Expert Bureš má obavy z velkého úspěchu hnutí ANO. Může se prý překlopit ve velké fiasko

10.10.2016 21:55

ROZHOVOR „Výhra v krajských volbách může být nakonec pro hnutí ANO dost nebezpečná, jelikož má ve svých řadách mnoho nezkušených politiků,“ konstatuje vysokoškolský pedagog a politolog Jan Bureš. K tomu pak ještě upřesňuje: „Jakmile potom lídři ANO usednou do hejtmanských křesel a začnou dělat chyby, zaplétat se třeba do korupce, mohou svoji stranu poškodit, což se už někdy stalo ve velkých městech po komunálních volbách. Já si skutečně myslím, že pro Andreje Babiše by bylo dokonce výhodnější, kdyby tak drtivě nezvítězil. Bylo by pro něj i lepší, kdyby ho tradiční strany někde vyšachovaly z koalic. Alespoň by mu potom před parlamentními volbami zůstal ten opoziční potenciál a mohl by říkat, že voliči byli vlastně podvedeni.“

Expert Bureš má obavy z velkého úspěchu hnutí ANO. Může se prý překlopit ve velké fiasko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš přijímá gratulace k vítězství ve volbách

Jasným vítězem krajských i senátních voleb je hnutí ANO. Čím Andrej Babiš vlastně nejvíce oslovuje veřejnost, že je mu ochotná odpustit Čapí hnízdo i zavedení registračních pokladen?

Nemyslím si, že Čapí hnízdo by bylo zjevně prokázaným podvodem Andreje Babiše, je to spíše nějaká kauza, která má řadu aspektů, a nejsem si vůbec jistý, zda to lidé mají ministru financí vůbec za zlé. Ptáte se také na elektronickou evidenci tržeb, ale tady mu nemá kdo co odpouštět, to je správné opatření a velká část veřejnosti si to myslí také. Právě naopak, vnímal bych to, že právě kvůli takovým krokům, které mají zvýšit výběr daní, Andreji Babišovi roste popularita.

Za hlavní důvod úspěchu hnutí ANO ale považuji zejména to, že lidé v něm stále vidí opoziční uskupení, které bojuje proti tradičním stranám, přichází s novými nápady a zabývá se dále také protikorupčním tažením. Koneckonců krajské volby byly v některých regionech i referendem o té korupční minulosti. V této souvislosti připomínám Davida Ratha, avšak i po něm vládli ve Středočeském kraji lidé, s nimiž spolupracoval.

Hnutí ANO samozřejmě pomohlo i to, že na krajské úrovni ještě nepracovalo. Jeho politika je zatím o tom, co si většina lidí přeje, takže vítězství hnutí se dalo celkem očekávat.

Velkým překvapením je nejen ústup ČSSD z pozice lídra oproti předchozímu období, ale také zcela zásadní propad komunistů. Čím si tuto skutečnost vysvětlujete? Sociální demokracie je celkem k veřejnosti štědrá, postavila tedy do voleb slabé kandidáty? Nebo snad neplní své sliby? A co komunisté, doplatili na zvyšující se životní úroveň, když česká ekonomika nyní dobře šlape? Nebo jim postupně vymírá členská základna?

Ohledně poklesu popularity těch dvou zmíněných stran souhlasím s některými faktory, které jste jmenoval. Přistupují k nim pak i další a jsou různé u sociálních demokratů a u komunistů. U ČSSD se domnívám, že doplatila na svoji personální politiku, kdy fungují na krajích i osm let někteří politici bez větších úspěchů a v některých případech jsou to dost problematické osobnosti. Vůči nim určitě poklesla důvěra voličů. Sociální demokraté se budou muset opravdu velmi důkladně zamyslet nad svoji budoucí personální politikou.

Krajské volby nejsou také o zásadních společenských tématech. Hejtmani ani nemají nějaký velký prostor k politickému působení, protože jsou limitováni různými předpisy a zákony, a tak musejí fungovat především důvěryhodně, aby zapůsobili na voliče. Z tohoto důvodu tak dobře uspěla různá sdružení nezávislých kandidátů. Ty programové, hodnotové strany, jako jsou například ČSSD nebo i ODS, pak mají s tím problém, když postaví na pozici lídra ne zrovna důvěryhodného kandidáta. Potom jim ani dobře postavený program nepomůže. Obdobně jsou na tom i komunisté, kteří nejsou schopni zaujmout něčím novým, a také jim zrovna nehraje do not, když současně roste česká ekonomika. Navíc jim mohla uškodit i jejich příznivá rétorika vůči Rusku, kdy se ho v různých kontroverzních případech snaží zastávat.

Spokojení mohou být i příznivci Tomia Okamury. Zafungovaly tedy jeho protiimigrační politika a euroskepticismus, přestože žádná z českých politických stran nemůže být zrovna označována za vítače uprchlíků?

Ano, strana Svoboda a přímá demokracie i bývalí Zemanovci (SPO) byli úspěšní a dostali se do zastupitelstev některých krajů. Nemyslím si ale, že je to zrovna zásluhou jejich protiimigrační rétoriky. Uprchlická vlna v Evropě poklesla a nás se prakticky týká jen velmi okrajově. Oni by uspěli i s každým jiným negativistickým tématem, například proti korupci, menšinám a podobně, protože oslovují ty radikální voliče, kteří jsou naprosto nespokojení se současným politickým trendem. Tomio Okamura si tak mohl vybrat i jiné náměty a byl by úspěšný. Určitě šikovným tahem bylo jejich spojení s SPO.

V příštích měsících bude určitě zajímavé sledovat, jak se ta přízeň jejich voličů bude vyvíjet, když už zasednou do vedení krajů a budou muset předvést určité výsledky. A budou to mít hodně složité. Dostanou se totiž jen do zastupitelstev, ale nikoli už do krajských rad, kde se konkrétně rozhoduje o programech, takže se jim bude jen těžko něco prosazovat. Navíc Tomio Okamura nepředvádí žádné větší úspěchy ani v parlamentu, ale zatím mu stačí jeho plamenná rétorika. Uvidíme, jestli to nadšení vydrží jeho stoupencům i dál.

Přestože bylo ANO úspěšné ve většině krajů, ještě to neznamená, že v nich musí získat rozhodující posty. V mnoha regionech je snaha, zvláště ze strany ČSSD, vyautovat Babišovo hnutí a utvořit koalice s tradičními stranami. Podle názorů některých politologů je to dáno i tím, že na komunální úrovni se objevovaly mezi příznivci ANO často spory, vytvářely se různé frakce, a jejich lídři byli tedy považováni za nespolehlivé. Domníváte se, že by to mohlo tak zafungovat i nyní, anebo že ANO i přesto obsadí největší počet hejtmanských křesel?

Já se domnívám, že to bude trochu jinak. ANO zvítězilo v krajích poměrně s přehledem a má někde téměř dvojnásobný zisk hlasů v procentním vyjádření před druhou ČSSD. I když v současném poměrném hlasovacím systému krajských voleb vyhraje vlastně ten, kdo umí sestavit vhodnou koalici, a nikoliv faktický vítěz s nejvyšším počtem hlasů, lidé by mohli tradičním stranám toto nerespektování výsledků voleb zanedlouho „spočítat“, a to u voleb parlamentních, kde ta jejich nespokojenost by se mohla silně projevit. Ono je fakticky možné, aby se ostatní strany spikly proti ANO a utvořily koalice bez něj. Já bych jim to ale vůbec nedoporučoval z důvodů etických a morálních, protože politika je o tom, že má vládnout vítěz voleb a lidé to logicky očekávají. Hnutí ANO nejsou přece žádná extremistická strana – fašisté či rasisté – a mají tedy právo, když zvítězili, podílet se na vládě v krajích, i přestože jejich lídři budou teprve zkušenosti postupně sbírat.

Ta neochota tradičních stran pustit je do důležitých funkcí samozřejmě vyplývá i z toho, že jde o dobře placené posty, podíl na moci, kdy se v regionech rozdělují vysoké sumy peněz, a také jde zde o aspekt, že noví lidé mohou objevit některé staré kostlivce ve skříni.

Mnoho politických komentátorů označilo právě proběhlé volby za lakmusový papírek pro ty nejdůležitější – parlamentní volby. Dá se tedy i příští rok očekávat drtivé vítězství Babišovy strany?

Ta výhra především v krajských volbách může být nakonec pro hnutí ANO dost nebezpečná právě proto, že má řadu politiků ještě nezkušených. Jakmile ti usednou do hejtmanských křesel a začnou dělat chyby, zaplétat se třeba do korupce, mohou svoji stranu poškodit, což se už někdy stalo ve velkých městech i po komunálních volbách. Já si skutečně myslím, že pro Andreje Babiše by bylo dokonce výhodnější, kdyby tak drtivě nezvítězil a nemusel by nést odpovědnost za rozvoj krajů. Bylo by pro něj i lepší, kdyby ho tradiční strany někde vyšachovaly z koalic. Alespoň by mu potom před parlamentními volbami zůstal ten opoziční potenciál a mohl by říkat, že voliči byli vlastně podvedeni. Jeho vítězství má tedy svůj rub i líc.

A jaké budou teď vůbec vztahy uvnitř vládní koalice? Nepřiostří se, když hnutí ANO vzroste ještě více sebevědomí, a naopak ČSSD přitvrdí ve své doposud dost klidné rétorice?

Vztahy mezi partnery ve vládní koalici budou ještě více napjaté, než tomu bylo doposud, to je evidentní. Sociální demokraté budou zhrzení, naštvaní a naopak Andrej Babiš bude silnější ve svých prohlášeních a může začít tvrdit, že sociální demokracie už nemá velkou důvěru voličů. Bude moci nahlodávat i post předsedy strany Bohuslava Sobotky. Z hysterických reakcí jihomoravského hejtmana Haška, který nedokáže za prohrou vidět svoje problémy a obviňuje z machinací hnutí ANO s podnikatelem Jančurou, je vidět, že ČSSD by si měla vyjasnit, jakým nejpřijatelnějším způsobem bude na svou prohru reagovat. Nicméně ve výsostném zájmu sociálních demokratů je vládní koalici udržet až do voleb, jelikož při předčasných volbách by jasně zvítězil Andrej Babiš. Za rok to může být ale jinak, pokud se hejtmani za ANO neosvědčí, a popularita hnutí tak klesne. Proto si myslím, že ČSSD bude chtít vládu udržet přes veškerou svoji nervozitu. Její lídři si také uvědomují, že velmi blízko k ANO má i Miloš Zeman, který by spíše preferoval Andreje Babiše na oplátku za podporu při prezidentských volbách.

Jak ovlivní českou politickou scénu nové složení senátu, kde zasednou v poměrně hojném počtu i kandidáti hnutí ANO a v němž ztratili své výhodné pozice zástupci ČSSD a také například ODS?

I když v tom není ještě zcela jasno před druhým kolem senátních voleb, je už skoro jisté, že v něm ztratí jak ČSSD, tak i ODS. Jakou formu politiky ale bude potom senát prosazovat, není vůbec snadné odhadnout. Zástupci hnutí ANO jsou dost nečitelní, někdy jsou nezávislými kandidáty, mnohdy to bývají pedagogové či lékaři. Nemají tedy formulované politické hodnoty, což je vlastně specifickým charakterem hnutí ANO. Ve složení horní sněmovny tak dostane příležitost více ideově neprofilovaných kandidátů. Proto bude senát dost málo předvídatelný a různá hlasování o zákonech budou do poslední chvíle napínavá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…