Bývalá tvář ČT udeřila na Sorose a říká: Svět pánů Bursíků, Halíků, mladšího Stropnického, aktivistů Kliniky... To není svět, který bych chtěl pro své děti!

09.04.2017 14:11

ROZHOVOR „Díky“ politické korektnosti se v médiích prakticky neobjevily názory běžných švédských občanů na teroristický útok ve Stockholmu. Podle poslance za hnutí ANO Zdeňka Soukupa nejde jen o informační embargo. Soukup se rovněž vyjadřuje k rozhovoru s Emirem Kusturicou a srovnává jej s brilantním výkonem, který před nějakou dobou podal Michal Kubal při interwiew s Bašárem Asadem. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz se dále bývalý novinář, nyní člen výboru PS pro evropské záležitosti vyjadřuje k podle něj nešťastnému uvolnění bezvízového styku s Ukrajinou a Gruzií, hovoří o Turecku a v neposlední řadě pochybuje, jaký by měla u nás přínos z Budapešti přenesená Sorosova Středoevropská univerzita, která neguje soukromé vlastnictví a „vymývá mozky“ mladým lidem…

Bývalá tvář ČT udeřila na Sorose a říká: Svět pánů Bursíků, Halíků, mladšího Stropnického, aktivistů Kliniky... To není svět, který bych chtěl pro své děti!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Soukup

Máte zkušenosti s médii a Českou televizí - jak se podle vás média "zhostila" informování o teroristických útocích v Petrohradě a Stockholmu a jak referují o americkém útoku v Sýrii?

Proti informování o teroristických útocích v Petrohradu a ve Stockholmu nemám větší výhrady. Tyto události většinou doprovází informační embargo na oficiální zprávy. Je to pochopitelné. Já dokonce myslím, že v zájmu vyšetřování a zajištění bezpečnosti je na místě jistá zpravodajská zdrženlivost. Tak zvaná seriózní média ji akceptují a to je dobře. V případě událostí ze Švédska mi chyběl vox populi, tedy otázky na názor obyvatel Stockholmu a dalších Švédů. Pokud vím, severské země jsou líčeny jako příklad tolerance a nám, ve střední Evropě, se předhazují xenofobie, islamofobie a kdoví co ještě. Jsem zvědavý, jak na běžného Švéda zapůsobí střet s realitou. Předpokládal bych, že to otřese dosavadní korektností. Jestli ne, tak už jim není pomoci.

S informováním o americkém útoku na Sýrii je to horší. Alespoň ve veřejnoprávních médiích převládá rétorika, která obhajuje postup USA, pokládá za nezpochybnitelné tvrzení o použití chemických zbraní vládními silami - jako by tu nebyla blamáž s podobnými „důkazy“ v souvislosti s útokem na Saddáma Husajna. Do studií se zvou převážně experti s tímto – oficiálním názorem. Není se co divit, že stále větší část lidí konfrontuje tyto názory s tím, co přinášejí alternativní informační zdroje.

Nemůžeme se ještě nepozastavit u rozhovoru Emmy Smetana se srbským světově uznávaným hudebníkem a filmařem Emirem Kusturicou. Můžete to srovnat s rozhovorem Michala Kubala s Bašárem Asadem a jak se vůbec profilují mladí, "draví" novináři?

Rozhovor Michala Kubala s Bašárem Asadem svého času vybočil ze zaběhnutého klišé poměrů v České televizi. Michal to také od rádoby demokratů zchytal. Co si to dovolil oslavovat masového vraha. Kubal podle mne ale prokázal vysokou profesionalitu a novinářskou i lidskou vyzrálost. Já si ho pamatuji ze svého působení v ČT. Začínal – jak se říká – od píky. Jeho kariérní vývoj nebyl tak strmý, jako u většiny jiných hvězdiček, které v pondělí vidíme poprvé na obrazovce a v pátek už k nám promlouvají jako neomylní tiskoví mluvčí toho či onoho ministra. Michal si vyšlapal cestičku v týmu nenápadných zprávařů, osvědčil se jako válečný zpravodaj … Přes své mládí nenechává zapomenout na legendy typu Karla Kyncla. Já mu přeju hodně zdaru a hlavně odvahy v další kariéře. Jenom víc takových novinářů v České televizi.

Neodsuzoval bych ani Emmu Smetana. Přestože do jisté míry zastávala v rozhovoru s Emirem Kosturicou postoje, které v obecné rovině nesdílím, nebyl to propadák. Byla dobře připravena. Nenechala si vnutit respondentův záměr zavést rozhovor na téma, které on preferuje. Znovu opakuji, Kosturicovi také rozumím. Ale rozhovor vede moderátor.

Je pole vás konflikt v Kosovu rozhodujícím stigmatem při spolupráci EU a Srbska? Zdá se, že čas nehraje pro uklidnění, ale spíše proti...

Oficiální administrativy EU a USA v případě Kosova soustavně prokazují, že ztratily pud sebezáchovy. Už jenom tím, že vůbec dopustily vznik státu, založeném na obchodu s drogami, na válečných zločinech a na šíření islámu do Evropy. Což není pánům a dámám v Bruselu jasné, kam se přemístí Islámský stát, až mu začne doopravdy hořet půda pod nohama v Sýrii a v Iráku? Už dnes vlají nad některými vesnicemi v Kosovu prapory ISIS. V Poslanecké sněmovně leží už čtyři roky smlouvy, které by de facto potvrdily uznání tohoto bizarního státního útvaru. Čas od času se dostávají na program jednání. Já pokládám za velký úspěch, že je zatím většina poslanců ČR odmítá. Za to, jakým způsobem pošlapali EU a další světoví aktéři suverenitu a územní celistvost Srbska, se jako Evropan dodnes stydím.

Nevymlouvají se někteří komentátoři příliš na "oligarchizaci médií" a nezapomíná se také na regionální tisk?

Vaší otázce nerozumím. Jestli máte na mysli to, že i regionální média mají své majitele, tak v tom nevidím problém. Nemyslím, že by vydavatelé měli masivní zájem na ovlivňování veřejného mínění. Jde jim hlavně o zisk. Do očí bijící obsahová manipulace by jim v tomto směru spíš ublížila. V regionálním tisku vidím spíš jiný problém. Vydavatelé šetří na personálním vybavení redakcí. To se nutně musí projevit v kvalitě žurnalistiky. Není čas na kvalitní analýzy a není čas ani na ověřování informací.

Ještě větší problém vidím u regionálních elektronických médií. Ta podle dosavadní legislativy žijí jenom z reklamy. Je tady ale jeden zásadní rozpor. Inzerent chce stejně kvalitní a stejně drahý produkt, jako u celoplošných televizí anebo rádií. Je ale ochotný za něj zaplatit jenom zlomek ceny, než platí celoplošným. Tento fakt vnímám jako velký dluh nás, legislativců. To je ale na delší povídání.

Pracujete ve výboru pro evropské záležitosti. Co říkáte na bezvízový styk Ukrajiny a Gruzie s EU?

Nechtěl bych, aby to vyznělo tak, že jsem až příliš konzervativní, ovšem s bezvízovým stykem s Ukrajinou a s Gruzií bych nespěchal. Zatím neumíme ani ochránit hranici Schengenu a otevřeme dokořán další dveře? To je šílené. Vezměme například v úvahu i to, kdo jsou pravděpodobní pachatelé útoků v Petrohradu a ve Stockholmu – pocházejí ze středoasijských republik bývalého Sovětského svazu. Tam docházelo k velkému promíšení etnik a kultur. Se svými menšinami nemá problém jenom Rusko, logicky ho mají i Ukrajina a Gruzie. Navíc Ukrajinu ani Gruzii nepokládám za země, které by se blížily ke standardu demokracie a evropských hodnot.

Bezvízový styk Turecka s EU je určitě větší problém.....

No to si pište. Já na to soustavně poukazuji už dva roky. Připomenu jenom svůj podíl na usnesení Poslanecké sněmovny, které vysloveně nesouhlasilo s postojem premiéry Sobotky, který slíbil Turecku bezvízový styk výměnou za dohodu o zadržování migrantů - premiér usnesení nerespektoval. Připomenu i svůj návrh na uznání genocidy ze strany Turecka – zatím také neprošel. Dnešní Turecko spěje k vytvoření islámského chalífátu. Prezident Recep Tayyip Erdogan otevřeně mluví o válce s Evropou. S takovým státem máme mít dveře dokořán?

Sorosova univerzita by se mohla přesídlit do Prahy. Zelení jsou hlasitě pro. Jaký Vy na to máte názor?

Kdybych byl demagog, negoval bych všechno, co prosazují Zelení. Ale vážně. Neuchýlím se k argumentům typu: Sorose se v Maďarsku zbavují a my ho máme zvát? Podívejme se raději, jaké aktivity tento filantrop podporuje a co tím sleduje. Podporuje aktivity, které vedou k destrukci současného světového řádu, k zániku nezávislých států v dnešním pojetí, vadí mu hranice mezi státy a podporuje důsledný multikulturalismus. Právě Soros patří k zastáncům masivní migrace … V předvolební kampani do Poslanecké sněmovny mělo moje hnutí ANO jedno heslo: PODLE PRAVIDEL. Soros pravidla bourá. Svět pánů Bursíků, Halíků, mladšího Stropnického, aktivistů Kliniky - kteří neuznávají soukromé vlastnictví. To není svět, který bych chtěl pro své děti.

Já nechci polemizovat o kvalitě Sorosovy Středoevropské univerzity. Možná produkuje kvalitní finančníky, manažery a další experty. Varuji ovšem před světonázorem, jaký si patrně absolventi odnesou do života a infiltrují společnost – varuji před novou elitní kastou liberálních neomarxistů. Nechci platit za erozi životních hodnot, které zastáván – Sorosova filantropie funguje jenom jako vstupní kapitál – dál už jsou aktivity štědře dotovány státy, které mají zaniknout - právě zásluhou výše zmíněné kasty. Skvělá, ale velmi nebezpečná strategie.

Není dnes Polsko "zlobivým dítkem" EU hned za Maďarskem?

Chtěl bych, aby Česko bylo také „zlobivým dítkem“. Alespoň v tom smyslu, že neodkývá Bruselu každou pitomost. Vadí mi, že se naše vrcholná politická reprezentace podílí na ostrakizaci našich nejbližších spojenců, za jaké pokládám právě země Visegrádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…