Jandák v šoku. Zjistil, co dělal na Ministerstvu kultury Polčák

24.08.2013 9:09

ROZHOVOR Rozpuštěná a vypuštěná bude Poslanecká sněmovna po 28. srpnu letošního roku. Dvě stovky poslanců budou na dva měsíce bez práce a budou mít „prázdniny“. Někteří se po říjnových volbách vrátí do lavic, jiní ne. Kdo to bude a kdo odejde definitivně, rozhodnou voliči. Poslanec a herec Vítězslav Jandák pro ParlamentníListy.cz uvedl, jak to vidí on a prozradil i šokující věci.

Jandák v šoku. Zjistil, co dělal na Ministerstvu kultury Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Jak se cítíte jako končící poslanec za ČSSD?

Bezvadně, jsme rozpuštění a vypuštění. No, a moc volna si neužijeme. Pojedu na týden do Chorvatska a pak začínáme volební kampaň.

Vy ale nejste na kandidátce ČSSD za Jihočeský kraj lídrem, jakto?

Mládí a dámy vpřed. Takže jedničkou je hejtman Jirka Zimola, dvojkou moje poslanecká kolegyně Vlasta Bohdalová a já na třetím místě. Rozhodně ale nejdeme soupeřit.

Počkejte, já myslel, že volby jsou trochu politickou soutěží?

No, v pravém slova smyslu ne. Já jdu lidem složit účty za poslední období. A oni rozhodnou, zda jsou zklamaní, nebo ne. Zda mi dají hlas, je na nich. Když se do sněmovny nedostanu, svět se točit nepřestane. Pokud budu úspěšný, chci dál lidem pomáhat řešit jejich problémy a zajímat se o problémy nejen Jihočeského kraje, ale celé téhle země.

Jak myslíte, že volby dopadnou?

Vyhraje levice, protože kyvadlo demokracie jde doleva. Celý svět má problémy a ukazuje se, že s „pravicí“ nikdo žádné terno neudělal. Celá Evropa je toho důkazem.

Objevily se informace, že jste zdědil Berill Maschekovou, bývalou Rathovu mluvčí a stala se Vaší asistentkou.

Paní Mascheková nebyla mluvčí Davida Ratha, ale Středočeského kraje. S kauzou Rath neměla naprosto nic společného. Je to navíc nesmírně pracovitá, vzdělaná a sečtělá mladá dáma, která mne zachránila. Ze dne na den jsem přišel o asistenta, protože jej postihla vážná nemoc a já jsem se ocitl bez člověka, který zajišťuje běžnou agendu. Ale Berill Mascheková vlastně končí spolu s námi. Pracovala pro mě měsíc a opravdu pracovitějšího člověka jsem neviděl.

Nemáte strach, že z toho bulvár udělá nějakou frašku?

Celá tahle země je jedna velká fraška, respektive to, co se tu děje…A bulvár, ať si píše, co chce. To mne netíží. Jsem zvyklý na profesionály. A paní Mascheková, opakuji znovu, neměla s Rathovou kauzou nic společného. Z toho, co se před rokem a něco stalo na kraji, byla hodně špatná.

Co Vás v poslední době nejvíc překvapilo?

Nepřekvapilo, ale šokovalo. Zrovna v pátek jsem byl na Ministerstvu kultury a zjistil dost děsivé věci. Například, že zatímco za mne tam byl jeden superb, dnes je jich tam asi 29. A nikdo neví proč. Je to zhruba milion krát 29. Kdyby se radši ty peníze rozdělily do kultury nebo na opravy památek. A pak byla další šokující věc! Že pan poslanec Polčák v podstatě ovládal Ministerstvo kultury s posvěcením Aleny Hanákové. A jeho asistent, který pracoval na desetinový úvazek, tedy hodinu denně, bral kromě platu další výhody. A sice služební auto s neomezenou kartou na pohonné hmoty. A teď se ptejte, kam se ztrácejí peníze. Že tady někdo „takzvaně šetří“ a přitom ve státním aparátu protékají miliony z peněz daňových poplatníků. To je šokující!

Co toto zjištění pro Vás znamená?

Že se tady krade, zneužívají se veřejné prostředky, že se tu odírají postižení, nemocní, rodiny s dětmi. Že se škrtá, že Nečasovsko-Kalouskovská vláda dělala z lidí hlupáky a oslíčky otřes se. Jak je vidět, ve státě je peněz dost, jen je důležité umět s nimi hospodařit, ne je rozkrádat a vycucávat.  A to, co jsem uvedl, jsou jen věci, o kterých se dozvíme, o těch dalších nevíme a třeba nikdy vědět nebudeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…