Tři facky vládě. Konec srandy. Petr Holec tahá žhavé věci

26.04.2022 7:41 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Vlastní bratr ministra práce a sociálních věcí kritizuje Fialovu vládu, že snižuje dotace zemědělcům, co vyrábí potraviny. Sociolog Prokop varuje koalici, že strašením lidí ničemu nepomůže. A vládní legislativní právníci shodili pětikoalici návrh na jmenování úplně nových rad ČT a ČRo. Tyto neúspěchy napočítal v posledních dnech vládě Petra Fialy komentátor Petr Holec. Ten ParlamentnímListům.cz také oglosoval „twitterovou kauzu", která se též týká koaličních zástupců.

Tři facky vládě. Konec srandy. Petr Holec tahá žhavé věci
Foto: Vlada.cz
Popisek: Tisková konference vlády Petra Fialy

„Nemůžeme se zadlužovat dál, to jdeme do bankrotu a řeckou cestou,“ řekla v Partii na CNN Prima News šéfka TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Má vládní strana takhle strašit veřejnost?

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Zaprvé samozřejmě nemá, a navíc tím škodí celé zemi. A zadruhé to prostě není pravda, což ale určitě ví i šéfka vládní TOP 09 a Poslanecké sněmovny. Je to vůbec ironie, protože ve stejný čas, kdy to ona v televizi řekla, tak třeba na serveru Novinky.cz vyšel článek s titulkem, že Česko podle posledních čísel Eurostatu patří mezi nejméně zadlužené země EU. Řekněme, že šéfka vládní strany a Poslanecké sněmovny prostě používá alternativní fakta, která tahle vláda úplně nemiluje. Pravda totiž je, že i navzdory vyššímu deficitu státního rozpočtu jsme v EU šestou nejméně zadluženou zemí – náš dluh činí 41,9 % HDP. To Řekové dluží téměř 200 p% svého HDP. Takže k bankrotu a k řecké cestě máme fakt ještě hodně daleko.

Já ale šéfku TOP 09 chápu. Ona prostě jen cynicky opakuje řeckou rétoriku své strany z roku 2010, kdy TOP 09 přivedla poprvé do sněmovny a hned i do vlády. Ani tehdy sice Česko nebankrotovalo, tohle strašení ale zabralo, protože skutečně bankrotovalo Řecko. Problém je, že stejně jako tehdy, ničí podobná rétorika naši vlastní ekonomiku i dnes, protože ničí spotřebitelskou důvěru. A není náhoda, že právě v březnu se po deseti letech znovu propadla na rekordně nízkou úroveň, když Češi znovu dostali strach o svou budoucnost a začali šetřit. Zhoubnosti podobné rétoriky si všiml i sociolog Daniel Prokop, který vládě vzkázal, ať místo strašení rapidně chudnoucím lidem konečně pomůže. Markétě Pekarové Adamové by proto měli ve vládě vysvětlit, že svou rétorikou jen zhoršuje situaci pro všechny lidi. A že už teď není úplně veselá!

Na sjezdu lidovců všechny překvapil Lukáš Jurečka. Ten kritizoval svého mladšího bratra a staronového šéfa strany Mariana Jurečku za dotace pro zemědělce, když řekl, Fialova vláda kope „nejhlubší příkop mezi zemědělci od sametové revoluce“ a že se to lidovcům vymstí. Vláda totiž poprvé finančně zvýhodnila menší farmáře před těmi většími.

Zaprvé řekněme, že Marian Jurečka ve skutečnosti řídí i Ministerstvo zemědělství, i když si kvůli PR vzal Ministerstvo práce a sociálních věcí. A jak vidíme, s nesmyslným pokusem ministra zemědělství Nekuly kontrolovat marže na jídle, který zkritizovali úplně všichni, moc to nestíhá... A zadruhé, jde jen o pokračování honu na Babiše a na Agrofert za každou cenu, v němž jde Fialova vláda klidně i proti fungování ekonomiky.

Všichni vědí, že právě velcí farmáři u nás zajišťují drtivou většinu zemědělské produkce, tak to prostě je. Vláda se ale přesto rozhodla zvýšit dotace na prvních 150 hektarů těm menším a sebrat je těm větším, čímž ovšem trestá i ty střední. Lukáš Jurečka za to zkritizoval nejen svého bratra, ale i premiéra Petra Fialu. I on totiž dobře ví, že to je jen další vládní „antiBabiš“.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí

Vláda pozastavila svou spornou novelu zákona o volbě radních České televize a Českého rozhlasu, protože ji za neústavní označili i její vlastní legislativci. O čem to svědčí?

Že se tahle vláda snaží zabetonovat u moci za každou cenu i navzdory kritice opozice a různých expertů. Její pokus ovládnout naplno Českou televizi a Český rozhlas tím, že by vládní parlamentní většina najednou zvolila všechny nové radní ČT a ČRo, teď stopla až její vlastní legislativní rada. I podle ní totiž návrh ministra kultury ODS Baxy hrozí tím, „že pluralita bude bezezbytku nahrazena vůlí aktuální parlamentní většiny“. Neboli, z veřejnoprávních médií dělá média vládní. Za nezávislost už tak silně pětikoaliční České televize mimochodem před volbami demonstrovali chvilkaři, a proto se ptám, kde jsou teď, když chce jejich milovanou Českou televizi skutečně ovládnout nová vláda? Teď se možná radši rozpouštějí...

Ukázalo se, že některé vlivné účty na českém Twitteru, které se jmenují dle pseudonymu a jsou značně útočné, ve skutečnosti patří člověku spojenému s Fialovým Úřadem vlády, případně s poradci Markéty Pekarové Adamové. Je to pro vás kauza?

Tak už to v politice bývá, že vás nakonec dostihne vaše vlastní dílo. Fialova vláda lidi nabádá k práskačství na sociálních sítích za šíření dezinformací, a teď se ukáže, že za některými nejaktivnějšími falešnými profily jsou tady lidi kolem vlády. A dokonce i poradce šéfky Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, který rád napadá novináře i její oponenty. Tak jen doufám, že se i na něj podívá policie a zkusí mu vymyslet nějaký paragraf. Protože pořádek přece musí být, ne?   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…