Expert na integraci Rozumek: Je třeba trpělivě vysvětlovat, že uprchlíkům musíme pomáhat. Nedovedeme si představit, jaká zažívali zvěrstva

26.08.2016 20:01 | Zprávy

ROZHOVOR Pokud prezident nebo ministr financí hlásají, že nemáme přijímat žádné migranty, respektive nemáme povinnost přijímat žádné uprchlíky, tak jsou buď ignoranti anebo vědomě populisticky lžou. To říká ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. S Parlamentními listy hovořil i o tom, jak vnímá strach Čechů z uprchlíků, či co si myslí o kvótách EU na jejich přijímání.

Expert na integraci Rozumek: Je třeba trpělivě vysvětlovat, že uprchlíkům musíme pomáhat. Nedovedeme si představit, jaká zažívali zvěrstva
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Kritizujete naše vrcholné politiky za výroky o uprchlících dost obecně a neadresně. Můžete být konkrétnější?

Samozřejmě, pokud prezident nebo ministr financí hlásají, že nemáme přijímat žádné migranty, respektive nemáme povinnost přijímat žádné uprchlíky, tak jsou buď ignoranti, kteří po třech letech trvání takzvané migrační krize nepochopili definici uprchlíka a základní povinnosti vyplývající z našeho ústavního pořádku, mluvím hlavně o článku 43 Listiny základních práv a svobod, mezinárodního práva a závazků Česka v Evropské unii a Radě Evropy, nebo vědomě populisticky lžou, protože si myslí, že to jejich voliči ocení.

Takže nejen pro dotyčné politiky. Uprchlíkem je osoba s odůvodněným strachem z pronásledování z jednoho z pěti následujících důvodů - rasa, národnost, náboženství, politické přesvědčení nebo příslušnost k určité sociální skupině. Evropské a unijní právo navíc ukládá povinnost poskytnout ochranu také obětem ozbrojených konfliktů – typicky Syřanům – nebo osobám, kterým by v případě návratu hrozilo mučení, ponižující či nelidské zacházení nebo trestání. Píše se o tom v článku 3 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod, jejímž garantem dodržování je soud ve Štrasburku. Platí přitom, že pokud osoba požádá o azyl, jedná se o vyvratitelnou domněnku. To znamená, že je dána povinnost státu azylovou žádost posoudit podle pravidel Ženevské úmluvy a unijního práva. Proto návrhy na uzavření hranic, okamžité deportace a tak podobně jsou právním nonsensem.



Teď nebudu adresný já, protože nechci vyvolávat vášně. Nicméně jedna bytost z vašeho prohlášení Experti na integraci ostře kritizují české politiky za výroky o migrantech a uprchlících, pod nímž byly kontakty na osoby v případě zájmu o rozhovor, napsala, že Parlamentním listům neodpoví. Z čeho pochází tato pýcha?

Této osoby, její práce, odvahy a postojů si velmi vážím a jejímu stanovisku rozumím. Parlamentní listy bývají označovány za dezinformační a proruský server, a také já jsem proto několikrát rozhovor pro PL odmítl. Po poslední aféře s nakupováním pochvalných článků pro hejtmana Michala Haška za veřejné prostředky Jihomoravského kraje si dělám o objektivitě PL ještě menší iluze. Nicméně, PL mají svůj okruh čtenářů, kterých si samozřejmě vážím, a tito by měli znát základní pravidla uprchlického práva. Proto jsem tentokrát s rozhovorem souhlasil.

Podle mě, neboť jsem nesnášenlivý novinář, je to ředitelka placená z našich daní, která si ještě vybírá, komu sdělí úspěchy své práce, takže „dámička“, co se dala na neziskový sektor, protože se doma jako manželka bohatého podnikatele nudila. Nemám pravdu?

Omyl. S velmi mírnou nadsázkou – po vstupu do EU se u nás bez peněz EU nepostaví ani lavička v parku a v našem oboru to platí dvojnásob. V podstatě německý, švédský či britský daňový poplatník platí svým příspěvkem do rozpočtu EU nejen tisíce věcí u nás, v Maďarsku či na Slovensku – podle posledního Respektu jsou největším čistým příjemcem peněz EU na hlavu Slováci a hned po nich my, ale platí také to, aby cizinci a uprchlíci měli prostřednictvím pracovníků neziskovek v Česku dostupnou základní právní pomoc, kurzy češtiny, integrační aktivity a tak podobně. Náš stát často není schopen tyto evropské peníze ani včas rozdělit a například již déle než rok dodržet svou právní povinnost zajistit bezplatné právní poradenství lidem v uprchlických táborech či detencích. A úspěchy své práce solidní neziskovky velmi podrobně sdělují na svých webových stránkách ve svých výročních zprávách. My také.  

Proč jsou podle vás Parlamentní listy pro neziskový sektor tak nepřijatelné?

To nemohu takto paušálně ani potvrdit, ani hodnotit. Jistě se najde řada spolků, které PL oceňují a podporují.

Jací lidé by měli obecně pracovat v neziskovkách?

V lidskoprávních či migračních určitě lidé odvážní, ochotní pomáhat.

Proč se rozhoduje o důvěryhodnosti neziskovek dle amerického scénáře?

Této otázce vůbec nerozumím.

Jsem nyní doslovně invalida, nemohu chodit, proto jsem se tiskovky Asociace veřejně prospěšných organizací České republiky ohledně hodnocení tuzemského neziskového sektoru v Americkém centru, kde se každoročně pořádá, nezúčastnil. Metodika hodnocení byla vyvinuta Americkou agenturou pro mezinárodní rozvoj. Takže, to jste vy, české neziskovky, nebyly schopny za těch šestadvacet let vymyslet vlastní systém?

My pomáháme lidem v nouzi. V našem případě uprchlíkům a cizincům s různými problémy. Nemáme čas ani nástroje vymýšlet nějaké hodnotící systémy pro spolky s nejrůznějšími oblastmi činnosti. A ani nechci hodnotit myslivce, zahrádkáře nebo neziskovky pomáhající dětem nebo pejskům. Pokud nějaká vážená instituce nebo občané naši práci ocení, jsme za to rádi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…