Profesorka Dvořáková má jasno o knížeti coby premiérovi i šancích TOP 09

29.01.2013 4:40

V bitvě o Pražský hrad Karel Schwarzenberg sice neuspěl, ale obliba, kterou získal, může pomoci straně TOP 09, v jejímž čele stojí a kterou je připraven vést i do sněmovních voleb. „Zúročit to může, byl podporovaným kandidátem, který se dostal až do druhého kola,“ připustila pro ParlamentníListy.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Profesorka Dvořáková má jasno o knížeti coby premiérovi i šancích TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Karel Schwarzenberg před prezidentskou volbou slíbil, že v případě úspěchu skončí ve stranické politice a odmítne i případný titul čestného předsedy strany, kterou v roce 2009 zakládal společně s Miroslavem Kalouskem. Když ve druhém kole prohrál s Milošem Zemanem, potvrdil, že chce na podzim do čela strany znovu kandidovat a hodlá vést TOP 09 do sněmovních voleb, které by se měly konat v roce 2014. „Proč by znovu nekandidoval na předsedu TOP 09? Ani v přímé volbě se nedistancoval od TOP 09, ani od vlády,“ uvedla politoložka na námitky, že Schwarzenberg v prezidentské volbě uváděl, že bude nadstranickým prezidentem všech občanů České republiky a že bude ochráncem slabých, a teď bude opět dělat stranickou a vládní politiku.

Kalousek: Kníže může být i premiérem

Po prohře předsedy strany v souboji o Pražský hrad přišel místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s náhradním řešením: „Česká republika, která přišla o poměrně historickou šanci mít Karla Schwarzenberga prezidentem, má ještě poměrně výraznou šanci mít Karla Schwarzenberga premiérem,“ překvapil Kalousek v televizní debatě.

Lidé, kteří volili knížete, nebudou volit TOP 09

Odborníci ovšem takovou možnost ani nepřipouštějí. „Jako premiéra si pana Schwarzenberga při vší úctě nedovedu představit, na Pražském hradě ano,“ prohlásil politolog Rudolf Kučera. A vysvětluje ParlamentnímListům.cz, že prezidentské a sněmovní volby jsou zcela rozdílné. „Jsem přesvědčen, že většina lidí, kteří volili v přímé volbě Karla Schwarzenberga, by nevolili TOP 09,“ uvedl politolog a připomíná řadu špatných rozhodnutí špatných ministrů z líhně TOP 09 a Starostů. Jmenuje především bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, jeho nástupkyni Ludmilu Müllerovou a ministryni kultury Alenu Hanákovou.

TOP 09 nemá šanci na velký úspěch ve sněmovních volbách

Rudolf Kučera upozornil, že prezidentská volba nebyla na rozdíl od voleb sněmovních tolik o vládní a sociální politice, navíc se Karel Schwarzenberg pokoušel od nepopulární vlády trochu distancovat, což by se mu jako šéfovi jedné z vládních stran ve sněmovních volbách těžko podařilo. „V parlamentních volbách nemá TOP 09 velkou šanci na nějaký výrazný úspěch,“ považuje takovou představu Kučera za naivitu.

Nabízí se otázka, proč chce Karel Schwarzenberg znovu kandidovat do čela TOP 09? „Jako velký vlastenec je připraven něco dobrého pro republiku udělat, to byla a je jeho hlavní motivace,“ nepochybuje o šlechetných úmyslech šlechtice politolog.

Podporu z přímé volby může Schwarzenberg zúročit

Ale profesorka Vladimíra Dvořáková je přesvědčena, že mnozí voliči se v prezidentské kampani s Karlem Schwarzenbergem identifikovali. „Díky přímé volbě se dostal do širšího povědomí voličů. To může zúročit i ve sněmovních volbách,“ soudí. To je také podle ní důvod, proč i kandidáti, kteří nemají šanci na úspěch, do volby jdou. Je to součást strategie, protože se účastní televizních debat, kam by jinak nepronikli, a dostanou se do povědomí veřejnosti. „I když jsou sněmovní volby víc stranicky orientované, Schwarzenberg může přivést straně lidi, kteří by ji jinak nevolili,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politoložka. Otázka prý je, kdy volby budou. „Pokud by vláda přežila až do řádných voleb za rok a půl, tak by to už tolik nefungovalo,“ míní profesorka Dvořáková.

Post premiéra je mnohem náročnější funkce

Stejně jako Rudolf Kučera si však politoložka nedokáže představit, že by se pětasedmdesátiletý Karel Schwarzenberg mohl stát premiérem. I kdyby nevyhrála levice, jak se kvůli rekordně nízké podpoře Nečasovy vlády očekává, funkce premiéra je podle politoložky jasně výkonná funkce, která vyžaduje spoustu energie. „Je mnohem náročnější než post prezidenta,“ vysvětlila Vladimíra Dvořáková.

Někteří analytici soudí, že by se i díky velké podpoře Karla Schwarzenberga mohla stát TOP 09 vedoucí silou na pravici místo stále více slábnoucí ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…