Černochová tvrdě zaútočila na Zemana: Není pravda, že chce v Moskvě uctít památku padlých vojáků. Jde mu o něco jiného

11.04.2015 10:47 | Zprávy

ROZHOVOR „Není pravda, že prezident Zeman chce uctít památku padlých vojáků. Musel by v tom případě totiž objet celou řadu zemí, které byly součástí Sovětského svazu. Je to jakési jeho alibi, protože touží po tom setkat se s Vladimírem Putinem. A ukázat, že pokud bude on na Pražském hradě, směr naší zahraniční politiky bude proruský,“ myslí si poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjadřuje i k americkému konvoji, českým vojákům a kritizuje navržené odvody.

Černochová tvrdě zaútočila na Zemana: Není pravda, že chce v Moskvě uctít památku padlých vojáků. Jde mu o něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Velké polemiky vzbuzuje cesta prezidenta Zemana do Moskvy 9. května na oslavy ukončení druhé světové války. Ve čtvrtek večer se o ní hádala i vláda. Vy z ní asi nadšená nebudete?

Samozřejmě že z ní nadšená nejsem. Hlasovala jsem v Poslanecké sněmovně pro to, aby vláda neposkytla žádné finanční prostředky ani politickou podporu k této cestě. Není pravda to, že prezident Zeman chce uctít památku padlých vojáků. Musel by totiž v tom případě objet celou řadu zemí, které byly součástí Sovětského svazu. Je to jakési jeho alibi, protože touží po tom setkat se s Vladimírem Putinem. A ukázat, že pokud bude on na Pražském hradě, směr naší zahraniční politiky bude proruský. Což je něco, s čím se smiřovat nechci a co mi vadí.



Jak vnímáte s tím související roztržku prezidenta Zemana s americkým velvyslancem Schapirem?

Vyjádření pana Schapira nebylo úplně nejšťastnější. Tak jak si představuji, že by měl vystupovat a působit diplomat. Ve chvíli, kdy mu takto extenzivní otázku položí redaktor České televize, měl skončit tou první větou – že mu nenáleží tyto věci hodnotit. Nenahrál by na smeč panu prezidentovi a jeho příznivcům, kteří to opět protiamericky zneužili, a podepisují se petice na ukončení mandátu velvyslance Schapira a jiné nesmyslné věci, které se na to nabalily. Byla to škoda. Kdyby se americký velvyslanec mohl vrátil v čase, skončil by tou první větou. Pan prezident toho zas mohl využít. Což on umí, využívat věci, které jsou hodně na hraně, a rozdělovat společnost. A podařilo se mu dostat tuto záležitost do veřejného prostoru na celý týden.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…