Blíží se i vzpoura lidí v Evropě. Válka s Ruskem? Známý britský myslitel vysvětluje, jak se Trump zachová k Putinovi, jaký bude mít vliv na nás a jak to dopadne s Brexitem...

14.11.2016 9:34

ROZHOVOR Britský historik a známý konzervativní euroskeptický politický analytik a myslitel John Laughland, který je ředitelem studií na Institutu pro demokracii a spolupráci v Paříži, nastínil, jak by se mohl chovat Donald Trump ve funkci prezidenta ve vztahu k Rusku, Ukrajině a Sýrii. Vítězství Trumpa může povzbudit evropské „populisty“. A jak to dopadne s Brexitem?

Blíží se i vzpoura lidí v Evropě. Válka s Ruskem? Známý britský myslitel vysvětluje, jak se Trump zachová k Putinovi, jaký bude mít vliv na nás a jak to dopadne s Brexitem...
Foto: Facebook Nigela Farage
Popisek: Donald Trump a Nigel Farage

Jaký je váš komentář k vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách?
 
Je to historická událost, protože je to poprvé ve více než dvousetleté historii americké republiky, kdy byl prezidentem zvolen muž, který předtím neměl žádnou veřejnou či politickou funkci. Všichni předešlí politici měli nějakou veřejnou funkci – byli politiky či diplomaty či vojenskými důstojníky. Ale nikdy předtím nikdo nepocházel ze sféry mimo veřejnou funkci. Takže je to událost, která nemá historický precedent.
 
Proč Trump vyhrál? Co byla příčina?
 
Nezapomeňme, že demokratický prezident byl nyní v Bílém domě již po dvě volební období, tedy osm let, a v jistém smyslu je přirozené, že by Bílý dům nyní měl připadnout republikánům. Hillary Clintonová byla vždy velmi nepopulární osobností. Nikdy neměla ani část přirozeného kouzla svého manžela, takže Trumpovo vítězství je také, a především, porážkou Hillary Clintonové. Selhala v mobilizaci voličů, které se podažilo mobilizovat Obamovi, a Trumpovi se podařilo využít hněvu lidí. Clintonová voliče odrazovala a odradila.
 
Ale většina médií i část Republikánské strany byly proti Trumpovi, takže Trump bojoval těžký boj...
 
Ano, samozřejmě. Proto je to velmi historická událost, protože Trump není produktem politické třídy. Takže jeho vítězství ukazuje na nepřátelství voličů k politické třídě, které je velmi silné a bylo silné již dlouhou dobu. A jemu se podařilo tuto nespokojenost zužitkovat a proměnit v politický kapitál.

Anketa

Zvítězí Norbert Hofer v nadcházejících prezidentských volbách v Rakousku?

98%
2%
hlasovalo: 5994 lidí

 
Jaký bude mít jeho prezidentsví dopad na vztahy s Ruskem, případně vzhledem k Sýrii a Ukrajině?
 
Jedním z častých obvinění proti Trumpovi je, že nemá žádná konkrétní politická řešení, „policy“, ale pokud jde o Rusko a Sýrii, vyjádřil se velmi jasně. Řekl, že v Sýrii by Spojené státy měly být spojencem Ruska proti Islámskému státu. To je přesně to, o co Rusko žádalo. Takže Trump řekl velmi silně několikrát, že předešlá politika válčení na dvou frontách – proti Islámskému státu i proti syrské vládě – je chybná politika.
 
Trump také více obecněji řekl, že chce, aby Spojené státy měly korektní vztahy s Ruskem, aby s Ruskem vyjednávaly a aby USA s Ruskem spolupracovaly všude, kde to lze. To je velmi pozitivní. A já velmi doufám, že tato slova Trump převede v praxi. Protože kdyby Hillary Clintonová byla zvolena a kdyby uvedla v praxi své politické vize a program, tedy to, že by v Sýrii měla být bezletová zóna, tak by tam byla válka mezi USA a Ruskem.


 
Jsou zde obavy baltských států, že Spojené státy je již nebudou ochraňovat a že východní Evropa bude napadena Ruskem. Co o tom soudíte?
 
Myslím si, že neexistuje žádná hrozba, že by Rusko napadlo pobaltské státy. Proč by to Rusko dělalo, když k tomu nemá žádný důvod? Ukrajina není příkladem toho, že by Rusko napadlo Ukrajinu, ale ukázkou Ukrajiny kolabující v občanké válce. Ruská role je relativně nedůležitá – ne neexistující, ale relativně nedůležitá. Rusové neměli proaktivní kroky v ukrajinské situaci. Takže není důvod, aby se tyto státy měly obávat, že budou napadeny Ruskem.

Je to jenom jejich snaha, aby byly považovány za důležité státy, avšak ony ve skutečnosti vůbec důležité nejsou. Takže toto nebezpečí podle mě vůbec neexistuje. Naopak Rusko opakovalo znovu, znovu a znovu, že chce mít dobré a konstruktivní vztahy s Amerikou a s Evropou. Rusko nechce zažehnout další sérii nedorozumění a konfrontací, natož pak válku. Myšlenka, že Rusko se chystá napadnout baltské státy, je výmysl lidí z NATO, aby ospravedlnili existenci této aliance.

Myslíte si, že vítězství Trumpa je impulsem pro nějaký druh takzvaně populistické kontrarevoluce v Evropě? Že to povzbudí lidi a strany typu Hofera, Le Penové, Alternative für Deutschland...
 
Pravděpodobně ano. Je těžké predikovat, jak velký ten efekt bude. Například Marine Le Penová míní, že jí to pomůže. Uvidíme. Nevím, zda existuje reálná šance, že bude zvolena. Ale jak Brexit, tak Trumpovo vítězství budou interpretovány jako odmítnutí nyní vládnoucí politické třídy. Antisystémoví kandidáti, jako Marine Le Penová a další, z toho budou pravděpodobně profitovat.


 
Co se stane v Evropské unii? Nyní zde existuje kooperace s washingtonskou administrativou proti Rusku, v sankcích proti Rusku a blízká vazba mezi americkou administrativou a německou kancléřkou... TTIP a tak dále...
 
Trump je velmi skeptický k dohodám o volném obchodu, takže můžeme spekulovat o tom, že v této oblasti nedojde k pokroku v dohodě o TTIP. Uvidíme. Nikdo ani neví, jací ministři budou ve vládě Trumpa – zatím to jsou jen spekulace. Máme mnoho příkladů lidí, kteří byli zvoleni a pak změnili své chování, ale i těch, kteří ho nezměnili. Mám u Donalda Trumpa poměrně velká očekávání, protože on není profesionálním politikem a byl mimo vládnoucí politickou třídu. Pokud jde o vztah k Rusku a k Evropě, měl velmi dobrá stanoviska. Nyní uvidíme, zda to uvede v realitu.
 
Otázka o Brexitu. Soud ve Velké Británii nyní rozhodl, že o Brexitu budou hlasovat členové parlamentu. Jaká jsou vaše očekávání? Je zde nebezpečí, že by mohli odmítnou vůli lidí a hlasovat proti Brexitu?
 
Ne, to není možné. To je totálně nemožné. Dokonce Labour Party slíbila, že její poslanci budou hlasovat pro Brexit, protože to byl výsledek referenda a referendum bylo vyhlášeno zákonem parlamentu. Čili parlament delegoval rozhodnutí v této věci na britský lid. Nyní není možné, že by parlament hlasoval proti tomuto výsledku. Vláda i opozice řekly, že budou respektovat rozhodnutí britského lidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…