Herec Županič hrubě vyplísnil Zemana. Pro "svou" ODS má vzkaz

12.08.2013 19:30

JINÝMA OČIMA Herec a dabér Ladislav Županič, který v nedávných senátních volbách kandidoval s podporou ODS, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz tvrdě zkritizoval prezidenta Miloše Zemana a pochválil občanské demokraty za vyloučení rebelů a naznačil, co musí partaj vedená Martinem Kubou udělat pro to, aby získala zpět své voliče. Řeč byla také o Václavu Klausovi.

Herec Županič hrubě vyplísnil Zemana. Pro "svou" ODS má vzkaz
Foto: Profimédia
Popisek: Herec a dabér Ladislav Županič

Jak se stavíte k roli Miloše Zemana po nástupu do prezidentské funkce?

Fakt, že byl zvolen pan Zeman prezidentem, je to nejhorší, co mohlo tuto zemi potkat. Svědčí o tom jeho hulvátské a nevybíravé chování - když potřebuje krýt svoji pravdu, tak klidně zalže a ani neuzná za vhodné přiznat, že se mýlil. Některé lidi přitahuje jeho pomstychtivost a zloba. Tito lidé neumí uvažovat samostatně, líbí se jim vláda tvrdé ruky, když někdo bouchne rukou do stolu. Otázkou je, kam toto bouchnutí do stolu může republiku přivést.

Souhlasíte tedy s argumentací pravicových stran, že Miloš Zeman rozšiřuje svou moc, překračuje ústavní zvyklosti, a je tak ohrožena demokracie?

Samozřejmě. Ústavní zvyklosti jsou podle něj idiotství. Už jen se takto vyjádřit je na pováženou, ale budiž. Pan Zeman se pohybuje na hraně Ústavy jen proto, aby vyhověl své touze po moci a své snaze ovládnout tuto republiku a zavést de facto prezidentský systém. Překvapilo mě ale, že Jiří Rusnok, kterého považuji za výborného ekonoma a inteligentního člověka, přistoupil na to, aby se stal loutkou pana Zemana. Rusnokova vláda stačila za 14 dní udělat neuvěřitelné věci, včetně odvolání Jana Buriana z Národního divadla. To je přece směšné. (Ministr kultury Jiří Balvín nakonec Jana Buriana na příkaz premiéra Jiřího Rusnoka do funkce vrátil - pozn. red.).

V jakém stavu je podle vás ODS, s jejíž podporou jste kandidoval do Senátu?

ODS mě vyděsila, že by se opět chtěla obrátit na pana Klause, což je podobný případ jako pan Zeman. Tito lidé by už měli užívat důchodu a ne se dále angažovat v politice. ODS se musí zkonsolidovat. Vylučovat ze strany členy, kteří ji zneužívali pro svoje osobní kšefty, je trochu pozdě. To mělo přijít už dávno, ale hlavně že to udělali. ODS tak není v nejlepší situaci a v předčasných volbách to bude mít těžké.

Překvapilo vás, že Václav Klaus vzkázal, že se do strany vracet nechce?

To je v pořádku. Jen mě překvapují nohsledi typu Borise Šťastného, kteří vzývají pana Klause jako Pánaboha a uniklo jim, že pan Klaus politice zrovna neprospívá. ODS by měla hledat lidi, kteří by tuto stranu vedli a očistili. Když si vzpomenete na malér s financováním ODS a podobné záležitosti, to přece připravil Václav Klaus. To se zase najednou budeme vracet do té doby?

Máte představu, kdo by ODS mohl vyvést z nynější krize?

Třeba paní Němcová se svým šarmem a nehulvátským chováním, na které jsme si už málem zvykli. Nicméně je to pořád paní, která je v politice už řadu let, a ODS si musí najít někoho nového, kdo změní obraz této strany starých psů.

Je pro vás jako pro pravicového voliče ODS i přesto stále volitelnou stranou?

Jestli se do předčasných voleb ODS zbaví podobných lidí, kterých se zbavila teď nedávno (ODS vyloučila lobbistu Tomáše Hrdličku a dva poslance Jana Floriána a Tomáše Úlehlu, kteří nehlasovali proti Rusnokově vládě - pozn. red.), tak samozřejmě je pro mě volitelná. Ale jestli tam zůstanou lidé jako pan exprimátor Pavel Bém, který sedí v Parlamentu a je největší spojenec Romana Janouška, to je něco neuvěřitelného. Janoušek za něj dělá rozhodnutí a pan Bém dál reprezentuje ODS. To je právě ta hrůza. A jestliže ODS dá na volební listinu lidi, kteří nebudou namočení v žádných takovýchto aférách, tak je to volitelná strana.

Když se vrátíme k vládě Petra Nečase. Jak hodnotíte tuto vládu, která končila s devadesátiprocentní nedůvěrou veřejnosti?

S devadesátiprocentní nedůvěrou veřejnosti může skončit i sociální demokracie v případě, že zvítězí ve volbách, protože i ona bude muset uskutečňovat změny, které jsou zapotřebí a které nepřináší kladné hlasy. Nečasova vláda dělala chyby, ale na druhé straně měla po dlouhé době jakousi důvěryhodnost a pro mě je směšné, že jedna žena (bývalá šéfka Nečasova kabinetu a přítelkyně expremiéra Jana Nagyová – pozn. red.) položí nejen premiéra, ale i celou vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…