ČT? Nevyvážená, předem bylo jasné, že nás „nemusí“. Tak to Klaus ml. vzal do vlastních rukou, říká mladý člen Trikolóry

06.11.2019 18:17

ROZHOVOR Jak je to s šancemi Trikolóry u veřejnoprávních médií? „Již předem bylo jasné, že nám a našim názorům nakloněna nebudou,“ říká Matěj Drbohlav, 1. krajský místopředseda hnutí Trikolóra v Karlovarském kraji. „Česká televize se dlouho pasuje do role samozvaného ochránce demokracie, ovšem její zpravodajské a publicistické pořady jsou zcela nevyvážené,“ dodává mladý politik. Parta kolem Václava Klause ml. tak improvizuje a objíždí republiku v dodávce. Drbohlav hovoří také o tom, jak chce Trikolóra zlepšit životy lidí v Karlovarském kraji, kde jsou nejnižší hrubé mzdy v republice, a to navzdory velkému turistickému potenciálu.

ČT? Nevyvážená, předem bylo jasné, že nás „nemusí“. Tak to Klaus ml. vzal do vlastních rukou, říká mladý člen Trikolóry
Foto: Repro Facebook
Popisek: Václav Klaus ml. a Matěj Drbohlav (Trikolóra)

Poslední průzkumy preferencí přisuzují Trikolóře kolem 4 % voličské podpory. Je to po třech měsících od startu hnutí dobrý výsledek? Hned po vzniku zažila raketový vzestup například TOP 09, jiné strany, třeba Piráti, si ale na úspěch musely počkat dlouhé roky.

Podle mě 4 % preferencí jsou dobrým výsledkem posledních průzkumů a je vidět, že hnutí Trikolóra má stabilní vzestup na politické scéně. Hlavně díky Václavovi Klausovi ml. a Zuzaně Majerové Zahradníkové.

Anketa

Uvažujete o účasti na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné?

5%
95%
hlasovalo: 26944 lidí

Jak jste byl spokojen s tím, do jaké míry veřejnoprávní média pokryla ustavující sněm hnutí Trikolóra? Ptám se, protože na sociálních sítích se často připomíná několikahodinový pořad „TOP 09 – Zrození“, který se věnoval prvnímu sněmu této strany – vysílání tehdy trvalo čtyři hodiny.

S objektivitou veřejnoprávních médií spokojen nejsem. Již předem bylo jasné, že nám a našim názorům nakloněna nebudou a i to byl jeden z důvodů, proč vyrazila Trikolora na svou Tour po všech koutech naší země.

Pokud bychom u České televize ještě s jednou otázkou zůstali, na jaře 2020 skončí mandát šesti členům současné Rady ČT. Lze předpokládat, že vládní ANO se svými spojenci tyto mandáty přeobsadí lidmi kritickými k současnému fungování ČT. Je podle vás ve hře i následná výměna generálního ředitele ČT? A je něco takového potřeba?

Česká televize se dlouho pasuje do role samozvaného ochránce demokracie, ovšem její zpravodajské a publicistické pořady jsou zcela nevyvážené. Snaží se lidem předkládat vlastní pravdu, a pokud kdokoliv na tento jev upozorní, tak se stává veřejným nepřítelem. Přitom nesmíme zapomínat, že se jedná o veřejnoprávní subjekt, který si občané platí. I proto by měla být ČT a její programy více vyvážené. Prostor mají dostávat zástupci všech politických proudů, což se ovšem v současné době neděje. Abych se vrátil k Vaší otázce, tak ano, myslím si, že ředitel ČT bude s největší pravděpodobností vyměněn.

edseda Trikolóry Václav Klaus mladší opanoval nový žebříček důvěry vrcholných představitelů politických stran. V žebříčku s kladným hodnocením 42 % dotázaných předběhl Andreje Babiše, kterému věří 38 % respondentů. O třetí místo se dělí Ivan Bartoš a Tomio Okamura s 29 %. O čem pozice Klause vypovídá?

Po dlouhé době přišel na politickou scénu lídr, který dokáže vyburcovat veřejnost a především současné nevoliče k tomu, aby přišli volit Trikolóru. Václav Klaus ml. má a bude mít jen vzrůstající tendenci.

Jak jsme již naťukli, Václav Klaus se nyní rozhodl objíždět obce v celé České republice s dodávkou. První zastávky proběhly právě v Karlovarském kraji. Jak setkání probíhají? A jak byste začátek a reakce místních zhodnotil?

Václav Klaus ml. a Zuzana Majerová Zahradníková navštěvují každý den jeden okres. V každém okrese stihnou přibližně 15 obcí, kde hovoří s místními občany, které většina politiků opomíjí. Co si budeme povídat, Václav Klaus ml. a Zuzana Majerová Zahradníková jsou braní velice pozitivně. Reakce v Karlovarském kraji byly skvělé, lidi se zajímali a přišli, i když bylo nepříznivé počasí.

V Karlovarském kraji jste byl jmenován místopředsedou Trikolóry. Jak hnutí ve vašem kraji zapouští kořeny?

Krajské předsednictvo tvoří předseda Aleš Chmelík a místopředsedy Ing. Matěj Drbohlav a Tomáš Marzy. Začínáme tvořit místní organizace. Mezi našimi sympatizanty jsou především lidé bez politické minulosti. Do konce letošního roku máme v plánu vytvořit 15 místních organizací. Současně se připravujeme na krajské a senátní volby v roce 2020.

Registrují vás lokální média? A pokud ano, jak o vás referují?

Lokální média nás registrují. Zatím referují dobře, například informovali čtenáře o Tour Václava Klause ml. a Zuzany Majerové Zahradníkové v našem regionu.

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí

Karlovarský kraj opouštějí lidé, odchod trápí zejména mladé a vzdělané generace. V čem spatřujete řešení této situace?

Například vidím mezeru ve výstavbě startovacích bytů pro mladé rodiny. Chtěl bych připravit koncepci bytové politiky města, ve které zohledním zejména potřeby mladých rodin s dětmi. Dalším problémem jsou chybějící místa pro volnočasové aktivity. Toto téma je na delší debatu, možností je tu mnoho.

Karlovarský kraj se podle šetření ČSÚ umístil na posledním místě v porovnání průměrných hrubých mezd napříč Českou republikou – pouze zde je průměr pod 30.000 korun, konkrétně 29.691. I toto nejspíše přispívá k odchodu mladých. Jak do kraje dostat lépe placená místa? Jakým způsobem rozvíjet Karlovarský kraj?

V našem regionu je nízká míra podnikatelských aktivit, tj. podíl počtu podnikatelských subjektů – fyzických osob, k počtu trvale bydlících obyvatel. V rámci ČR zde sídlí nejméně vědecko-výzkumných center a inovačních parků. Vinou toho klesá atraktivita našeho kraje pro příchod nových investorů i pro zdejší mladé obyvatelstvo, které z území migruje do jiných regionů.

Musíme přispět k rozšíření a zkvalitnění nabídky produktu cestovního ruchu i pro neléčící se návštěvníky. Cestovní ruch a s ním spojené služby hrají v zaměstnanosti regionu velmi důležitou roli.

Jaké další problémy v Karlovarském kraji byste vy osobně rád řešil?

Naším cílem je větší prohlubování účasti občanů na správě a řízení věcí veřejných. Říká se tomu „Otevřená radnice“. Hlavní důraz chceme klást na zlepšení poskytování služeb úřadu ostatním subjektům. Jedná se o tzv. komunikaci „zevnitř – ven“, která je směřována převážně na občany. Součástí tohoto opatření bude zajištění lepší kvality a dostupnosti služeb e-governmentu právě pro občany, tj. v doslovném překladu elektronická vláda, jejímž účelem je správa věcí veřejných za využití moderních elektronických nástrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…