Rusku jde o pokračování migrace do Evropy, aby ji poškodilo. To bude hukot, až to zmáčkne i na Ukrajině. Toto násilné míšení ras připomíná kulturní revoluci v Číně, míní expert

22.10.2015 7:01 | Zprávy

ROZHOVOR Dnešní společná Evropa pod vedením občanům už zcela nesrozumitelných lídrů vykročila neřešením migrační krize ke klinické smrti. Podle ředitele Centra bezpečnostních studií Vysoké školy CEVRO Institut a bývalého náměstka ministra vnitra Jaroslava Salivara není válečný konflikt tím pravým spouštěcím mechanismem pro masu lidí valící se do Evropy. Tím je motivace pro organizátory migračních proudů s miliardovými zisky, a tu jim nezpochybnitelně poskytla německá kancléřka Angela Merkelová.

Rusku jde o pokračování migrace do Evropy, aby ji poškodilo. To bude hukot, až to zmáčkne i na Ukrajině. Toto násilné míšení ras připomíná kulturní revoluci v Číně, míní expert
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Do Maďarska kvůli ochraně tamních hranic zamířili i čeští vojáci, počty migrantů do Evropy neklesají, ruské vojenské operace v Sýrii je mohou ještě zvýšit. Jaké máte aktuální informace o vývoji migrační krize a jaký trend očekáváte vzhledem k blížící se zimě a i v příštím roce?

Ještě bych k těm aktuálním událostem doplnil dvě novinky, a to dokončení plotu na maďarsko-chorvatské hranici a také jednání Evropské rady na konci minulého týdne. Situace v Maďarsku se trochu lepší, i když politika Chorvatska nemít s uprchlickou krizí pokud možno nic společného ničemu moc nepomáhá. Dnes, když je hranice s Maďarskem uzavřena a chorvatská „pomoc“ migrantům se tak projevila jejich okamžitým převozem z východní srbsko-chorvatské hranice na západní chorvatsko-slovinskou, tak spíše doufám, než věřím, v poněkud odlišný přístup Slovinska. To uvidíme. Jestli i Slovinsko jako členská země Schengenu selže stejně jako Chorvatsko či Srbsko, zatím nevím, ale určitě nám to opět ukáže, jak vážně to ta která země Balkánu s evropskými pravidly myslí. Nejistotu z dalšího postoje Slovinska už projevilo Maďarsko, které to myslí s respektem k evropským pravidlům opravdu vážně, tím, že zavedlo dočasné kontroly na maďarsko-slovinské hranici. Alespoň tak se pokouší chránit své území od dalšího koridoru na Rakousko a dále do Německa. Ale jak se zachová Slovinsko? Opravdu nelze říci. Počkejme a uvidíme. Optimismem nesrším. To, co děsí, je absolutně blesková reakce migračního proudu, tedy hlavně jeho organizátorů, na problémy s přímým vstupem z Chorvatska do Maďarska.

Možná ještě pár slov k maďarskému plotu. Kdy si konečně uvědomíme, že jeho kritika je kritikou pravidel, která v minulém období Evropa vymyslela, sporadicky zavedla a fatálně nedodržovala, na ochranu svojí vnější hranice? Nic víc, nic míň. Všichni pokrytečtí neupřímní kritici, samozvané morální autority a pseudoodborníci by si měli uvědomit, a na to maďarský plot ukazuje nejvíce, že jde o vnitrozemskou náhradu zejména řecké, ale i italské ochrany vnější hranice. Tento letitý výsměch evropským závazkům i právu, záměrně tolerovaný vůči některým oblíbeným státům nejen Evropskou komisí, ale všemi těmi dnešními kritiky a mnohými nejvýznamnějšími politiky Evropy, přináší své hořké plody. A nikdo z odpovědných se k tomu nehlásí, naopak. Řecko bylo za důsledné pošlapávání všeho, na čem se EU v oblasti migrace a ochrany vnější hranice dohodla, odměněno příkladně – řeckým komisařem pro migraci. Pokud Evropa nedonutí Řecko k plnění svých závazků či pokud Řecko nevyloučí ze svých řad, tato a další reakce bude jen logickou, bohužel, jedinou možností, jak regulovat nelegální migraci do Evropy. Nakonec to udělají všichni, čímž společnou Evropu pohřbí. Ale je třeba si uvědomit, že pohřbu vždy předchází úmrtí. A dnešní společná Evropa, pod vedením, občanům už zcela zjevně nesrozumitelných, převážně německých a francouzských lídrů, ke klinické smrti vykročila.

V úvodu jsem zmínil ruské vojenské operace v Sýrii. Co podle Vás znamenají pro evropskou uprchlickou krizi?

Jestliže v době před nálety existovalo podezření na ruské prsty ve spoluiniciování migrace do Evropy, tak poté, co hned první nálety směřovaly do oblastí, které ve strachu před asadovským pokračováním války proti vlastnímu obyvatelstvu produkovaly podstatnou část migrace Syřanů, je všechno jasnější. Ano, Rusku jde také o další pokračování proudu do Evropy jako jednoho z destabilizujících prvků evropské reality. To je asi jeden z mála hmatatelných výsledků protiruských sankcí. A nezapomeňme, že prst na migrační spoušti mají Rusové také na Ukrajině a použijí ho hned, jakmile to budou potřebovat. A to pak bude zejména v České republice hukot. Ale o tom jsme spolu už mluvili. To, že turecké bombardování kurdských pozic ničemu nepomáhá, stejně jako ničemu nepomohl nepromyšlený a chaotický postup v severní Africe, Iráku, Sýrii, Afghánistánu a podobně, je jasné.

A s čím se dá na nejbližší období počítat? Existují jen špatné a ještě horší scénáře. Evropa má navíc děsivě impotentní zahraniční politiku. Nemá žádnou vizi, žádný plán. Rok diskutuje a fakticky nezrealizovala téměř nic. Pomalá, špatná a nedůsledná politika Evropské komise, ulpívání na kvótách, odmítání sebereflexe a poučení, nepřiznání chyb, pokrytectví kombinované se sebemrskačstvím a lhaní je tím největším ohrožením Evropy, její migrační politiky i bezpečnosti a možná i suverenity na další dekádu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…