Bugr na akci KSČM: Už víme více. Ozval se nám svědek

01.05.2018 14:21

ROZHOVOR „Oni si nadělají do bot. A je to jejich problém.“ Že si sami jen udělali ostudu, když demonstranti přinesli na komunistickou oslavu transparent se srpem, kladivem a hákovým křížem, si myslí vysokoškolský pedagog, publicista, docent Radim Valenčík. Není si ale jist, zda trestní oznámení, o kterém na místě hovořila Marta Semelová, je nejvhodnější řešení: „Spíš je potřeba tohle odsoudit jako projev nevkusu, neznalosti, ignorace faktu.“ Na samotné oslavě bylo podle Valenčíka cítit znepokojení a obavy členů strany: „Domnívám se, že KSČM trpí ideovou sterilitou a to ji ohrožuje nejvíc.“

Bugr na akci KSČM: Už víme více. Ozval se nám svědek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Každoroční shromáždění občanů na 1. máje pořádané KSČM u Křižíkovy fontány

Vy jste avizoval, že půjdete na komunistické oslavy 1. máje a na Facebooku jste psal důvod, proč tam jdete: „Hlavní důvod je akutní potřeba toho, aby některá politická strana začala fungovat jako programová a ‚nakazila‘ tím ty ostatní. Zatím totiž politické strany v dojemné shodě od sebe přebírají jen špatnosti, takže politika se změnila v to, co jsem nazval – obávám se, že bez nadsázky – hnojiště.“ Po skončení oslavy, k jakému závěru jste dospěl?

Anketa

Myslíte si, že si v naší zemi může obyčejný člověk poctivou prací vydělat na slušné živobytí?

14%
86%
hlasovalo: 13627 lidí

Byl jsem tam i s manželkou a ta výstižně říkala, že to bylo letos trošku smutnější než jindy. Byly cítit obavy členů strany z toho, že volební výsledek v uplynulých volbách, kdy roste nespokojenost lidí, nebyl nic moc. Druhý důvod byl, že na sjezdu nedošlo k dostatečné reflexi. Sjezd se vůbec nezabýval otázkou, proč ke ztrátě volebních pozic komunistické strany došlo. Zabýval se spíš otázkou, kdo z koho, a tu ještě řešil dost konfrontačně. Bylo cítit, že členové strany jsou dost znepokojeni.

Kromě znepokojení, jak byste ještě popsal atmosféru?

Měla více rozměrů. Vždy se tam potkají známí, kteří se setkávají hodně let. V tomto smyslu je atmosféra vždycky příjemná, na druhou stranu, jak říkám, byla trochu ustaraná. Pak jako vždy už v uplynulých letech byl i folklórní prvek, přišli demonstranti s transparenty. Vyměňovali si názory celkem v poklidu a oběma stranám to snad přináší i potěšení. Jednu věc odpůrci přehnali, když vyvěsili transparent, kde namalovali komunistický symbol vedle hákového kříže s ještě dost primitivním nápisem „stejný svině“, což si myslím, že v době připomínání konce II. světové války je projevem nevkusu a je to dost trapné. 

Na transparent, kde autor postavil srp a kladivo proti hákovému kříži dost ostře reagovala Marta Semelová. Na výstavišti varovala, ať ti, co tohle přinesli, počítají s tím, že na ně podá trestní oznámení. Vyzvala policii, aby konala. Považujete vy tohle za zásadní věc? Je trestní oznámení správné rozhodnutí a bude s ním mít úspěch?

Ona reagovala dost bojovně. Myslím si, že to nepřispělo k poklidnějšímu vyjasňování názorů. Plakát byl nevkusný. Nevím, jestli podávání trestního oznámení něco řeší, spíš je potřeba tohle odsoudit jako projev nevkusu, neznalosti, ignorace faktu. Myslím si, že si tím odpůrci udělali spíš ostudu.

Takže v tomto případě si nemyslíte, že by měli použít komunisté na obranu útok?

Ne. Oni si nadělají do bot. A je to jejich problém.

Nešlo jen o tento transparent. Bylo jich daleko více. Další hlásaly například: „Komunisté jsou ostuda lidstva“. A to vybírám slušnější vzorek. Co si myslíte o tom, že se takto proti KSČM demonstruje. Zaslouží si to?

Demonstrovalo pár lidí. Ví se, že média tohle uvítají. Tak proč se nezviditelnit? Někteří demonstrují, protože mají špatné rodinné zkušenosti, že byl někdo poškozen, i to může být motiv. Já tomu ale nepřikládám zase tak velký význam. Spíš bych ocenil, že i diskuse mezi zúčastněnými stranami odlišného typu zůstávají celkem přiměřené, používají se argumenty a nedochází k větším excesům. Do té doby, než jsem odešel, vše probíhalo celkem klidně.

Transparent, o kterém jsme se bavili, byl na místě po celou dobu setkání?

Postupně se demonstrující přemisťovali. Ale víte, to jsou náhradní problémy. V situaci, kdy tato strana nemá program, kdy není schopna dokonce ani vyvinout dostatečné úsilí, aby ona sama vnitřně hledala program tak, aby se při tom hledání sjednocovaly její názory na nejdůležitější věci, ji ohrožuje mnohem víc. Napůl žertem nebo spíš smutně jsem říkal přítomným, že možná současná ideová sterilita strany, kterou vedení pěstuje, ji ohrožuje více než pár lidí, kteří jsou něčím frustrovaní a nejsou schopní vidět věci v historických kontextech.
Domnívám se, že KSČM ideovou sterilitou trpí a to ji ohrožuje nejvíc.

Kritizujete tedy nejen to, že na sjezdu nezazněla dostatečná sebereflexe, ale také staronové vedení?

Sjezd po velmi špatném výsledku, který byl dosažen, měl být sjezdem nápravným; měl příčiny problémů pojmenovat, analyzovat a měl se vydat cestou jejich řešení, aby se KSČM mohla vrátit do pozice programové strany. KSČM může přežít jen, když je schopna na vývoj reagovat. Je to jedna z mála stran, která to za určitých podmínek může zvládnout, protože ČSSD je dnes z hlediska programové vyprázdněnosti na tom ještě hůř a ODS má ke Klausově hrdé ODS, která vždy kladla důraz na reflexi reality, také velmi daleko. O ostatních ani nemluvím, hledají se. Tradiční strany jsou ideově vyprázdněné a zejména KSČM nemůže existovat bez toho, aby věděla, o co jde. Když mluvím o programovosti, nemám na mysli program nevážně míněných slibů, které se stejně plnit nebudou, ale že řekneme: příčiny současných problémů jsou tyto a budeme je tak a tak řešit. To žádná strana zatím nedělá. 

Když se teď hovoří o podpoře komunistů koalici ANO a ČSSD, je to vlastně pro KSČM pozitivní, nebo bude ještě hůř?

Politika se změnila v kšeftaření s tím, kdo co získá. Vyprázdnil se obsah. Lidé se uklidňují tím, že se jim tady něco přidá, tady někdo přidá… Ve skutečnosti se bude rozkrádat ve velkém, a to jsem nazval hnojištěm. A že se na tom KSČM chce podílet zejména proto, aby ti, kteří si momentálně usurpují moc, mohli svým věrným rozdávat prebendy, považuji za nebezpečí pro tuto stranu.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…