Hladovka před Ministerstvem spravedlnosti? K tomu praktiky balkánské mafie. Spolek Šalamoun ve varu

23.01.2024 8:58 | Rozhovor

Justice má velké obavy, aby se o tomto případě nemluvilo a nepsalo. Tak právě těmito slovy komentoval nedávný verdikt Městského soudu v Brně, který zakázal distribuovat knížku Zločiny beze zbraní, Václav Peričevič za Spolku Šalamoun, který se tři dekády zabývá nespravedlivě stíhanými, obžalovanými či odsouzenými a vězněnými oběťmi orgánů činných v trestním řízení. O přelomovém soudním rozhodnutí informovaly ParlamentníListy.cz jako první.

Hladovka před Ministerstvem spravedlnosti? K tomu praktiky balkánské mafie. Spolek Šalamoun ve varu
Foto: Árchiv VP
Popisek: Václav Peričevič za spolku Šalamoun

Jak vnímáte rozhodnutí soudu zakázat distribuci knihy jen proto, že obsahuje, byť třeba i jednostranný popis soudního sporu mezi podnikatelem Pavlem Buráněm a manžely Novotnými?
 
Rozhodnutí vnímáme jako naprostý vrchol absurdity. Pro přesnost rozhodnutí není pravomocné. Pro představu. Původní předběžné opatření, které soudce vydal bez toho, aby si základní skutečnosti ověřil, obsahovalo zákaz vydání a distribuce knihy Zločiny beze zbraní 2. Opatření obsahovalo i zákaz vydání, a to v okamžiku, kdy kniha již byla dávno vydána. Následně „zákaz vydání“ zrušil odvolací soud, protože kniha byla již dávno vydána. Z našeho úhlu pohledu je důležité, že manželé Novotní, kteří jsou žalobci, dostali prostor a možnost pro vyjádření, tak aby mohli svým úhlem pohledu obsah příběhu Pavla Buráně komentovat a vyjádřit se. Této možnosti nevyužili.
 
 
Znáte jiné případy, ve kterých by v posledních letech český soud rozhodl o zákazu distribuce nějaké knihy?
 
Pamatujeme pár případů zákazu knihy, ovšem z důvodů porušení autorských práv, tj. zejména fotek a obrázků. Zákaz knihy kvůli obsahu nepamatujeme.
 
Nejsou tato rozhodnutí soudu v rozporu se svobodou slova? 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

K české justici se nechodí pro spravedlnost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 23.01.2024 12:45:53
k té se chodí pro rozsudky. Byla to česká justice, kdo kolaboroval se všemi totalitními režimy, které se českou kotlinou prohnaly. Byla to česká justice, která z politických důvodů a beztrestně posílala na skutečné šibenice nevinné lidi. Byla to česká justice, která se nedokázala po revoluci očistit, neboť nebyla ochotna či schopna spravedlivě odsoudit ani ty nejznámější justiční vrahy v taláru z padesátých let minulého století, jako byli Vaš a Brožová-Polednová, natož ty, kteří ničili životy lidí po sovětské okupaci. Byla to česká justice, která nechala bez trestu smrt Pavla Vonky, na které se sama podílela. No a dnes česká justice slouží další totalitě, tentokrát té Německem řízené bruselské a vůbec jí přitom nevadí, že jsme klesli na úroveň protektorátu, protože jak jinak nazvat zemi, ve které jsou dvě třetiny zákonů přijímány nařízením z ciziny a kde jsou l občanská práva daná Ústavou, jako například svoboda projevu a je uplatňována cenzura na všech úrovních. Lidé opět začínají být za vyjádření svých názorů trestáni, a to opět i českou justicí. Polovinu svého života jsem prožil za bolševika a po revoluci mě ani nenapadlo, že se budu ještě někdy muset o své nově nabyté svobody i díky tak zvané 'nezávislé demokratické' justici obávat. Takovou justicí z duše opovrhuji. Zkažená ryba smrdí od hlavy. Tedy od bratrstva kočičí pracky pánů Rychetského a Baxy.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…