Levicový sociolog Uhl zděšen posledním průzkumem: Oni toho populistu Babiše snad vážně budou volit

20.10.2013 18:01

POLITOLOGOVÉ Mezi intelektuály, kteří mají blízko k demokratické levici, zavládlo překvapení. Nad poklesem preferencí ČSSD a naopak růstem ANO kroutí hlavou. Sociolog Michal Uhl předpovídá, že podnikatelova strana bude hrát na tuzemské politické scéně destabilizační roli, a politolog Lukáš Jelínek zase soudí, že sociální demokracie má nevýraznou předvolební kampaň.

Levicový sociolog Uhl zděšen posledním průzkumem: Oni toho populistu Babiše snad vážně budou volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Anketa

Máte obavy ze vzestupu hnutí ANO?

67%
33%
hlasovalo: 9206 lidí

ČSSD před volbami ztrácí příznivce, Babišovo ANO roste. S takovým průzkumem volebních preferencí přišla agentura TNS Aisa. Levicové pozorovatele politické situace to nenechalo chladnými. Sociolog a antropolog Michal Uhl a politolog Lukáš Jelínek, kteří jsou členy rady Ústavu pro studium totalitních režimů, na tuhle aktuální konstelaci preferencí pro ParlamentníListy.cz zareagovali.

Příchod populistů

„Jsem z toho nepříjemně překvapen, ale k opravdu hlubokému rozboru situace by bylo potřeba znát více dat. Přesto se ukazuje, že do tuzemského politického prostředí přichází populistické strany a nacházejí zde živnou půdu. Nicméně nevycházejí ze základních hodnotových pozic, z nichž vycházejí klasické politické strany. Může to mít tedy negativní dopad na stabilitu tuzemského politického systému. Strany jako ANO Andreje Babiše nebo Úsvit Tomia Okamury považuji za nesmírně destabilizační projekty,“ podotýká Michal Uhl.

O výzkumu si přečtěte ZDE

Podle výsledků průzkumu se bude podle Uhla mimořádně těžce sestavovat levicová nebo pravicová vláda. „Jsou tam podivné subjekty, co berou hlasy stranám, které by se mohly snažit postavit nějakou běžnou vládu. Nevidím jako problém, pokud někdo založí nový subjekt, ale měl by navázat i na nějaké tradice a hodnoty. Pokud někdo bude volit KDU – ČSL nebo Stranu zelených, tak je to v pořádku, protože mají zažitý rámec. Strany, o kterých hovoříme, ale mají mělké kořeny, nemají propracované programy a nemohou se ukázat odkazem na nějaké základní hodnoty. Pomůckou je, pokud si odpovíme, do jaké frakce tu stranu zařadíme v Evropském parlamentu. Pokud víme, tak je to v pořádku. Když ne, tak bych byl opatrný,“ podotýká.

„Babiš je otevřený a schopný člověk, jenž se neschovává jako Vít Bárta ve Věcech veřejných za Radka Johna. Pro spoustu lidí může být atraktivní, protože si myslí, že díky výsledkům v byznyse bude schopný realizovat se kvalitně i v politickém prostředí, ale takového uvažování bych se bál. Firma není stát a naopak,“ pokračuje sociolog a antropolog Uhl, jenž inklinuje k levicovému světonázoru.

Bez argumentačního šperku

Podle politologa Lukáše Jelínka je nárůst preferencí Babiše mnohem snadněji vysvětlitelný než jejich ztráta u ČSSD. „Je hodně vidět jeho kampaň, hodně se o ní mluví a na lidi to působí, že se nechce stát jen předmětem spekulací a bojuje na všech frontách. Někteří se přesvědčili, že hlas pro ANO nezapadne, protože pro něj nebude problém překonat pětiprocentní hranici. Takže ANO zaujme voliče Věcí veřejných, ODS či TOP 09. Podle mě od ČSSD se k nim žádné hlasy nepřelévají, protože v sociální a ekonomické oblasti jsou rozdíly nepřehlédnutelné,“ zmiňuje.

Úbytek preferencí ČSSD podle něj do jisté míry souvisí s předvolební kampaní, která je nevýrazná. „Když pomineme billboardy po městech a na dálnicích a kontaktní kampaň jednotlivých kandidátů v ulicích, tak ČSSD není moc vidět. Nemá žádný šperk mezi argumenty. Kampaň ČSSD je nemastná a neslaná. Dříve sociální demokracie polarizovala společnost, někdy až moc. V současnosti se spoléhá na voliče a nemyslím si, že ztratí hodně hlasů. Za Jiřího Paroubka také průzkumy ukazovaly něco před volbami a samotné volby dopadly jinak. ČSSD bude podle mě pro lidi dobrou a důvěryhodnou značkou a v tu správnou hodinu dostane dost hlasů, protože ti, co chtěli volit SPOZ či Úsvit přímé demokracie, stejně nakonec vsadí na jistotu,“ rozvádí politolog.

Také si myslí, že ČSSD v současnosti nemá prvoplánově přitažlivého vůdce, jenž by svým charismatem dokázal oslovit i lidi s opačnými názory. Takový lídr je na druhou stranu dvousečnou zbraní. Před volbami se hodí, ale po volbách je důležitější konsenzuální partner, jenž se dokáže nepovyšovat nad ostatní. Navíc ČSSD by se měla v těchto dnech semknout, aby působila více jako týmový hráč.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

14:10 Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové,…