Kníže to ve druhém kole voleb schytá za Benešovy dekrety, tvrdí politolog

19.01.2013 20:40

POLITOLOGOVÉ Při čtvrteční diskusi mezi prezidentskými kandidáty na ČT došlo i na téma odsunu sudetských Němců. Karel Schwarzenberg zde prohlásil, že Češi při odsunu pochybili, protože byli nakaženi "bacilem nacismu". Názory politologů na toto zásadní prohlášení se různí, spíše se ale přiklání k tomu, že u voličů to už nebude hrát velkou roli.

Kníže to ve druhém kole voleb schytá za Benešovy dekrety, tvrdí politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga panovala napjatá atmosféra

Karel Schwarzenberg v pořadu na ČT kritizoval odsun sudetských Němců ve smyslu, že zde byla uplatněna „kolektivní vina“. „Já jsem vždy říkal, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv,“ uvedl kandidát na prezidenta.

Odsun Němců je přitom kontroverzní téma. Průzkum CVVM z roku 2009 ukázal, že 47 procent Čechů považuje odsun za spravedlivý, a dokonce dvě třetiny dotázaných si myslí, že by Benešovy dekrety měly zůstat zachovány. Jeho slova by tak mohla Schwarzenbergovi ublížit v druhém kole prezidentských voleb.

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

„Myslím si, že to Karlu Schwarzenbergovi může uškodit, a myslím, že to téma nebylo vhodné uvádět,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Zdeněk Zbořil. Hovořit o odsunu sudetských Němců by podle něj bylo vhodné leda tehdy, kdyby kandidát chtěl toto téma otevřít v případě svého zvolení prezidentem.

„To je taková karta, která se vytáhne u každých voleb,“ vzpomíná Zbořil. Jako příklad uvedl volby do Poslanecké sněmovny nebo i poslední zvolení Václava Havla prezidentem. „Protože vyjádření Karla Schwarzenberga nebylo přesné, to téma se dostane do diskuse ve zbývajícím týdnu,“ myslí si.

„Výrok byl na úrovni rétoriky Sudetendeutsche Landsmannschaft a agresivních kruhů. Připomíná to válečnou rétoriku proti Edvardu Benešovi,“ dodal také Zbořil. Mluvčím Sudetoněmeckého krajanského sdružení je v současnosti Bernd Posselt, častý kritik Václava Klause, který kdysi o Benešových dekretech prohlásil, že jsou „nebezpečným rakovinovým nádorem na evropské jurisdikci“.

Schwarzenberg v pořadu zopakoval Havlova slova o nakažení bacilem nacismu a prohlásil, že odsunuti byli i Němci, kteří republiku nijak nezradili. „Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Beneše ocitla v Haagu, kdyby soud tehdy existoval,“ uvedl také.

Podle politologa a pedagoga na Karlově univerzitě Jana Bureše ale Schwarzenberg tolik ztratit nemusí. „Problém odsunu je docela komplikovaný,“ zdůraznil a poukázal i na tehdejší násilí na dětech. „To asi těžko může kdokoliv hodnotit pozitivně. To rozumný člověk nemůže vzít jinak, než to odsoudit,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

„Starší generace, která vidí svět černobíle, tam mu to asi moc nepřidá,“ připustil. Vzápětí však dodal, že mezi staršími voliči tolik příznivců nemá. Na to poukázal i Zbořil, podle něhož spousta mladých lidí, co podporuje Karla Schwarzenberga, neví, o co v otázce odsunu sudetských Němců jde.

Podpásový útok od Miloše Zemana

Podobně hovoří i politolog z Fakulty sociálních věd UK Petr Jüptner. Podle něj Schwarzenberg nemusí kritikou odsunu příliš ztratit, protože lidé, kteří s odsunem souhlasí, byli většinou již dříve rozhodnuti, že podpoří Zemana.

Poukázal však na to, že předseda TOP 09 se možná nevyjádřil přesně tak, jak zamýšlel. Jeho odpověď by prý šla interpretovat tak, že odsun nekritizoval, ale vadilo mu chápání kolektivní viny vzhledem k současné morálce. „Vzhledem k odbojové minulosti otce Karla Schwarzenberga si nemyslím, že by tím nějak utrpěl,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

„Miloš Zeman byl ofenzivní a Karel Schwarzenberg s ním nemůže bojovat jeho zbraněmi,“ hodnotí Jüptner celou diskusi. „Od Miloše Zemana to byl trochu podpásový útok. Bylo to až populistické z hlediska toho, co tím sledoval,“ poukázal na to, že otázky ohledně názoru na odsun mu položil právě on.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…