Herec Županič: Zeman? Šestá cenová. Znám národ líp než KSČM a Okamura. Závidím Čaputovou

25.03.2019 4:40 | Zprávy

ROZHOVOR „Slovákům máme co závidět,“ říká k výsledkům zatím prvního kola prezidentských voleb herecká legenda, dabér a bývalý šéf Karlínského divadla Ladislav Županič s tím, že velmi fandí Zuzaně Čaputové. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, co mu vadí na prezidentu Zemanovi, promluvil o jeho slovníku i slibech ohledně Číny. Zhodnotil dobu po sametové revoluci a řekl svůj názor na naše členství v NATO i na vojáky v Afghánistánu. Prozradil také, co si myslí o multikulturalismu.

Herec Županič: Zeman? Šestá cenová. Znám národ líp než KSČM a Okamura. Závidím Čaputovou
Foto: David Hora
Popisek: Ladislav Županič

Tento rok si připomínáme třicet let od sametové revoluce. Jak s odstupem doby těch třicet porevolučních let hodnotíte? Co se nám povedlo a co naopak ne?

No každopádně se hlavně povedlo to, že ten starý režim je pryč. Zaplať pánbůh! Ale co se, myslím, nepovedlo, je to, že vláda vládne za podpory komunistů, že v Parlamentu sedí člověk, který na Národní třídě mlátil studenty. To je pro mě něco naprosto neuvěřitelného. Já jsem tehdy v Karlínském divadle byl takovým tím „vedoucím“ té revoluce. Vedl jsem schůzky s diváky, člověk si dělal větší naděje… ale zase nejsem nějak pesimistický. Protože všechno, co je teď, je lepší než to, co bylo. To myslím velmi vážně.

O tom, že jsme se „řádně nevypořádali s minulostí“, se mluví často. Například i Michael Kocáb před časem v rozhovoru pro XTV mimo jiné zalitoval, že komunisté nebyli postaveni mimo zákon… měli se podle vás zakázat?

Měli! S tím naprosto souhlasím. Protože i kdyby si změnili název, tak spousta lidí je v té komunistické straně proto, že je to komunistická strana. A když Jirka Svoboda, vynikající režisér, chtěl změnit název, tak to neprošlo. Je vidět, že oni na tom názvu velmi lpí.

Tento rok si nepřipomínáme jen třicet let od sametové revoluce, ale také například dvacet let od vstupu České republiky do NATO. Jak členství s odstupem dvou dekád hodnotit, je pro nás přínosem?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…