Cyril Svoboda sledoval vystoupení Putina v ruské televizi. A nyní sděluje důležité poznatky

16.04.2016 8:26

ROZHOVOR Zrušení sankcí proti Rusku bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda zcela nevylučuje, ale nevěří v dlouhodobou dohodu s Tureckem ohledně migrační krize. Nicméně říká, že i přesto bychom se měli k Turkům chovat jako k našim spojencům. Dále oceňuje upřímnost prezidenta Obamy, který přiznal svou chybu při operaci v Libyi. Nemá také pochyby o tom, že Vladimír Putin bude kandidovat i v příštích prezidentských volbách.

Cyril Svoboda sledoval vystoupení Putina v ruské televizi. A nyní sděluje důležité poznatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyril Svoboda

Vladimír Putin ve svém veřejném pořadu určeném ruské veřejnosti nyní připustil, že zrušení ekonomických sankcí EU vůči Rusku není na pořadu dne. Co si o tomto jeho tvrzení myslíte? Může to znamenat, že Putin stále neopustil svoji vizi autonomie ukrajinských příhraničních oblastí (Donbas apod.) řízené Ruskem? Nebo se může jednat i o jiné velmocenské zájmy, ve kterých se střetne s Evropou či USA?

Výrok prezidenta Putina mne vůbec nepřekvapil, to ale neznamená, že nemůže nastat situace, kdy o zrušení sankcí začne jednat znovu se svými partnery. Myslím si, že to odpovídá i strategii Ruské federace a Vladimíra Putina nevyhlašovat své důležité názory či zásadní prohlášení dříve, dokud se oficiálně nezasedne k jednání za „kulatým stolem“.

Jak byste komentoval Putinova slova o tom, že v Turecku probíhá občanská válka, které si ale nikdo moc nevšímá. Podle některých komentátorů měl především na mysli boje i s těžkými zbraněmi proti kurdské menšině. Koho by v tomto konfliktu měla Evropa podporovat? Naše vojenské spojence z NATO, tedy Turecko, anebo neohrožené bojovníky proti Islámskému státu Kurdy. A nezasloužili by si Kurdové vůbec větší podporu od Evropské unie?

Určitě nejde o občanskou válku, to je opravdu silné tvrzení. A Evropská unie je v tomto případě opravdu ve velmi komplikované situaci, protože Turecko je skutečně naším partnerem v NATO a zároveň ho také potřebujeme při řešení uprchlické krize. I když já roli Turecka v této záležitosti vidím jen jako dočasnou a v delší trvání dohody s EU ohledně emigrace moc nevěřím.

Na druhé straně Česko dodává výzbroj Kurdům, kteří úspěšně bojují proti Islámskému státu. My ale musíme mít na paměti, že ty zbraně mohou Kurdové použít i pro vytvoření svého státu. Já osobně nepodporuji myšlenku stále jim posílat zbraně, jelikož není jisté, kdo bude jejich konečným uživatelem. My určitě musíme více podporovat našeho spojence z NATO – Turecko, ale určitě se nevyhýbat ani jednání s Ruskem ohledně nastolení rovnováhy v blízkovýchodním regionu.

Ruský politik číslo jedna také složil kompliment americkému prezidentovi Obamovi za to, že uznal svoje pochybení v Libyi a dodal, že právě ruským zásahem v Sýrii se podobné situaci zabránilo. Lze s tím souhlasit? A znamená jeho výrok alespoň částečné zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washigtonem?

Je poměrně známou skutečností, že operace v Libyi se vůbec nepovedla, ale i přesto slouží ke cti prezidentu Obamovi, že to přiznal. Nejsme však ještě na konci syrského příběhu. To je trochu předběžné tvrzení prezidenta Putina o tom, že se nemůže opakovat stejný scénář, i když Rusové jsou znovu připraveni Asadovi pomoci. Ta jejich podpora je podle mého názoru správná a přispívá k ukončení konfliktu v Sýrii. Celkově zhodnotit situaci můžeme teprve tehdy, až bude ta válka definitivně za námi.

Jak vůbec hodnotíte zmíněný Putinův pořad, jenž v Rusku probíhá už 14 let, a ve kterém Putin měl dostat okolo 3 milionů dotazů, z nichž odpověděl asi na 80. Má něco podobného význam pro celou společnost? Dozví se hlava státu tak víc o problémech svých lidí? Jedná se o „vypuštění páry“ frustrované populace? Anebo se jedná jen o vychytralou PR akci, jež má za úkol vzbudit zdání, že mocným skutečně jde i o názory obyčejných lidí?

Já jsem se na část toho pořadu díval, takže mohu některé momenty zhodnotit. Mým dojmem je, že se jedná o inteligentní prezentaci prezidenta Putina, kdy se podle ruské tradice a tamních zvyklostí ukazuje zájem hlavy státu o problémy běžného občana. A když se poukáže na některé chyby, tak za to vždy mohou jen podřízení úředníci a nikoliv samotný prezident. Demonstruje se, že hlava státu ví o problémech lidí a má zájem se jimi zabývat. Tam ani nejde o konkrétní případy, jež se uvádějí. Protože je jasné, že to je všechno zrežírované. Jedna divačka se tam například zmiňovala o havarijním stavu cest v omské oblasti a Vladimír Putin naprosto detailně argumentoval přesnými čísly. To v tak velké zemi není prakticky možné ani u výjimečně schopného a pracovitého politika.

Ale to nevadí, prostě to probíhá v duchu ruské tradice ukazovat, že hlava státu projevuje zájem o běžný život a každodenní starosti svých lidí. Rusové to mají rádi a ten pořad má ohromnou sledovanost.

Letos se údajně podařilo agentuře RBK zjistit, že populární pořad – přímá linka s prezidentem – není tak zcela online programem s překvapivými otázkami z publika. Generálka na něj prý proběhla v kremelském sanatoriu Poljana, kde byli přítomni ti, kteří potom usedli přímo v sále, ze kterého se přenos uskutečnil. Organizátoři akce si měli nejprve vyslechnout stovky dotazů a pak pečlivě vybrat ty, jež se hodily do scénáře. Nicméně některé problémy, o nichž lidé hovořili, se pak konkrétně řešily s odpovědnými osobami, jako například havarijní stavy ruských silnic, o kterých jste hovořil. Pokud si odmyslíme tradiční ruský postup se zinscenovaným divadlem, neměl by u nás vzniknout podobný, samozřejmě věrohodnější pořad? Například s českým premiérem, aby se dostal více do obrazu, co nejvíce trápí jeho běžné voliče…

U nás bych to v žádném případě nedoporučoval. My jsme demokracie evropského typu a takovou relaci by lidé i média hned další den oprávněně rozcupovali jako připravené divadlo.

Našim občanům by se určitě nelíbilo, že ty dotazy byly předem zformulované. Nemá cenu si ale z té akce dělat legraci nebo tropit posměšky, protože, jak už jsem řekl, je to v duchu ruské tradice, kdy car nebo prezident prezentuje, že pečuje o ruského občana a zabývá se jeho problémy. Ono to i koresponduje s ruskou historií.

Vladimír Putin také vyslovil svůj specifický názor na Panama Papers. Překvapivě sice potvrdil, že zveřejněné údaje, jež se týkají i podnikání jeho blízkých přátel v daňových rájích, jsou pravdivé, nicméně dodal, že celá kampaň je výtvorem západních médií a amerických finančních kruhů. Co si o tomto Putinovu názoru myslíte? Mohou úniky z firem, které organizují fingované společnosti, využívat i různé zpravodajské služby?

V žádném případě bych to neoznačil za akci zpravodajských služeb Spojených států. Spíše někteří investigativní novináři šli po určité stopě, která je pak dovedla k cíli. Tady půjde vždy o střet zájmů mezi osobami, které mají v úmyslu unikat se svými příjmy a státní mocí, jež tomu bude chtít vždy zabránit. Samozřejmě je to nesprávné a nebezpečné, kdy může docházet k zastírání korupce a praní špinavých peněz. Určitě se musí proti fingovaným firmám v daňových rájích zasáhnout, ale nejsem naivní, abych si myslel, že půjdou definitivně vymýtit. Někteří lidé si budou hledat další cesty.

Na jeden z přímých dotazů ohledně jeho další kandidatury odpověděl Vladimír Putin na zmíněné besedě chytrou oklikou. Zásadně to však nevyloučil. Je z toho patrné, že bude znovu kandidovat? Jaký na to máte názor? Nebo mu zatím někde v Rusku už roste rovnocenný soupeř?

Já jsem přesvědčený o tom, že Vladimír Putin bude znovu kandidovat, a to tím způsobem, že ho někdo nejprve oficiálně vyzve. A to buď některá význačná osobnost anebo skupina lidí, aby to nevypadalo, že si sám znovu říká o další prezidentský mandát. Tento scénář považuji za dost pravděpodobný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…