Zbořil: Zemanova vláda udělá velký průvan. A TOP 09 už běsní hrůzou

25.06.2013 13:13

Politolog Zdeněk Zbořil si myslí, že se politici všech stran úřednické vlády bojí jako čert kříže. Prý proto, že prezidentem Zemanem dosazení ministři - odborníci by mohli na jednotlivých úřadech vyšťourat nějakou letitou „špínu“. Kupříkladu by se tak mohly odtajnit nepravosti kolem církevních restitucí či by mohly vyplout na světlo nějaké nové smlouvy k sKartám.

Zbořil: Zemanova vláda udělá velký průvan. A TOP 09 už běsní hrůzou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Proč se všichni politici napříč politickým spektrem bojí Zemanovy „úřednické“ vlády? Nemá to nějaký racionální důvod, o němž se ale veřejně moc nemluví? Politolog Zdeněk Zbořil má jasno - prezident Miloš Zeman chce přes své lidi prostě jen vědět, co všechno v jednotlivých resortech politici „protikorupční vlády“ Petra Nečase napáchali.

„No samozřejmě, to je jednoznačné. Pro Zemana je toto jeden z hlavních důvodů, proč musí jmenovat vládu odborníků,“ přitakal na dotaz ParlamentníchListů.cz Zbořil.

Podívali by se do ministerské dokumentace

„Já si umím docela dobře představit, že by tam v té vládě odborníků mohl být někdo i z té současné vlády – třeba generál Picek či ministr školství Fiala. To ale říkám jenom typologicky, neboť typologově by tam tito lidé mohli být a navíc by tam mohli přijít i skuteční odborníci, nikoliv tedy úředníci. No a ti by se samozřejmě podívali do ministerské dokumentace, která na těch ministerstvech je. Pak by také viděli pod prsty těm lidem, kteří tam byli dosazeni stranickými sekretariáty a odborníky nebyli. Já si tak proto myslím, že toto je ten hlavní důvod Zemana, proč takovou vládu chce sestavit a proto oni tak trojčí,“ uvedl dále Zbořil těsně před tím, kdy má prezident Miloš Zeman jmenovat nového premiéra, který by měl sestavit kabinet po rezignaci premiéra Petra Nečase (ODS). Má se tak stát v 15.00 hodin. Tento premiér by měl ale stát nejspíše v čele úřednického kabinetu, pro jehož sestavení se prezident opakovaně vyjádřil.

Podle Zbořila se ale Zeman takto rozhodl nejspíše proto, že se zarazil nad nedávnými slovy předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), jíž za premiérku prosazuje stále dokola koalice.

Němcová se potopila sama svým výrokem

„Miroslava Němcová se ale neumí pohybovat v té vysoké politice a naběhla si navíc tím, že řekla jediný bod svého budoucího programu a tou je kontrola státních zástupců a policie. Tím se ale zároveň podřekla, je to dokonce její smrtící výrok, který způsobil, že i kdyby měla nějakou minimální naději, že by ji třeba prezident Miloš Zeman jmenoval na základě koaliční dohody, tak po tomto vyjádření už ji jmenovat ani nemůže. Není v tom ale Němcová sama. Všichni to totiž říkají jaksi v podtextu, tvrdí, že musí zastavit policii a státní zastupitelství. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek to pak říká trošku obsáhleji, ale zase hloupěji. To byl asi pak pro Zemana jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodl jmenovat vládu odborníků. Pojmenování 'úřednická vláda', to je ovšem naprosto záměrné její hanobení, neboť 'úředníci' by byli stejnými úředníky jako ti, co tam jsou dnes,“ zmínil dále Zbořil.

Podle něj by navíc „vláda odborníků“ měla i vyšší pravomoci. „Proč? No mohla by se pohybovat svobodněji, protože by ji neovládaly stranické sekretariáty,“ zdůvodnil politolog.

Míní také, že tato případná vláda odborníků bude mít i dost času na to, aby mohla vpravit do programového prohlášení ono „odhalování nepravostí na ministerstvech“.

Oni to všichni vědí...

„Úvahy o odhalování nepravostí si sice nikdo nevšímá otevřeně, ale já si myslím, že oni to vědí, proto ono běsnění topky a ODS proti Zemanovi a tvrzení, že překračuje nějaké pravomoci. Nepřekročil zatím ani jednu! Jmenuje jen ministerského předsedu a nikdo z nás ještě nemůže říci, jestli ta vláda vůbec dostane v Parlamentu důvěru. To se musí zkusit až hlasováním a ne že tady nějaký předseda parlamentního klubu či nějaký sekretář strany dopředu vypočítá, kdo s ním bude hlasovat a když jich nebude dost, tak někoho dokoupí,“ poznamenal Zbořil na konto politiků, kteří třeba v pondělí večer vystoupili v pořadu České televize Události, komentáře a všichni přitom svorně tvrdili, že rozhodně nějakou úřednickou vládu nepodpoří.

„To jsou ale od nich předčasné závěry. My nevíme, jak to bude. My jen víme, že Melčák s Pohankou dokázali změnit svůj názor během jednoho dne ve prospěch Mirka Topolánka. A byli to také sociální demokraté! Sociální demokracie má totiž v sobě téměř historicky zakódovaný fenomén zrady. Ti se mohou kdykoliv otočit na obrtlíku. Těm já osobně nevěřím ani nos mezi očima... Zeman přitom má ústavní povinnost jmenovat předsedu vlády, ale oni mu říkají dopředu, že už vědí, že ta vláda nebude přijata. Jak to mohou vědět? Třeba v té vládě budou zastoupeni i jejich sociální demokraté – kupříkladu Marie Benešová. To bych pak byl zvědavý, jestli by sociální demokraté hlasovali 'en bloc' proti Benešové. Proto si zbytečně tahají tričko,“ dodal k úvahám Zbořil.

Stále může přijít rozpuštění sněmovny a nové volby

Dodejme, že Miloš Zeman v pondělí potvrdil, že jeho kroky se budou ubírat jmenováním "vlády odborníků". Koalice ale prosazuje pokračování prakticky nynější vlády v čele se současnou předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS). Není tak proto ani vyloučeno, že politici nakonec dospějí k rozpuštění Poslanecké sněmovny a k novým volbám, jak po nich volá opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…