí lidé prezidenta, ale takovou frašku tam nezažili, protože politici zákon vymysleli tak, aby se nedal vláčet nejrůznějšími soudy,“ kritizuje práci české politické reprezentace Jiří Pehe.   Pokud by však Ústavní soud dopustil, aby přímá volba proběhla v řádném termínu podle zákona, který vzbuzuje kontroverze a pochyby, vznášel by se podle politologa nad osobou zvoleného prezidenta i volbou stín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…