Generál Kostelka, exministr obrany, hovoří k „binci" na Ukrajině, Putinovi i rejdění tajných služeb

18.04.2014 7:03

Svět není bezpečné místo, říká bývalý ministr obrany generál Miroslav Kostelka, proto by podle něj měly členské země NATO přispívat více na obranu než dosud. Ale nemyslí si, že má Rusko zájem na destabilizaci Ukrajiny, nebo že by dnes bylo dokonce hrozbou pro pobaltské země a Evropu. Expert v otázkách vojenské bezpečnosti poukazuje na ekonomické problémy Ruska.

Generál Kostelka, exministr obrany, hovoří k „binci" na Ukrajině, Putinovi i rejdění tajných služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

„Rusko má v současné době úplně jiné starosti než ohrožovat Evropu. A pokud jde o baltské státy, ty jsou v NATO a NATO je organizace, která chválabohu doposud funguje a zaručuje svým členům ochranu. Nevidím žádný velký důvod k obavám,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz generál Kostelka, který byl i velvyslancem v Rusku, takže situaci v této oblasti na rozdíl od mnoha jiných komentátorů dobře osobně zná.

Výsledky čtvrtečních jednání o budoucnosti Ukrajiny najdete ZDE

Co jako bývalý ministr obrany říkáte na to, že někteří příslušníci ukrajinské armády, které Kyjev vyslal na východ Ukrajiny, přecházejí, často i s těžkou vojenskou technikou, na stranu ruských separatistů?

Z hlediska ukrajinského ministra obrany bych to hodnotil velmi negativně. Z mého hlediska to svědčí o tom, že tam prostě mají binec, že ukrajinská vláda dostatečně neovládá svoje ukrajinské útvary, což se podle mého názoru není co divit.

Vše k vývoji na Ukrajině najdete ZDE

Věříte ruskému prezidentu Putinovi, když tvrdí, že na východní Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci ani agenti?

To si netroufnu posuzovat. Myslím, že ruští vojáci tam masově určitě nasazeni nebudou a nejsou. A pokud jde o nějaké agenty, z hlediska normální činnosti bych velmi pochyboval, že by se tam někteří příslušníci zpravodajských služeb nepohybovali. Určitě se tam pohybují i příslušníci spojeneckých tajných služeb.

Myslíte si, že v té zóně teď zpravodajské služby různých zemí doslova rejdí…

Rejdí tam určitě všichni.

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

Jak vnímáte výzvy ruského prezidenta k ukrajinské vládě, aby proti ruským separatistům nepoužila sílu, ale aby s nimi vyjednávala? Je to od něj po anexi Krymu věrohodné?

Já se domnívám, že tzv. ukrajinská vláda, nevím, jestli je dostatečně legitimní, ale dejme tomu, že je, od samého počátku udělala celou řadu chyb. Bohužel jsme jim ani z Evropské unie neporadili. První, co bylo, byl zákaz ruského jazyka jako státního jazyka, což samozřejmě řadu Rusů popudilo. Navíc složení parlamentu s některými nacionalistickými a extremistickými skupinami nebo politickými stranami rozhodně nepřidalo na důvěře. Takže se Rusové cítili ohroženi, navíc samozřejmě tam byly snahy zrušit smlouvu o Sevastopolu a o Krymu na základě základny černomořské flotily Ruské federace, takže se tam provedla řada věcí, která se podle mne provést nemusela. Já si osobně myslím, že Putin nemá zájem na nějaké velké destabilizaci situace na Ukrajině. Podle mého názoru by mu nejvíc vyhovovala Ukrajina, která by byla, samozřejmě úplně nejlépe v euroasijském svazu a členem celní unie, ale v takovém normálním případě jako normální neutrální stát, s kterým by Rusko obchodovalo.

Vy tedy nesdílíte obavy, že je Rusko připraveno zaútočit na východě Ukrajiny?

Pokud by ukrajinská vláda nějak eskalovala tlak na své východní regiony, zejména použitím síly, a došlo by tam k nějakému masovému použití síly proti civilistům, pak by k něčemu takovému mohlo dojít. Ale myslím si, že Putin se tomu chce vyhnout co možná nejvíc.

Co říkáte bezpečnostní situaci na východě Ukrajiny, separatisté jsou ozbrojeni, díky tomu, že k nim přecházejí ukrajinští vojáci, i těžkou vojenskou technikou, nezdá se, že by byli přístupni jednáním. Je možné v takové situaci nepoužít sílu?

To nedokážu posoudit, protože nemám dostatek informací. Pokud se dívám na naše sdělovací prostředky, z těch příliš objektivních informací nedostanu. Já si osobně myslím, že jediné východisko je jednání. Z hlediska Rusů: Pro ně by bylo optimální, kdyby vznikla nová ústava, určitě jim jde z hlediska bezpečnosti o to, aby Ukrajina byla neutrálním státem, minimálně aby nebyla členem NATO. Pak je tu otázka větší pravomoci východních regionů, myslím si, že seberealizace by byla východiskem.

Pomohou krizovou situaci na Ukrajině vyřešit květnové prezidentské volby, nebo se v zemi schyluje k občanské válce?

Já sám se ptám, proč jsou první volby prezidenta, v normálním demokratickém státě by byly jako první parlamentní volby. To už také svědčí o stavu, jaký na Ukrajině panuje. Rozhodně v této situaci nebudou volby probíhat v nějakém klidu a míru.

Považujete Rusko za hrozbu pro Evropu, jak tvrdí mnozí západní politici? Mají podle vás důvod k obavám pobaltské státy?

Já se domnívám, že v současné situaci, kdy ekonomická krize dopadá i na Rusko, když se podíváme na růst hrubého domácího produktu, ten bude v Rusku v letošním roce pravděpodobně kolem nuly, jak řekl ruský ministr financí, když se podíváme na inflaci, která bude kolem šesti procent, jak dnes řekl Putin, když se podíváme na věci, které je v Rusku potřeba udělat, to znamená změnu celé infrastruktury, aby padesát procent příjmu nebylo z ropy a plynu, energetických surovin, má Rusko v současné době úplně jiné starosti než ohrožovat Evropu. A pokud jde o baltské státy, ty jsou, pokud vím, v NATO, a NATO je organizace, která chválabohu doposud funguje a zaručuje svým členům podle článku pět ochranu. Nevidím žádný velký důvod k obavám.

Když se mluví o obraně členských států NATO, diskutuje se o tom, kdo by ji vlastně zajišťoval. Evropa stále spoléhá na Spojené státy, většina evropských států se jen veze, protože, jak kritizoval i generální tajemník NATO Rasmussen, nedávají na armádu finanční prostředky v takové výši, jak se zavázaly. Považujete to také za špatné?

Samozřejmě podíl Spojených států na rozpočtování NATO je ohromný. To, že se slíbené výdaje na obranu v evropských státech, až na výjimky, dlouhodobě nedávají, je velmi špatné. Navíc Spojené státy nemusí mít dlouho také trpělivost, aby posilovaly evropskou obranu, když tady je Evropská unie. Navíc ony mají podle mne intenzivnější zájem v tichomořském regionu. Takže chyba to je, já osobně jsem rád, že do roku 2006 nebo 2007 výdaje, které na obranu v České republice byly plánovány, byly dodrženy, ale poté bohužel došlo k výrazné redukci, která trvá dodnes. Já osobně se domnívám, že armáda je podfinancována a že dlouhodobě to není udržitelný stav.

Nebylo chybou rozhodnutí amerického prezidenta Obamy zrušit plánovanou výstavbu amerického radaru v Česku? Není nějaká naděje, že se s ohledem na současnou situaci toto rozhodnutí změní?

Domnívám se, že v současné době měnit toto rozhodnutí je jak z vojenského, tak politického hlediska nesmysl a že to není možné. Na druhé straně to byla chyba. Já osobně se hlásím k tomu, že jsem byl příznivcem amerického radaru v Brdech. A domnívám se, že by to přispělo k bezpečnosti České republiky. Ale stalo se, a myslím, že odestát už se to nemůže.

A nějaké podobné bezpečnostní opatření, třeba v rámci NATO, by nebylo potřebné?

Obecně si myslím, že pokud NATO má existovat jako obranná aliance a nezměnit se v jakousi politickou diskusní společnost, musí se vynakládat na obranu patřičné prostředky. Protože svět bezpečný není. A neříkám to, že by hrozilo v současné době nějaké nebezpečí z hlediska Ruska, k tomu vůbec nesměřuji, ale prostě si myslím, že svět bezpečný není a obranná aliance by měla být silná.

Takže volání některých politiků po zrušení NATO je podle vás nesmysl?

Když se podíváte na volání po jednotné evropské zahraniční politice, tak to absolutně nevidím. A když se podíváte na volání po jednotné evropské obraně, vzhledem k tomu, že neexistuje jednotná zahraniční politika Evropské unie, je společná obrana také velmi pofidérní. Navíc je otázka, jak by se dublovaly struktury velení Evropské unie a NATO, což je kardinální otázka, která byla vždycky problematická. Takže se domnívám, že jedinou obrannou organizací, která funguje, i když s potížemi, je v současné době Severoatlantická aliance. A že nám dává určitou záruku, abychom se cítili bezpečně. Ale musíme k tomu také určitou měrou přispět.

Generálporučík Miroslav Kostelka je předním českým odborníkem v otázkách vojenské bezpečnosti, dnes přednáší na Diplomatické akademii. Léta sloužil v armádě, byl například zástupcem náčelníka generálního štábu. Ve Špidlově vládě se stal ministrem obrany, v letech 2005 až 2009 působil jako velvyslanec České republiky v Ruské federaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…