Jaroslav Foldyna: Dvě třetiny sociálních demokratů chtějí za prezidenta Zemana

17.04.2017 21:44

ROZHOVOR „Sociální demokracie se zasloužila o řadu pozitivních kroků v české politice, ekonomice se daří, rostou platy, valorizují se důchody, zvyšuje se spotřeba domácností,“ bilancuje politiku ČSSD poslanec Jaroslav Foldyna. Toho ale proto někdy překvapují záporné reakce od veřejnosti: „I přesto si ale můžete někdy přečíst na webu na adresu sociální demokracie velmi tvrdé komentáře, kdy nás určití lidé posílají do prdele. Jenže až z té politiky odejdeme a naši nástupci všechny vymoženosti, o které jsme se zasloužili, zruší, tak si potom třeba mladé rodiny uvědomí, že jim chybí zařízení pro malé děti za slušnou cenu, bude pro ně méně dostupné zdravotnictví, veřejná doprava a další služby, a to zejména ty sociální.“

Jaroslav Foldyna: Dvě třetiny sociálních demokratů chtějí za prezidenta Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Jak si vysvětlujete současnou atmosféru i dění v sociální demokracii? Na březnovém sjezdu byli předseda Sobotka i jeho pravá ruka Chovanec zvoleni bez problémů, ale nyní stranu opouštějí velmi výrazné osobnosti. Po Jeronýmu Tejcovi to je i oblíbený Vítězslav Jandák a bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta tvrdí, že nedostala nominaci k parlamentním volbám, i když má podporu regionálních sdružení ve svém kraji. Komentuje to tím, že často kritizovala současné vedení strany... Jsou tedy v ČSSD mezi jejími významnými členy či skupinami zásadní názorové neshody?

No z toho je asi tak 50 procent pravda. V každé straně, ČSSD nevyjímaje, je před volbami napětí ohledně toho, kdo a z jakého místa bude kandidovat. Každý z nás umí počítat a odhadne si pravděpodobný úspěch strany a pak si vyhodnotí i své šance. Z toho pak pramení ty neshody. Já sám jsem zažil v sociální demokracii už řadu vzestupů a pádů, kdy jsem například získal ve svém volebním obvodu nejvíce hlasů a ústecká organizace mne pak stejně podrazila, ale to je politika a kvůli tomu bych hned neutíkal si stěžovat do redakcí některých novin. Nelze tuto situaci proto generalizovat a říkat, že v sociální demokracii jsou najednou velké rozepře. To jsou osobní záležitosti a ti lidé, kteří neuspěli jako volitelní kandidáti, se nedokázali dohodnout v rámci svého regionu, nejedná se tedy o nějaké zásadní ideové střety.

Velkým překvapením je také rezignace ještě nedávno úspěšného hejtmana Zimoly. Co za ní stojí? Je to skutečně aféra s budováním jeho rekreačního sídla, kterou mu má údajně zajišťovat šéf krajských nemocnic Martin Bláha, který v minulosti prý dostával i velmi vysoké odměny od jihočeského hejtmanství? Nebo to jsou skutečně rozbroje s tamním vedením hnutí ANO a také fakt, že Zimola rovněž patřil ke kritikům premiéra Sobotky, a tak se za něj vedení ČSSD nepostavilo?

Já Jirku Zimolu oceňuji za to, co v té krajské politice na jednu stranu dokázal – vyhrál krajské volby. Na straně druhé se dají opravdu jen velmi složitě obhájit něčí 600tisícové platy. To budou obyčejní lidé jen těžko chápat. Vůbec ale nedokážu říct, jestli to bylo načasované či vykonstruované za to, že Zimola někdy nesouhlasil s vedením ČSSD. Hnutí ANO, které je vždy naprosto nevyzpytatelné, tam totiž ambice převzít kraj mělo i před volbami. No a této situace využily i některé zájmové skupiny z Jihočeského kraje, které dříve ovládaly tamní ODS a vyvinuly společně s babišovci na Zimolu tlak. Potom jim ještě posloužil ten fakt, že on také patřil ke kritikům premiéra.

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí

To obvinění je vůbec poněkud zvláštní, protože podobné odměny jako pan Bláha bral i zástupce z hnutí ANO. Já doufám, že Jirka Zimola ten útok přečká a v budoucnu si opět vybuduje slušnou pozici. To celé byl takový machiavelistický kousek politiků z jiných stran. Dokonce jsem slyšel, že ti, co ten komplot vyvolali, se nakonec sami ocitli v opozici...    

Někteří politologové tvrdí, že významná část sociální demokracie, která není zrovna složena z příznivců Bohumila Sobotky, už na nějaké změny rezignovala, vše nechává na něm a jeho příznivcích a nyní jen čeká, jak dopadnou parlamentní volby – a teprve podle jejich výsledků bude dál konat. Ztotožňujete se s tímto názorem?  

Ano, je pravdou, že bychom v sociální demokracii našli část členstva, která už rezignovala na nějakou diskuzi či snahu o změny. Oni skutečně už pouze čekají na to, jaký bude výsledek parlamentních voleb. Takoví lidé v ČSSD určitě existují.

Sám jste už hovořil o tom, že před každými parlamentními volbami dochází v různých hnutích a stranách k boji o pozice na kandidátkách. Nyní jsou ale uvnitř ČSSD oproti jiným stranám ty střety daleko tvrdší, což dokazuje i odstoupení ministra Miloslava Ludvíka z kandidátky. Je to tím, že ČSSD už nemá takovou podporu u veřejnosti jako dříve a volitelní budou jen lidé na několika prvních místech, jak si myslí i někteří političtí analytici?

O tom jsem už hovořil. Lidé si vyhodnocují, jaké mají možnosti, a když zjistí, že nejsou pro ně příznivé, že znamenají prohru, tak se podle toho i zachovají. Samozřejmě s touto atmosférou má značnou spojitost popularita a preference celé strany. Kdyby šla ČSSD nahoru, tak je těch volitelných míst na kandidátkách daleko víc a k těm rozporům nebude docházet. Úspěšnými i neúspěšnými obdobími si projde téměř každý politik, to je realita. Samozřejmě z toho jdou vytvářet různé politologické úvahy, ale tak to v životě prostě funguje a nemá cenu to nějak víc dramatizovat. Jak už jsem říkal, je to mnohdy záležitost regionální, mezi místními politiky. Je ale pravdou, že neshody uvnitř strany, byť i ty nepříliš podstatné, veřejnost špatně vnímá.

A mohou se tedy tyto rozpory projevit i na poklesu přízně voličů při parlamentních volbách? Někteří komentátoři nevěří tomu, že ČSSD překročí hranici 15 procent? Dokonce věští sociální demokracii podobný osud jako ODS... Jaký je váš procentní odhad?

Všichni víme, že dnes je u nás i všude ve světě poptávka po razantních, dobře viditelných a charismatických vůdcích, a tím bohužel Bohuslav Sobotka není. Ale jsou tady u nás přece jiné zásadní pozitivní výsledky, které ovlivnila ČSSD. Ekonomice se daří, není v křeči, rostou platy, valorizují se důchody, zvyšuje se spotřeba domácností. Avšak i přesto si můžete na adresu sociální demokracie přečíst na webu někdy velmi tvrdé komentáře, kdy nás všechny určití lidé posílají do prdele. Jenže až z té politiky odejdeme a naši nástupci všechny vymoženosti zruší, o které jsme se zasloužili, tak si potom třeba mladé rodiny uvědomí, že jim chybí zařízení pro malé děti za slušnou cenu, bude pro ně méně dostupné zdravotnictví, veřejná doprava a další služby, a to zejména ty sociální. Vždyť my jsme si vzali za své heslo odborářů – konec nízkým mzdám. Zvýšili jsme minimální platy i připravili zákon o každoročním navýšení penzí o 500 korun. To před námi nikdy neudělala žádná vláda!“ 

My musíme tady konečně zlomit ty návyky z 90. let, kdy se tu budoval „kapitalismus“, zhaslo se a ti lidé, kteří měli na dobré právníky, si mohli dovolit všechno. A teď, když se řada věcí uzákonila, tak jim to strašně vadí a začali křičet. V minulosti také trochu lavírovala ČSSD s přílišným liberalismem po vzoru Gerharda Schrödera nebo Tonyho Blaira, kteří tím do značné míry ovlivnili Evropu i levicové strany u nás. Za Vladimíra Špidly jsme prezentovali, že jsme středolevicovou stranou. Teď už je to jinak, konečně jsme zcela jasně otočili doleva, o což jsem i já dlouhou dobu usiloval. Domnívám se, že pro zaměstnance jsme toho dost prosadili, ještě ale musíme víc pomoci menším a středním podnikatelům.  

Snad největší popularitu má nyní v ČSSD ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Může to být při neúspěchu sociální demokracie v parlamentních volbách váš příští předseda? 

Já se teď soustřeďuji na výsledek blížících se parlamentních voleb, a jestli bude Lubomír Zaorálek někdy předsedou, to opravdu neřeším. Jinak on dokáže vyburcovat k velké aktivitě sebe i své okolí, ale také dokáže zapomenout, jak být razantní. Já bych chtěl, aby si vzpomněl na svá dřívější léta a byl to zas ten bojovník, který umí hřímat od mikrofonu, a nikoli diplomat a umírněný státník hledající jen kompromisy. I v zahraniční politice může ukázat svoji levicovost tak, aby mu lidé rozuměli, což se někdy u něj vytrácí. Může vystupovat proti rusofobii, podporovat víc strategii Visegrádské čtyřky a podobně.  Ale opravdu, v současné době uvažovat o tom, kdo bude příštím předsedou, mi připadá hodně předčasné. 

Sociální demokraté chtějí vypsat mezi svými členy referendum o tom, koho podpořit v prezidentské volbě. Domníváte se, že by v něm mohl uspět Miloš Zeman, Jiří Drahoš, anebo se rozhodnou podpořit svého vlastního kandidáta?

Dvě třetiny sociálních demokratů, a řekl bych i ostatních voličů, chtějí za prezidenta Miloše Zemana. Náš pan předseda slíbil, že po parlamentních volbách se tím bude zabývat. Já si myslím, že by to mohl udělat i dříve, ale stejně většina členů bude volit Miloše Zemana.

Už před posledními krajskými volbami se ČSSD „probudila“ se svou kampaní pozdě, což například kritizoval i její velmi známý poslanec a oblíbený herec Vítězslav Jandák. Nyní to vypadá, že se situace bude opakovat. Zatímco většina stran už objíždí regiony, umísťuje billboardy a zaměřuje se na svou propagaci, sociální demokraté se jen přou o místa na kandidátkách k parlamentním volbám. Myslíte si, že opět „usnou na vavřínech“, anebo dojde ke změně v dosavadním marketingu? Odhodlá se i premiér k tomu, aby se více ukazoval mezi lidmi?   

Vy jste použil termín usnout na vavřínech, který není úplně přesný, nicméně určitě by se mělo začít něco intenzívně dělat. Já jsem například teď jednal o osudu rumburské nemocnice a o svátcích jsem navštívil naše bývalé členy v seniorském věku. Kampaň by měla být především o tom, abychom přesvědčili lidi o prospěšnosti naší politiky. Musíme umět prodat náš program „na ulici“. To žádné politologické úvahy o stavu naší strany nevyřeší. Nechci se nějak vehementně zastávat předsedy Sobotky, ale když se pan Babiš sebere a místo úkolů na vládě si začne dělat v regionech akce, tak to také není zcela správně. Ještě si pamatuji, jak jsme ke konci 90. let objížděli s Milošem Zemanem autobusem města a vesnice. To byla alespoň kampaň. Nicméně si myslím, že i letos vystartujeme k volbám včas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…