Odborník mluví o Klausově plánu se Zemanem. A návratu na Hrad

01.02.2013 12:43

POLITOLOGOVÉ Miloš Zeman je čitelný, proto ho lidé volili, tvrdí někteří odborníci. Lidé ho prý dobře znají, protože byl řadu let předsedou sociální demokracie, předsedou Poslanecké sněmovny a českým premiérem. Ale to všechno už bylo před více než deseti lety. Je to i dnes stejný Miloš Zeman?

Odborník mluví o Klausově plánu se Zemanem. A návratu na Hrad
Foto: hns
Popisek: Václav Klaus a Miloš Zeman

Politologové říkají: ano i ne. Shodují se v jednom, určitě není nově zvolený prezident po deseti letech mimo politiku tak čitelnou osobností, jak se někdo domnívá. Třeba politolog Jan Bureš je přesvědčen, že Miloš Zeman je nevyzpytatelný člověk, který rozděluje společnost.

V chování na veřejnosti se Zeman nezměnil

Ve vystupování na veřejnosti se podle analytiků Miloš Zeman určitě nezměnil. „Ve vztahu k novinářům je určitě totožný. Nedošlo během let ani ke zlepšení, ani ke zhoršení. V tom je určitě čitelný,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Kamil Švec. Novinář a historik Petr Kučera, který byl v 90. letech v politice aktivní a dokonce do ní Zemana vtáhl, má obavy, že „jeho brutální styl pokračuje“. „Dokonce bych řekl, že se ještě umocňuje,“ konstatuje. Přirovnává Miloše Zemana k Václavu Klausovi, podle něj mají oba zbytnělé ego a s takovými lidmi je těžké vycházet.

Dlouhodobé pití tvrdého alkoholu může hrát v psychice roli

Objevují se obavy ze Zemanova přílišného pití tvrdého alkoholu, který mohl za léta mít na charakter velký vliv. „Nepřetržité pití tvrdého alkoholu negativně ovlivňuje osobnost člověka a jeho charakter. Z toho mám vážnou obavu,“ přiznal ParlamentnímListům.cz bývalý politik, filozof a vysokoškolský učitel Daniel Kroupa, „Vím, že těm, kteří ve své blízkosti zažili, jak strašně změní alkohol člověka a jaké peklo dokáže způsobit notorický alkoholik i lidem, kteří ho mají rádi, nemusím nic vykládat,“ dodal. Také politolog Jan Bureš pro ParlamentníListy.cz připustil, že dlouhodobé pijanství, kterým se Zeman nijak netají, může hrát v psychice roli. „Nevíme, co je Miloš Zeman dnes za člověka, deset let byl v politickém důchodu. Nevím, čím jsou formované jeho názory, když trávil léta mezi partou důchodců v jedné hospodě na Moravě, když ho v jeho prostředí občas ukázali, vypadal napůl jako bezdomovec,“ prohlásil s obavou, jak se takový člověk dokáže znovu aklimatizovat mezi lidmi ve vrcholném prostředí politiky a společnosti.

Nikdo neví, co je za podporou Václava Klause

Politolog Kamil Švec prohlásil, že z hlediska politického uvažování a chování už v případě Miloše Zemana se čitelnost trochu ztrácí a v této situaci upozorňuje na podporu Zemana v přímé volbě od současného prezidenta Václava Klause. „Těžko říci, jestli to pramení z přátelství z dob opoziční smlouvy, nebo snahy dosadit Zemana na Hrad s vyhlídkou, že po něm nastoupí opět Klaus. To by Zemana stavělo do role figurky na Klausově šachovnici. Nevíme, co je cílem, a to čitelnost znesnadňuje,“ soudí politolog.

Někteří sociální demokraté mají důvod se bát

Podle odborníků není vůbec zřejmé, co Zeman chce, jestli není větším nebezpečím pro sociální demokracii než pro ODS. Podle Petra Kučery mají ovšem někteří sociální demokraté pádný důvod se bát. „Každý psycholog vám řekne, že u takových lidí platí, že nezapomínají, a většinou jsou ještě schopni se mstít. To je případ současné doby, kdy se obrací na některé členy sociální demokracie, kteří ho kritizovali, nechtěli ho nadále respektovat jako lídra a on jim to nikdy nezapomene,“ varuje.

SPOZ je podobný projekt jako Věci veřejné

Podle politologa Kamila Švece bude Zeman velmi aktivní, což se projevilo už tím, že ještě ani není prezidentem a už dává prohlášení, kterým se snaží vládu ničit. „To je naprosto nevídané, ještě nebyla inaugurace a už zasahuje do politiky, Čeho se asi dočkáme během pěti let,“ ptá se. Nečitelná je podle Kamila Švece i budoucí role Strany práv občanů – Zemanovci, jejímž je nově zvolený prezident čestným předsedou. „Je to partička jeho kamarádů, kteří založili stranu a získali nějakou podporu. Jde o podobný projekt, jako jsou Věci veřejné, cílem byla kandidatura Miloše Zemana, a to se jim podařilo,“ uvedl Švec. A dodává, že navzdory prohlášením se Miloši Zemanovi nepodařilo rozptýlit obavy směřující k Miroslavu Šloufovi, Zdeňku Zbytkovi a ruské firmě Lukoil. „Skupina, která ho tlačí nahoru, se schovává za ním. Vložila do toho obrovské prostředky, její motivy jsou jiné, skryté, ale dají se odhadnout. Je třeba tomu v budoucnu věnovat velkou pozornost,“ nabádá Kamil Švec, aby chování prezidenta i jeho okolí bylo pod bedlivou veřejnou kontrolou.

Spolupracovníky si hlava státu bude nejspíš vybírat ze svého fanklubu

Podle politologa Jana Bureše může být nově zvolený prezident formován specifickým okruhem lidí, o nichž nevíme, jaké mají názory. „Nevíme, kdo s ním půjde na Hrad, kdo ho bude ovlivňovat,“ vyjadřuje obavy, že nikoho kvalifikovaného kolem sebe nemá, že je sám. „Zřejmě si vybere někoho ze společnosti lidí v SPOZ, což je nekritický fanklub jeho obdivovatelů,“ konstatuje.

Velké šance na znovuzvolení

Ale Miloš Zeman nemusí vládnout na Pražském hradě jen jedno volební období. V příští volbě za pět let bude mít jako prezident výhodu před ostatními kandidáty. „Všimněme si, jak se už nyní vyjadřuje, že Jana Fischera by rád viděl v Českém statistickém úřadu zpátky, že by Jana Švejnara jmenoval do České národní banky. Všechno jsou to jeho možní budoucí protikandidáti, kteří by se mohli do pěti let politicky vyprofilovat a jeho znovuzvolení ohrozit. Chce tak snížit riziko, že by se znovu do politiky vrátili,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Švec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…