Elektronické tržby nejsou konec světa. Přežijeme. Ale měli jsme jít estonskou cestou, říká Pajonk ze Svobodných

25.05.2016 10:50

ROZHOVOR Babiš se Sobotkou lidem nevěří. Chtějí nás hlídat a hezky pokutovat. Je-li Babiš podle Komárka chytrý, tak proč říká, že když se sníží nabídka, tak klesne cena? Žijeme pořád ještě ve svobodné zemi, tak proč bych měl ke každému zboží přebírat papírek. Nesmíme dojít do světa, kde na všechno bude zákon. Lidé se zatím neměli čas nad dopady EET zamyslet. Babiš i Kalousek jsou stejní: Oba umí dobře zvyšovat daňovou zátěž, ale neumí čelit nárokům zájmových skupin a supů kolem nich. To nám řekl Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji.

Elektronické tržby nejsou konec světa. Přežijeme. Ale měli jsme jít estonskou cestou, říká Pajonk ze Svobodných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pajonk

Ministr financí Andrej Babiš v úterý kvitoval, že podle průzkumu agentury STEM tři čtvrtiny občanů ČR vnímají zavedení EET pozitivně. A nějakých 67 % lidí očekává, že se díky tomu zvýší v ČR výběr daní. Jak byste reagoval na argumentaci ministra financí?
 

EET není konec světa. Je to jen další zbytečné ztížení života poctivým podnikatelům a občanům. Přežijeme to. Babiš měl volbu, mohli se Sobotkou vést ČR k průkopnictví v IT technologiích a státní správě zvolit „estonskou cestu“. Zvolili nám „chorvatskou“ cestu. Je to škoda. A je to proto, že oni lidem nevěří. Pan Babiš dost možná právě proto udržel tak velký holding a politickou stranu pohromadě, protože na každého má své spisy. Možná chce mít spis na každého z nás. Řekl bych mu, že je škoda, že místo zlepšení života obyvatelům právě pomocí IT technologií, tak jak to udělalo zmíněné Estonsko (sjednotilo občanku, zdravotní průkazku, řidičák a další kartičky do jedné jediné, firma se tam dá založit v řádu minut), jdeme cestou větších komplikací pro všechny a navíc to budeme pěkně hlídat a hezky pokutovat. A nepomůžeme lidem v ničem. A to máme zrovna v České republice mnoho moc šikovných programátorů a IT lidí obecně. Kdo to říkal, že nás řídí nemehla? Pan Babiš také uvedl, že peníze vybrané na daních jsou peníze nás všech. Tak to určitě. Dobře se mu takové věci říkají, když má v rukou klíče od té „naší“ pokladny. Proto jsou zrovna jeho firmy jedny z největších příjemců dotací a daně, povinnosti a poplatky dopadnou především jeho konkurenci. Ne, peníze ministerstva jsou naše peníze leda tak slovy, v realitě jsou to „jeho“ peníze, on je rozděluje mezi ministerstva a čím méně jich má, tím více zbude nám občanům. Tím více zbude na to, co potřebujeme.
 
V přeneseném slova smyslu označil Andrej Babiš odpůrce EET, tedy třeba stranu Svobodných nebo Soukromníky, za dezinformátory. Cítíte se vůči drobným podnikatelům ohledně argumentace proti EET jako dezinformátor?
 
Andrej Babiš svého času dostal v Blesku otázku, zda případné zavření restaurací v důsledku nákladů EET povede k růstu cen „meníček“. Odpověděl, že nikoliv, že restauratéři, kteří zavřou, přestanou škodit těm co zůstanou otevření a ceny meníček spíše i klesnou. Jinými slovy řekl, že když se sníží nabídka, tak klesne cena. Ten člověk je dle slov Martina Komárka ohromně chytrý. Blbost je tedy vyloučena a za dezinformaci by ho měl někdo vytahat za uši. Budu se v osobním a politickém životě snažit co mi to půjde, aby tyto a všechny budoucí generace našich dětí dostaly možnost tak kvalitního vzdělání, že na takovou záměrnou mystifikaci, jakou řekl pan Babiš, nikomu dalšímu neskočí.
 
Ministerstvo financí přiznalo – aniž by uvedlo v jaké míře –, že mnoho Čechů účtenky odmítá tam, kde jsou vydávány. Tito lidé zároveň odmítají elektronickou evidenci tržeb. O čem to svědčí?
 
Zatím žijeme ve svobodné zemi. Proč bych měl povinně přebírat spolu se zbožím i jakýsi papírek? Abych nedostal pokutu od ČOI nebo PS VB? Ne, opravdu ne. Nesmíme přece dojít do světa, kdy na jakoukoli činnost bude zákon a regulace. Svědčí to o tom, že lidé si navzájem zatím věří, nepotřebují ke všemu papírky a bumážku.
 
Ministr Babiš se dnes také zaradoval. Podle průzkumu by tři čtvrtiny občanů uvítaly, aby účtenka z EET byla slosovatelná. To už jsme opravdu tak „zblblí“ ze všech těch akcí a soutěží v supermarketech či jinde?
 
Každý průzkum dopadne podle toho,  jak se položí otázka. Samozřejmě, že když z toho může koukat alespoň nějaká odměna pro sběrače, tak to lidé asi využijí. Nemyslím si, že jsou lidé zblblí, spíše mají jiné starosti a zatím se nad skutečnými dlouhodobými dopady EET neměli prostor moc zamyslet.
 
Pokládáte za reálné, aby EET přinesla do státního rozpočtu navíc 18 miliard korun, jak tvrdí MF? Pokud ne, tak proč?
 
Každý občan by si měl dle mého klást zásadnější otázky. Proč prvně nesnížíme státní výdaje, než začneme zvyšovat daně a poplatky? V tomhle jsou si Kalousek a Babiš více podobní, než si kdy přiznají. Oba umí dobře zvyšovat daňovou zátěž, ale neumí bojovat s rostoucími požadavky úředníků a zájmových skupin supů kolem státního rozpočtu. Tahle republika vyhodila miliardu oknem za propagaci značky v zahraničí. Majitelům holdingů se staví Čapí hnízda pro vlastní potřebu a vyhazuje miliardy korun politickým „neziskovkám“, které prosazují politické názory ve veřejném prostoru. Je tu spousta zbytečných výdajů.

Pan Babiš má rád firemní přirovnání, tak mu jedno dám. Dobrý manažer první řeší, které velké výdaje ve vedení jsou zbytečné (reprezentace, marketing, PR), ty ořeže, pak až začne být přísný na zaměstnance. Bohužel, ve státě je tohle těžší a pan Babiš si vybral snadnou cestu, bude bít ty, kteří mají nejméně času se bránit.

K té částce – výběr daní závisí na tolika faktorech, že otázkou není, zda nějaká studie nám za rok řekne, že se díky EET vybralo o 18 miliard navíc, ale kolik takových studií si pan Babiš z našich peněz zaplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…