Hladovka před Ministerstvem spravedlnosti? K tomu praktiky balkánské mafie. Spolek Šalamoun ve varu

23.01.2024 8:58 | Rozhovor

Justice má velké obavy, aby se o tomto případě nemluvilo a nepsalo. Tak právě těmito slovy komentoval nedávný verdikt Městského soudu v Brně, který zakázal distribuovat knížku Zločiny beze zbraní, Václav Peričevič za Spolku Šalamoun, který se tři dekády zabývá nespravedlivě stíhanými, obžalovanými či odsouzenými a vězněnými oběťmi orgánů činných v trestním řízení. O přelomovém soudním rozhodnutí informovaly ParlamentníListy.cz jako první.

Hladovka před Ministerstvem spravedlnosti? K tomu praktiky balkánské mafie. Spolek Šalamoun ve varu
Foto: Árchiv VP
Popisek: Václav Peričevič za spolku Šalamoun

Jak vnímáte rozhodnutí soudu zakázat distribuci knihy jen proto, že obsahuje, byť třeba i jednostranný popis soudního sporu mezi podnikatelem Pavlem Buráněm a manžely Novotnými?
 
Rozhodnutí vnímáme jako naprostý vrchol absurdity. Pro přesnost rozhodnutí není pravomocné. Pro představu. Původní předběžné opatření, které soudce vydal bez toho, aby si základní skutečnosti ověřil, obsahovalo zákaz vydání a distribuce knihy Zločiny beze zbraní 2. Opatření obsahovalo i zákaz vydání, a to v okamžiku, kdy kniha již byla dávno vydána. Následně „zákaz vydání“ zrušil odvolací soud, protože kniha byla již dávno vydána. Z našeho úhlu pohledu je důležité, že manželé Novotní, kteří jsou žalobci, dostali prostor a možnost pro vyjádření, tak aby mohli svým úhlem pohledu obsah příběhu Pavla Buráně komentovat a vyjádřit se. Této možnosti nevyužili.
 
 
Znáte jiné případy, ve kterých by v posledních letech český soud rozhodl o zákazu distribuce nějaké knihy?
 
Pamatujeme pár případů zákazu knihy, ovšem z důvodů porušení autorských práv, tj. zejména fotek a obrázků. Zákaz knihy kvůli obsahu nepamatujeme.
 
Nejsou tato rozhodnutí soudu v rozporu se svobodou slova? 
 

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Dle našeho názoru jednoznačně. Je potřeba akcentovat, že příběh Pavla Buráně je pouze jeden příběh z celé knihy. Není to kniha o Pavlu Buráňovi, ale o dalších případech selhání justice. Je to subjektivní pohled autorů na celý příběh Pavla Buráně, který i v nás budí naprosto oprávněné pochybnosti, které navíc podporuje rozsudek jménem republiky, kde soudce Koudela konstatuje, že je přesvědčen o vině manželů Novotných, ale musí respektovat názor nadřízeného soudu. To muselo být drahé… I naprosto nezaujatý subjekt, jako je např. Spolek Šalamoun, se v rozsudku dočte, že manželé Novotní používají praktiky balkánské mafie, a z odposlechů jejich telefonů je naprosto nepochybné, a konstatuje to i soud, že ovlivňují senátory, poslance, soudce, státní zástupce a policisty. To má zásadní vypovídací hodnotu.
 
Žalobu na zákaz knihy podal bývalý Buráňův společník Jaroslav Novotný, který ho měl údajně nechat unést a vydírat. Vnímáte to jako jeho snahu zamezit další medializaci jejich sporu?
 
Nepochybně ano. Ten rozsudek je natolik kontroverzní a nestabilní, že se doslova za každou cenu snaží zabránit tomu, aby se o tom případu psalo. Samozřejmě to mělo zcela opačný efekt. Dle rčení zakázané ovoce nejvíce chutná, je o knihu Zločiny beze zbraní 2 a Zločiny beze zbraní 2c naprosto mimořádný zájem. Např. na Aukro se „zakázaná kniha“ prodala za 2500 korun, To samé se týká upravené verze knihy, a to pod názvem Zločiny beze zbraní 2c, kde se případu Pavla Buráně věnuje daleko větší prostor, jsou zveřejněny rozsudky a další písemnosti a o knihu je naprosto mimořádný zájem, který vyústil dokonce v dalším dotisku knihy.
 
Verdikt Městského soudu v Brně by však mohl na někoho působit také tak, že si soudci kryjí záda a nechtějí, aby se detaily komentoval podle všeho kontroverzní postup justičních orgánů v kauze Pavla Buráně. Jak to vidíte vy?
 
Přesně tak, zatím v ústním odůvodnění soudce Městského soudu uvedl, že nepamatuje takový případ, a také, že „Vrchní soud tlačil do zprošťujícího rozsudku“. Písemné odůvodnění samozřejmě zveřejníme po jeho obdržení. Justice má velké obavy, aby se o tomto případě „nemluvilo a nepsalo“, protože ač je Spolek Šalamoun z vlastní vůle vedlejší účastník řízení, navrhl řadu procesních úkonů, řadu svědků a řádně požádal o změnu termínu a času jednání. Městský soud v Brně bez naší účasti a dalších, bez výslechu jednoho jediného svědka, bez provedení ani jednoho navrhovaného důkazu jednání po 2,5 hodinách rozhodl. Je to soud o nás, ale bez nás. Bohyně spravedlnosti Thémis musela spáchat po tomto průběhu procesu rozšířenou sebevraždu.
 
Budete v této věci jako Spolek Šalamoun vyvíjet ještě nějakou další aktivitu?
 
Samozřejmě. Rozhodnutí není pravomocné, je zatížené zásadním procesním pochybením soudce, a tak neuvěřitelným postojem k věci, že je dána námitka podjatosti. Nepochybně využijeme všech prostředků lege artis k ochraně nejen našich práv, ale zejména svobody slova a věc pravděpodobně skončí u Ústavního soudu. Doufám, že tento bezprecedentní postup justice, který nemá s fair procesem absolutně nic společného, nás nedonutí držet hladovku před Ministerstvem spravedlnosti.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

K české justici se nechodí pro spravedlnost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 23.01.2024 12:45:53
k té se chodí pro rozsudky. Byla to česká justice, kdo kolaboroval se všemi totalitními režimy, které se českou kotlinou prohnaly. Byla to česká justice, která z politických důvodů a beztrestně posílala na skutečné šibenice nevinné lidi. Byla to česká justice, která se nedokázala po revoluci očistit, neboť nebyla ochotna či schopna spravedlivě odsoudit ani ty nejznámější justiční vrahy v taláru z padesátých let minulého století, jako byli Vaš a Brožová-Polednová, natož ty, kteří ničili životy lidí po sovětské okupaci. Byla to česká justice, která nechala bez trestu smrt Pavla Vonky, na které se sama podílela. No a dnes česká justice slouží další totalitě, tentokrát té Německem řízené bruselské a vůbec jí přitom nevadí, že jsme klesli na úroveň protektorátu, protože jak jinak nazvat zemi, ve které jsou dvě třetiny zákonů přijímány nařízením z ciziny a kde jsou l občanská práva daná Ústavou, jako například svoboda projevu a je uplatňována cenzura na všech úrovních. Lidé opět začínají být za vyjádření svých názorů trestáni, a to opět i českou justicí. Polovinu svého života jsem prožil za bolševika a po revoluci mě ani nenapadlo, že se budu ještě někdy muset o své nově nabyté svobody i díky tak zvané 'nezávislé demokratické' justici obávat. Takovou justicí z duše opovrhuji. Zkažená ryba smrdí od hlavy. Tedy od bratrstva kočičí pracky pánů Rychetského a Baxy.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…