Hodný a oblíbený Heger, všimli si mnozí. Až kníže odejde, mohl by...

20.02.2013 6:07

POLITOLOGOVÉ Ministr s tváří kouzelného dědečka, který je ještě bezohlednější v pokračování zdravotnické loupeže než jeho předchůdce Tomáš Julínek, tak vidí šéf odborů Jaroslav Zavadil ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Hodný a oblíbený Heger, všimli si mnozí. Až kníže odejde, mohl by...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nástin zákona o návykových látkách, mezi něž se řadí i alkohol a tabákové výrobky

Ale ať se to odborům líbí nebo ne, politik z TOP 09 je nejdéle sloužícím ministrem od listopadu 1989, což nepochybně svědčí o jeho politických i odborných schopnostech, protože zdravotnictví je náročný resort, který je vystaven tlaku nejen opozice a veřejnosti, ale mnoha lobbistických skupin s protichůdnými zájmy.

Lobbystické a zájmové skupiny, mezi které patří zdravotní pojišťovny, výrobci a distributoři léků i zdravotnických prostředků, ale také lékaři, stomatologové a zdravotní sestry a jejich odbory a pacienti, dokáží vytvořit obrovský tlak, který pomohl smést mnohé z Hegerových předchůdců.

Vyjednával a uspěl

Poprvé prokázal své vyjednávací schopnosti čerstvý ministr při protestní akci lékařů s názvem Děkujeme, odcházíme. Na přelomu 2010 a 2011 tři tisíce nemocničních lékařů podalo výpovědi, nakonec jen díky slibu ministra, že dostanou přidáno, je stáhli. Hegerovi se podařilo odolat protichůdným politickým tlakům, ODS totiž nechtěla na požadavky odborů a České lékařské komory na jednorázové vysoké zvýšení platů přistoupit, tehdejší Věci veřejné byly ochotny vyjít odborům a lékařské komoře vstříc.

Heger také bodoval, když ukázal razanci při zákazu prodeje veškerého tvrdého alkoholu v Česku, reagoval tak na smrtelné otravy metylalkoholem. A minulý rok jindy velmi zdrženlivý ministr kritizoval faktického vůdce strany, ministra Miroslava Kalouska za jeho postup v kauze CASA, který podle Hegera straně uškodil.

S ambicí vést TOP 09 musí ještě počkat

Odbornost lékaře a úspěšného šéfa královéhradecké fakultní nemocnice spolu se schopností naslouchat a vyjednávat kompromisy udělaly postupně z Leoše Hegera, který byl na počátku volebního období považován za nejohroženějšího ministra Nečasovy vlády, politika s tak pevnou pozicí ve vládě i ve straně, že se dokonce začalo mluvit o jeho ambicích vést TOP 09. Ale ne všichni straničtí kolegové mají z jeho vycházející politické hvězdy radost. „Nemám rád nedočkavé lidi,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec TOP 09 Pavol Lukša. Dodal, že si umí představit na pozici předsedy kohokoli.

„V každé straně každý člen má a musí mít ambice, jinak by do strany nevstupoval. V této chvíli to určitě není na pořadu dne, a já bych mu to přál,“ konstatoval poslanec. Nejvyšší post v TOP 09 se neuprázdnil, protože dosavadní předseda Karel Schwarzenberg v boji o Pražský hrad neuspěl a rozhodl se do čela strany opět kandidovat a na podzimním volebním sjezdu nebude mít s největší pravděpodobností protikandidáta. „Bude-li někdy pan Heger kandidovat na předsedu, ať nejdříve proběhne seriózní debata,“ navrhuje Lukša.

Mohl být ministrem už před deseti lety. Ale nechtěl

Ale politologové upozorňují, že ministr zdravotnictví může mít politickou budoucnost. Ve veřejnosti není neoblíbený jako jeho současní či bývalí straničtí kolegové ve vládě – ministr financí Miroslav Kalousek, exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek nebo ministryně kultury Alena Hanáková. „Má to několik důvodů. I když je členem TOP 09, nikdy nebyl vnímán jako zarytý straník, přidal se ke straně až později – před volbami, před tím byl spíš člověkem blízkým ODS, za občanské demokraty kandidoval do Senátu v Hradci Králové, odkud pochází,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz politolog Petr Just. Ministrem zdravotnictví mohl být Heger už o deset let dříve, ale v roce 2000 nabídku tehdejšího premiéra za ČSSD Vladimíra Špidly odmítl. Do komunální politiky vstoupil až o dva roky později - za ODS.

Víc odborník než stranický dogmatik

Podle Justa není ministr zdravotnictví vnímán jako stranický politik, ale jako člověk, který šel na ministerstvo jako odborník. „Když se podíváme třeba na ministra financí Miroslava Kalouska, tak si z něj nově zvolený prezident Miloš Zeman vždycky utahoval, že finance řídí chemik. U pana Hegera nikdo nemůže namítat, že by byl odborně nekompetentní, navíc má za sebou dlouhou dráhu poměrně úspěšného ředitele fakultní nemocnice,“ upozorňuje politolog. A oceňuje i jeho vizuální stránku.

„Způsob, jakým mluví, se vymyká z profilu politiků, kteří jsou vnímáni spíš jako arogantní a povýšenečtí,“ konstatuje. A něco má prý Heger podobné s Karlem Schwarzenbergem. „I když dělá věci, které nejsou populární, nějaká jeho aura mu dodává určitou formu mediální imunity,“ říká o ministrovi zdravotnictví. Politolog dodává, že roli hraje i fakt, že ministr je vysokoškolským docentem, protože Češi vzhlížejí k autoritám s akademickým zázemím. „I když ne vždy jsou s jeho rozhodnutím spokojeni, tak to přijmou, protože si řeknou, že asi ví, co dělá,“ dodal Petr Just.

Opozice si na každém ministrovi vždycky něco najde

Opozice, odbory i lékaři dnes ovšem práci ministra zdravotnictví kritizují. „Někdy jeho kroky vedou k protestům lékařů nebo kritice opozice. Ta si na každém ministrovi něco najde. Ale pravda je, že i opozice uznávala, když přišel do čela resortu, že je to člověk, který přichází z oboru, ví, jaké jsou v resortu problémy. I když ho samozřejmě kritizuje, protože má na řešení problémů ve zdravotnictví jiné názory,“ podotýká politolog. Je přesvědčen, že s image uvážlivého člověka má Heger předpoklady pro politiku. „Jeho schopnosti mu otevírají cestu i do vedení TOP 09,“ je přesvědčen Just. I když jeho obrazu by to mohlo podle Petra Justa spíš uškodit. „Jako předseda strany by nemohl působit takovým vlažným nestranickým dojmem. Dneska není vnímán jako kovaný stranický dogmatik, ale předseda strany, ať chce, nebo ne, zastupuje stranu navenek při jednáních ve vládní koalici, s prezidentem, s opozicí, jeho role by pak byla daleko stranicko-političtější. A lidi ty straníky už tak neberou,“ míní. I když Karlu Schwarzenbergovi se podařilo v prezidentské volbě od vlády a TOP 09 trochu oprostit, protože umělecké a vědecké kruhy, které ho podporovaly, pocházely z mimopolitického prostředí, každý nemusí mít takové štěstí. „Umělci a vědci dokázali kolem pana Schwarzenberga vytvořit takovou bariéru, která ho odklonila od stranické politiky. V tom byla jeho pozice oproti ostatním politikům naprosto výjimečná. Ale je otázka, jestli by to dokázal i Leoš Heger,“ není si jist.

Lékařů v politice je spousta, chybí právníci a ekonomové

Politolog Zdeněk Zbořil si dokáže představit v čele TOP 09 Leoše Hegera. „Je to možné, lékařů v politice je spousta, jak v ODS, TOP 09 i u sociální demokracie. Zřejmě lékaři, co jim nejde dobře medicína, se vrhají na politiku a mají v ní relativní úspěch,“ prohlásil Zbořil. Příčinu vidí v tom, že vědí, jak se chovat k pacientům, umí vytvářet dojem, že jsou empatičtí, že se dokáží vcítit do problémů druhého člověka, což bývá úspěšné. „Zdá se mi, že mezi 281 poslanci a senátory je minimálně čtvrtina, možná i víc osob, které mají za sebou kariéru lékaře, nebo se alespoň zabývali řízením nemocnic, nebo je vlastnili,“ řekl ParlametnímListům.cz. I když je to podle něj paradoxní protože prý často opakují naučené fráze, které jim dodali straničtí ideologové, dělají lepší dojem než například právníci nebo ekonomové, kterých je v politice málo, ačkoli by tomu mělo být přesně naopak.

Lidi podle Zbořila nejsou schopni často vnímat a hodnotit chování politiků racionálně a všímají si toho, jestli „mají na tváři bradavici a vypadají tlustě nebo hubeně“. „Nejsou ochotni osobnost sami v sobě analyzovat, aby se dobrali nějakého poznání. Obřezaný palec Miloše Zemana je téměř vnímán jako diskvalifikace být prezidentem, na druhé straně šišlavost, koktavost a nesoustředěnost je považována za roztomilost,“ kritizuje Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…