Babiš nemá zapotřebí na kohokoliv tlačit. Věra Jourová promluvila o miliardách, které nám utekly, i o svých plánech v Bruselu

06.09.2014 5:12 | Zprávy

ROZHOVOR Stav čerpání dotací nás nestaví do role druhořadého státu. I to si myslí ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová (ANO), kterou už koncem září čeká rozhodující veřejné slyšení v Bruselu. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz vyjádřila také svůj názor na kritizovaný střet zájmů vicepremiéra Andreje Babiše. „Cítím se naprosto nezávislá od jakýchkoli zájmů Agrofertu,“ uvedla Jourová.

Babiš nemá zapotřebí na kohokoliv tlačit. Věra Jourová promluvila o miliardách, které nám utekly, i o svých plánech v Bruselu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

S velkou pravděpodobností se stanete českou eurokomisařkou. Rozhodující bude ale verdikt u veřejného slyšení. Budete mít čas na přípravu?

Musím si čas udělat. Myslím si, že se „grilování“ uskuteční první týden v říjnu nebo poslední týden v září. Mám obrovské množství podkladů, které postupně studuji, některé otázky, jako je evropské právo, si připomínám. Hlavní přípravná fáze pro mě bude asi tři týdny před slyšením, protože dokud nevím, jakou agendu dostanu na starost, tak se na to nemohu precizně připravit. Bude to velký finiš.

V médiích proběhlo, že by Vám měl radit pan poslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN). Spoléháte na něj?

Ne přímo radit. On je místopředsedou výboru pro regionální politiku v Evropském parlamentu, což je pro mne významný výbor s ohledem na to, že mám primárně zájem o komisařku pro regionální rozvoj. Nabídl se, že podpoří mou kandidaturu na toto portfolio. Samozřejmě pan Polčák není jediný, můj hlavní poradce je pan Telička, náš europoslanec, a také další naši europoslanci mi pomáhají s podporou. Mám už sestavený odborný tým, který mi připravuje podklady a postupně je posílá.

V České republice se příliš nedaří čerpat dotace. Patřili jsme k nejhorším. Proč by měl obsadit pozici komisaře pro regionální rozvoj kandidát ze země, která má tak špatné výsledky?

Myslím si, že stav čerpání dotací nás nestaví do role nějakého druhořadého státu. Měli jsme problémy v minulých letech, ale letos se nám už podařilo přesvědčit Evropskou komisi, že naše kontrolní systémy fungují. Za poslední čtvrtletí jsme zvedli čerpání, nasmlouvali jsme a částečně už proplatili projekty za 50 miliard korun. To je obrovský skok a chtělo to velké úsilí. Situaci se snažíme zlepšovat a bylo by nespravedlivé, kdybychom měli doplácet na to, co se zanedbalo v minulých letech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…