Chovanec mi sliboval, že bude mimořádná schůze a pak se domluvili s komunisty. Miroslava Němcová dala po debatě o Číně průchod znechucení

22.04.2016 20:10

ROZHOVOR Bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová kritizuje ministra vnitra Milana Chovance, protože nesplnil své slovo, které jí dal při interpelacích minulý týden, že se osobně zasadí, aby se ve sněmovně mohlo diskutovat o fungování policie v době čínské návštěvy. „Takže neplatí nejen dobrý úmysl, že je třeba bolavé věci otevřít a říci si o nich svoje, ale neplatí ani slovo muže, v tomto případě ministra vnitra, které by tedy podle mě platit mělo,“ prohlásila předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru poté, co diskusi ve sněmovně na toto téma zabránila ČSSD s ANO a komunisty.

Chovanec mi sliboval, že bude mimořádná schůze a pak se domluvili s komunisty. Miroslava Němcová dala po debatě o Číně průchod znechucení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová při interpelaci na premiéra

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k činnosti policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze, kterou iniciovala pravicová opozice, se nakonec neuskutečnila, protože ji sociální demokraté, ANO a komunisti nepodpořili. Vyjádřit se tak mohli jen vyvolení s přednostním právem. Co jste říkala tomu, že jste nemohla osobně vystoupit?

Byla to fraška, protože ministr mi na osobní interpelaci minulý čtvrtek slíbil, že schůzi podpoří, protože má zájem, aby tato věc byla ve sněmovně široce diskutována a probrána. A že tedy budu mít příležitost během mimořádné schůze položit mu další otázky na fungování policie v době čínské návštěvy. Já jsem tedy na sto procent počítala s tím, že schůze bude a že on sám osobně se zasadí o to, aby tenhle prostor pro diskusi vznikl. I když lidovci podpořili mimořádnou schůzi, sociální demokraté po domluvě s komunisty a ANO ji zablokovali. Takže neplatí nejen dobrý úmysl, že je třeba bolavé věci otevřít a říci si o nich svoje, ale neplatí ani slovo muže, v tomto případě ministra vnitra, které by tedy podle mě platit mělo. Když něco slíbil a pak udělal pravý opak, myslím, že žádným vzorem pro politiku ani pro praxi není.

Ministr vnitra ve sněmovně prohlásil, že by se nemělo o činnosti policie při čínské návštěvě diskutovat do doby, než bude ukončeno vyšetřování některých incidentů, jichž se dopustili policisti. Přitom ale už před dokončením vyšetřování navrhl povýšení policejního prezidenta Tomáše Tuhého a šéfa ochrany ústavních činitelů Jiřího Komorouse, kteří za chování policistů nesou zodpovědnost. Není to tedy zvláštní argument?

Na jedné straně tady ve sněmovně hraje ministr vnitra hru na svědomitého muže, který chce nechat průchod právu a udělat závěry teprve poté, kdy bude vše vyšetřeno. Nicméně nám na stoly předložil zprávu, jež se jmenuje závěrečná zpráva, to znamená, že už vyšetřeno je. Nevím, na co tedy potřebuje další čas. Kromě toho, že už navrhl na povýšení ty policisty, což je další rovina, šel s jinou částí policistů hned po čínské návštěvě na Pražský hrad, kde je přijal prezident republiky a tam zástupcům policie, a bylo jich tam hodně, oficiálně poděkoval.

Já nemám nic proti tomu, aby se poděkovalo těm, kteří v ochraně čínské návštěvy pozitivní roli sehráli, ale nejsem si vůbec jista, jestli na Hradě nebyli například ti velitelé, kteří poslali na filmovou fakultu kvůli tibetské vlajce policisty, nebo zda tam nebyli velitelé, kteří nařídili zásah na Hradčanském náměstí. To ukazuje na obojetnost ministra vnitra, který říká, jak chce všechno vyšetřit, ale tady nám předloží závěrečnou zprávu a ještě k tomu už před deseti dny na Hrad vedl delegaci policistů, kteří byli za ten zásah pochváleni. To svědčí o tom, že pan ministr jedná velmi účelově a že to, co říká za jedněmi dveřmi, neplatí za těmi druhými.

VŠE O NÁVŠTĚVĚ ČÍNSKÉHO PREZIDENTA V ČR ZDE

Působila na vás závěrečná zpráva ministerstva vnitra tak, že jsou skutečně už všechny přehmaty policie vyšetřeny? Byl v ní někdo označen za viníka nezákonného zásahu proti českým demonstrantům s tibetskými vlajkami, nebo to bylo označeno za přílišnou horlivost jako ve sněmovně? A vysvětlil ministr poslancům, čím to bylo, že podobně horliví proti českým aktivistům s tibetskými vlajkami byli policisté na různých místech současně?

Tohle ve zprávě vůbec vysvětleno nebylo. Neberu vůbec vážně slova o tom, jak ministr mluví, že vše je popsáno v té zprávě. Tam se například žádná jména velících důstojníků nedočtete. Přece musí být někdo konkrétní, kdo poslal ty dva policisty na filmovou fakultu, na akademickou půdu. A poslal je tam dokonce dvakrát. To je úplně flagrantní selhání policie. Nedočtete se tam vůbec nic o zhodnocení konkrétních případů, jež přinášely televize nebo různé novinářské servery a které popisovaly, co se jednotlivým českým občanům stalo, ať už nesli tibetskou vlajku, nebo šli jako koledníci pouze s pomlázkou, nebo dělali svou práci jako fotograf a kameraman. Není tam uveden případ starší paní, jež se vyšla před dům podívat na to, co se děje, a byla zadržena policií, nebo paní, která byla s miminkem v parku a nemohla se vrátit domů, protože tu část Prahy policisté zablokovali a vůbec jí nebyli schopni říci, co má dělat.

Takových případů byla spousta. Kdyby to myslela policie s vyšetřováním incidentů při čínské návštěvě seriózně, tak jednotlivé případy popíše. A konkrétně: jména, který český občan byl zadržen, proč byl zadržen, v jaké situaci a co z toho policie vyvodila. Ani jeden takový přímý popis tam není a už vůbec tam není to, o co jsem žádala ve své interpelaci ministra před týdnem, aby tam byla vyhodnocena aktivita čínské ambasády, která zjevně organizovala ty čínské bojůvky. Pan ministr si během interpelace psal poznámky, že mi odpoví, a teď se obloukem odpovědi vyhýbá.

V normální zemi by byla vyslankyně Čínské republiky v Praze předvolána ministrem zahraničí, aby vysvětlila, jak je možné, že máme záběry z toho, že lidé, kteří se odkazují na to, že jsou zaměstnanci ambasády, vystupují proti českým občanům, organizují a podporují čínské bojůvky. Existují svědectví, že čínská ambasáda skutečně zde usídlené Číňany povolala, organizovala, vybavila je vlajkami, trubkami, vuvuzelami, měla jim dát jídlo na tři dny a rozdělit je na skupiny po deseti lidech. A v každé skupině deseti lidí byl jeden určený velitel, který je měl na starosti. Tohle přece jsou závažné otázky, protože tady jde o vměšování cizího státu na našem území do našich vnitřních věcí. Tomu se ministr vnitra vyhnul, ve zprávě o tom není ani čárka.

Kromě pár vyvolených s přednostním právem byla diskuse o fungování policie v době čínské návštěvy v Poslanecké sněmovně znemožněna. Věříte, že se vám k těmto věcem podaří v příslušných sněmovních výborech vrátit, nebo se obáváte, že tomu část vládní koalice s komunisty zabrání jako na plénu sněmovny?

Věřím, že mí kolegové v ODS, určitě i s podporou poslanců TOP 09 i KDU-ČSL, se o to budou snažit, ale podle mě tyto hlasy ani na výborech nebudou stačit, protože koalice komunistů, socialistů a zástupců ANO, která zafungovala ve sněmovně, zafunguje i ve výborech. Je evidentní snaha už se v tom nešťourat, žádný zásah policie nerozebírat, zamést všechno pod koberec, a teď bude záležet na emancipaci osob, jež byly policií postiženy, aby podávaly příslušné žaloby. Já i mí kolegové jim nabízíme, že jim tady ve sněmovně poskytneme zázemí, aby mohli říci, co se jim stalo, a budeme jejich věc sledovat dál, aby nemohla být zametena pod koberec. A doufám, že jejich aktivita nám to umožní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…