Dolejš k plánu ODS: Co to Peake četla? Tohle tu vládní paseku koriguje

31.03.2013 10:33

ROZHOVOR ODS přišla s Agendou 2014, v níž si vytyčila své klíčové cíle. Překvapivě obsahuje prvky, které nejsou příliš kompatibilní s programem koaliční vlády. Karolína Peake se této „Agendě“ vysmála s tím, že jde o příliš obecné plácání. ParlamentníListy.cz se zeptaly stínového ministra financí KSČM Jiřího Dolejše, co o tomto materiálu soudí on.

Dolejš k plánu ODS: Co to Peake četla? Tohle tu vládní paseku koriguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Ve skutečnosti existují dvě verze této Agendy. Jedna, stručná, která byla okamžitě publikovaná médii, je skutečně heslovitá a obecná. Ta druhá je podrobnější a je to objemnější materiál, protože ke každému heslu jsou přiřazené určité dílčí úkoly. Nevím tedy, kterou část jejich koaliční kolegové, resp. paní Peake, četli, ale ta podrobná verze obsahuje body, které nepovažuji za nepřijatelné.

Jsou tam věci, které určitě nelze označit za plácání, i když jsou dílčí a neřeší tu paseku, kterou tady vláda natropila. Je to ale zajímavý materiál, který zavádí nějaké nové prvky a zčásti koriguje to, co si tato vláda, a to společně s ODS prosadila.

Můžete uvést nějaký konkrétnější příklad?

Jde například o daňové balíčky. ODS kupříkladu ruší zrušené, například v oblasti daňových úlev pro pracující důchodce. Vládou schválený daňový balíček obsahoval zrušení této daňové úlevy. V tom materiálu se mluví o obnovení těchto úlev, protože, jak zdůvodňuje ODS, zrušení těchto úlev nikam nevedlo. Další věc, kterou tam mají, je urychlení odpisů jako podpora růstu. Takže je tam celá řada podobných opatření a některá z nich rozumně částečně korigují spáchané. O jiných by musela proběhnout složitá debata a některé jsou pro mne nepřijatelné.

Můžete upřesnit, do které skupiny byste které kroky ODS zařadil?

Tak jsem opozičník, začnu tedy tím, čemu bych řekl své „ne“. Samozřejmě jsem proti tomu, jak je připravená finanční ústava a Občanský zákoník, který naopak oni forsírují. Dále se ODS vymezuje proti evropskému sociálnímu státu. To se týká harmonizace sociálních nákladů. To jsme určitě také proti, protože my chceme sociální stát. Další moje „ne“ patří liberalizaci pracovního trhu a pracovní legislativy, protože v tom se skrývá další zvýšení nerovnosti na trhu práce. Co mi velmi nevyhovuje, je snaha posílit privátní sektor na železnici. Nevím sice zatím přesně, jak to myslí, ale proti tomu bychom jako KSČM nejspíš také jako byli. Předpoklad privatizace další části železnice je pro mne prostě nepřijatelný. Další „ne“ říkáme jednoznačně většinovému volebnímu systému.

O čem byste byli ochotni s ODS diskutovat?

Je tam myšlenka zřídit nějaký fond pro rizikový kapitál, který by se věnoval podpoře inovací. Dále vidím jako téma k diskuzi financování politických stran. My nejsme v zásadě proti úpravám těchto zákonů, ale je třeba dobře ohlídat, aby tam nebylo ukryto nějaké čertovo kopýtko, které nahraje těm velkým stranám, zatímco těm menším, levicovým stranám, bude dělat potíže.

Další věc, o které bude možné diskutovat, je reforma justice, kde navrhují zrušení vrchních státních zastupitelstev, tedy ponechat Nejvyšší státní zastupitelství a pak už jen krajské a okresní. Určitě bude nezbytná diskuze na téma spojení ministerstva hospodářství s ministerstvem průmyslu a obchodu. Nejsem vysloveně proti velkému ministerstvu hospodářství, ale je to věc, kterou je třeba skutečně důkladně prodiskutovat, a to do detailu.

Dále vzala ODS pod svá ochranná křídla OSVČ. Ostatně, to jsem říkal i pro redakci ParlamentníchListů.cz, že nejsem pro rychlá restriktivní opatření. Chápu sice, že se na to bude třeba podívat, ale myslím, že není třeba jejich benefity přímo redukovat, ale spíše optimalizovat.

Další věc, kterou nebudeme přímo určovat, ale budeme pozorně sledovat, jaký bude mít tvar, je ta dohoda „Free trade dohoda“, tedy společný hospodářský prostor se Spojenými státy. Má být vytvořena protiváha asijským trhům otevřením bezcelní zóny se Severní Amerikou. Tam vnímám, že by mohly být nějaké problémy, takže diskuze o tom bude muset samozřejmě proběhnout, ale zde bych cítil potřebu velké obezřetnosti.

Co vlastně zůstává pro položku „ano“?

Ano říkáme například urychleným odpisům. Záleží samozřejmě na provedení, ale tomu jsme obecně nakloněni. Samozřejmě své „ano“ říkáme zrušení S-karet, souhlasíme i s úlevami pro firmy, které zaměstnávají dlouhodobě nezaměstnané, nebo které poskytují praxi studentům. Těmto úlevám, podle provedení, také dáme nejspíš své „ano“. Samozřejmě souhlasíme s podporou institucí typu české proexportní banky EGAP nebo Českomoravské záruční banky, s tím bychom pravděpodobně také souhlasili.

Další záležitost, která konkrétně podporuje stavební investice do rekonstrukce bytů a bydlení obecně. S tím se samozřejmě dá také souhlasit.

Pak je tu referendum k přijetí eura. Tomu přirozeně také říkáme své „ano“ protože to se dotýká všech občanů. Ne, že bych říkal své „ano“ nebo „ne“ přímo zavedení eura, ale rozhodně říkám ano referendu k této závažné věci.

Obecně vzato, nejsou to nápady, které by nás hodily na novou trajektorii, ale jsou to minimální opatření, aby ODS ve vládě zdůvodnila svou další existenci, tedy ten rok a čtvrt, který jí do řádných voleb zbývá. Je to mix opatření, která jsou přijatelná, jiná jsou k diskuzi a vůči některým předpokládám velký odpor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…