Do voleb a končím, říká úspěšný starosta Českého Krumlova

24.05.2019 12:57

Český Krumlov ročně navštíví téměř dva miliony lidí z celého světa. A nejen o dopadech turistického ruchu na místní obyvatele jsme si povídali se starostou Daliborem Cardou (Sdružení nezávislých – Město pro všechny). Před čím varuje? Jaký osud čeká českokrumlovskou točnu? A jaké investice do rozvoje města plánuje? I s tím se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Do voleb a končím, říká úspěšný starosta Českého Krumlova
Foto: Radek Kraus
Popisek: Světoznámé divadlo v Českém Krumlově

Již potřetí jste byl zvolen starostou města. Řídíte se heslem „do třetice všeho dobrého“? Uvažujete o tom, že byste s politikou po konci volebního období skončil? Nebo naopak, nechtěl byste své zkušenosti zúročit v celostátní politice?

Kandidovat na starostu města již 100% nebudu. Není to otázka třikrát a dost, ale věku. Podle mého názoru ve věku, který dosáhnu po konci tohoto volebního období, má člověk maximálně působit jako rada starších. Velet mají noví, mladí, plní sil a odhodlání.

Myslíte si, že vám ve volbách pomohlo, že jste odešel z ČSSD, která se netěší důvěře voličů?

Myslím, že to nemělo vliv na zisk mých preferenčních hlasů. Možná, že kdybych zůstal na kandidátce ČSSD mohlo jich být naopak více. Lidé nemají rádi přechod lídrů do jiných kandidátek.   

V minulém volebním období se vám nepodařilo dokončit přeměnu kasáren, místo nichž by měla vzniknout zcela nová a plnohodnotná městská čtvrť pro více než 1 000 obyvatel. V jaké fázi je nyní projekt? Na čem jeho dokončení závisí?

V současné době je dokončena studie o lepším využití prostoru kasáren a v současné době se připravuje možnost zahájení revitalizace v místech, kde se shoduje dosud platný územní plán s novou studií.

Jak jste se nechal slyšet již před rokem, prostory pro novou bytovou výstavbu byste chtěli získat i v okrajových částech města. Jak to s tímto vaším záměrem vypadá? Vzniknou v tomto volebním období nějaké nové byty či parcely pro výstavbu rodinných domů?

Toto je v intenzivním jednání pracovní skupiny pro nový územní plán. Věřím, že práce této skupiny v čele s panem místostarostou Hermannem a městským architektem brzy přinese své ovoce.

Český Krumlov je po Praze druhé nejnavštěvovanější město v ČR a turisté již téměř vytlačili místní obyvatele z centra. Do jaké míry se osvědčila opatření, která jste s cílem regulovat cestovní ruch zavedli? Mám na mysli například zpoplatnění vjezdu autobusů či omezení jejich vjezdu do některých ulic a částí města.

Tenhle mýtus je pořád opakován a není pravdivý. Odchod obyvatel do okrajových částí města začal již dávno před turistickou expanzí. V současné době se majitelé nemovitostí snaží na turistickém průmyslu vydělat a přebudovávají své nemovitosti na ubytovací či restaurační kapacity. Starousedlíků, kteří těchto možností nevyužívají, je málo.

Nemáte pocit, že je ve městě pro místní obyvatele v důsledku turismu až příliš draho? Mám na mysli nejen ceny nemovitostí, ale i například vysoké ceny v kavárnách či občerstveních.

Ceny v Krumlově jsou vyšší, jako je tomu ve všech turistických destinacích. Přesto si myslím, že Krumlovák si umí a může vybrat cenově dostupné podniky.

Nemovitosti v Praze jsou často cizinci skupovány, což žene cenu nemovitostí v metropoli dost vysoko. Řešíte stejný problém i v Českém Krumlově?

Je to podle mne největší nebezpečí pro naše město – pokud soukromí majitelé podlehnou horentním nabídkám bohatých zahraničních zájemců. Město své nemovitosti spravované Českokrumlovským rozvojovým fondem rozhodne prodávat nebude.

Čím to podle vás je, že se turistický ruch za poslední dekádu ve městě tolik rozmohl? Nebo je turistů stále stejně, jen se o problémech s tím spojených více hovoří?

Medializace má samozřejmě svůj vliv. Hodně se mluví o tomto fenoménu a mnohými je zveličován. Na druhé straně mnoho zajímavých míst v republice dělá vše možné i nemožné, aby svou destinaci dostaly do povědomí turistických operátorů. Turismus je nejdynamičtěji rozvíjející se průmysl ve světě.

Po mnoha jednáních s insolvenčními správci ČOV se městu podařilo vyjednat základní kupní podmínky, jež by umožnily získat tento strategický majetek. Za ČOV město navrhuje zaplatit 180 milionů korun, za obchvatný kanál 50 milionů. Kdy by mohlo dojít k podpisu kupní smlouvy? A bude mít získání čistírny do vlastnictví vliv na cenu stočného ve městě?

To je velmi složitá otázka. Realizace tohoto podniku je závislá na mnoha faktorech a popsat to velmi stručně nejde. Snad se vše podaří a město už nebude závislé na jiných subjektech a bude moci spravovat vodovody a kanalizace včetně čištění bez cizích vlivů.

Komise, která se zabývá budoucností českokrumlovské točny, na konci února přijala návrh ministra kultury Antonína Staňka, aby zařízení v zahradě zůstalo i nadále. Vy se netajíte tím, že vás rozhodnutí překvapilo. Co se bude dít dále, vezme-li se v potaz, že pan ministr podal demisi? Věříte, že nový ministr rozhodne jinak? Není na čase, aby se o jejím osudu konečně definitivně rozhodlo? Přeci jen platnost prodloužení kolaudačního rozhodnutí dočasné stavby skončí již koncem roku 2020.

Dohody z předchozího období byly stanoveny na základě shody všech zúčastněných stran. Změnou ministra se postoj ministerstva změnil. Již po několikáté. Jak to bude s novým ministrem? Kdo ví?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…