Prezident Zeman chce v květnu volit ČSSD. Možná je tam nějaká zákulisní rivalita s Babišem, řekl přímo na sjezdu pro PL politolog Jelínek

01.03.2019 13:38

Prezident Miloš Zeman na sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové prohlásil, že bude ve volbách do Evropského parlamentu volit právě ČSSD. Podle politologa Lukáš Jelínka, který sleduje dění přímo na místě, je to poměrně překvapivé vzhledem k dosavadní podpoře hnutí ANO ze strany hlavy státu.

Prezident Zeman chce v květnu volit ČSSD. Možná je tam nějaká zákulisní rivalita s Babišem, řekl přímo na sjezdu pro PL politolog Jelínek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovoří na sjezdu ČSSD, sleduje jej předseda strany Jan Hamáček

„Je to překvapivé z hlediska toho, že v poslední době spíše podporoval hnutí ANO a Andreje Babiše. Možná to může souviset s určitou tendencí vyvažovat, když se hnutí Ano poohlíží doprava, zvedá pravicová témata, tak se Miloš Zeman přiklonil k levicové politické straně. Ale teoreticky za tím může být i nějaká rivalita s Andrejem Babišem, o jejíchž důvodech my nic nevíme,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jelínek s tím, že se zároveň může jednat o manévr, či takzvané poziční přesuny, které se mohou zase znovu zopakovat jiným směrem.

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

„Ale myslím, že pro sociální demokracii je to důležité, v Evropských volbách jí bude záležet na každém hlase, protože pěti procentní hranice pro ně bude velmi obtížná,“ komentoval aktuálně politolog. Podle něj může prohlášení Miloše Zemana ČSSD pomoci, pokud by prezident dokázal přesvědčit levicové voliče, aby přišli k evropským volbám, protože je o ně tradičně malý zájem.

„Pokud by vyslyšeli Zemana a přišli k volbám, tak by to sociální demokracii mohlo výrazně pomoci, protože ty hlasy levicových voličů by se jinak roztříštily mezi strany s různými silami v rámci Evropské unie, zatímco Miloš Zeman ukazuje na ČSSD jako na stranu, kterou stojí za to volit. V tom okamžiku je to výrazné gesto, na které řada lidí bude slyšet,“ uzavřel svůj komentář Lukáš Jelínek.

A takto to vidí Jelínkův kolega Bohumil Pečinka:


 

Prezident Zeman: Jste spíše stranou Prague Pride, než stranou práce

Prezident Miloš Zeman promluvil na sjezdu ČSSD a přislíbil svůj hlas straně v evropských volbách. V závěru jí popřál, aby se strana dostala ze sedmi procent na třicet.

„Milé přítelkyně, vážení přátelé, děkuji za pozvání na váš sjezd. Když jsme se viděli naposledy, doporučoval jsem vám spolupráci s hnutím ANO. Vím, že toto doporučení do jisté míry rozdělilo sociální demokracii a jsem rád, že jste se zeptali členské základny, co si o tom myslí. Myslím, že jste zaznamenali už první úspěchy ve vládě, jako příklad bych uvedl zrušení karenční doby,“ řekl úvodem Zeman. 

„Nenechte se zmást posledními průzkumy, které vám přikládají pět procent. Stejně jako pohrdám novináři, pohrdám i průzkumníky,“ sdělil. „Každý host má přinést nějaký dárek, když někam přichází. Proto jsem se rozhodl, že v blížících se volbách do Evropského parlamentu budu volit sociální demokracii,“ řekl Zeman a straníci jej odměnili bouřlivým potleskem. „Jeden hlas máte a když přesvědčím svoji ženu, budete mít dokonce dva,“ dodal pro pobavení sálu.

„Teď už zbývá úplná maličkost, to jest získat alespoň několik set tisíc dalších hlasů, aby sociální demokracie zaujala alespoň důstojné místo, neboť by bylo zahanbující pro nejstarší českou politickou stranu, kdyby ji předstihly politické strany, které se teprve etablují na české politické scéně, například Piráti,“ rýpl si.

Zeman letos slaví třicet let v české politice. „Občas tak rozdávám nevyžádané rady. Politik, který nedokáže oslovit voliče, a nejenom členy, není a nemůže být dobrý politik. Vy máte dobré politiky a málo si jich vážíte. Vezměte si takového Petra Víchu v Bohumíně, vezměte si Honzu Birkeho v Náchodě. A mám dojem, že i starosta Nového Města na Moravě měl velmi dobrý výsledek. A takových komunálních politiků je hodně. A vy si jich málo vážíte,“ kritizoval Zeman. 

„Někdy jsem měl dojem, že sociální demokracie je spíše stranou organizující pochod Prague Pride než stranou práce. Nicméně nemám nic proti tomu, aby nejrůznější menšiny byly zahrnuty ve vašem programu. Nezapomínejte však pro menšiny na většinu,“ podotkl a vyzval stranu k dodržování sociálnědemokratického programu. 

„jak největší tajemství atomové bomby spočívá v tom, že ji lze vyrobit, tak největší tajemství sociální demokracie spočívá v tom, že umí, když se chce, že ze sedmiprocentní strany se může opět zdvihnout a že může opět vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem. „Když jsem to jednou říkal, nikdo mi nevěřil. A za několik let se dveře Strakovy akademie otevřely. Přeji sociální demokracii úspěch,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…