Jiří Čunek drsně k aféře Nagyová: Je to bezpráví, trestejte žalobce Ištvana

24.06.2013 4:44

ROZHOVOR Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan by měl být kárně stíhán za to, že svým jednáním v případu kolem bývalé pravé ruky premiéra Jany Nagyové poškodil Českou republiku. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten má s olomouckým žalobcem své zkušenosti. Ištvan totiž kritizoval překládání Čunkovy kauzy na různá státní zastupitelství, což ho na čas stálo místo.

Jiří Čunek drsně k aféře Nagyová: Je to bezpráví, trestejte žalobce Ištvana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Anketa

Chcete, aby teď Zeman jmenoval svou úřednickou vládu?

80%
20%
hlasovalo: 2228 lidí

Jak vnímáte kauzu, která propukla okolo bývalé pravé ruky premiéra Jany Nagyové?

V této chvíli by měl prezident republiky, ministr spravedlnosti nebo nejvyšší státní zástupce Zeman podat kárnou žalobu na olomouckého vrchního státního zástupce Ištvana za naprosto dezinformační a dehonestační tiskovou konferenci, kde spolu s ředitelem ÚOOZ poškodili zcela jednoznačně Českou republiku tím, že dali dohromady naprosto nesouvisející údajné trestné činy politické korupce, zneužití vojenské rozvědky se zajištěním 150 milionů korun a desítek kilogramů zlata, přičemž oznámili zatčení dvou generálů, bývalých poslanců a paní Nagyové. Tím u veřejnosti vyvolali dojem, že zatčení výše jmenovaných má s finančními prostředky a zlatem přímou souvislost. Tím ovlivnili nejen českou veřejnost, ale především poškodili obraz České republiky v zahraničí. Myslím si, že to nebyla chyba, ale záměr.

I když jsem přesvědčen, že v těchto kauzách mohlo dojít k přestupkům, morálním chybám, dokonce trestným činům, není však možné pro zlepšení mediálního obrazu orgánů činných v trestním řízení dávat do souvislosti naprosto nepatřičně kauzy, které spolu nesouvisí a poškozovat čest vyšetřovaných a vstupovat do volné soutěže politických stran. Kárný senát by měl rozhodnout co nejdříve, aby nedocházelo k tomu, že policisté a státní zástupci budou postupovat, jak se jim zlíbí.

Ten policejní zásah byl tedy podle vás přehnaný?

Policie musí používat donucovací prostředky, ale aby dali paní Nagyovou do takzvaného medvěda, kdy měla připoutané ruce k opasku a zezadu ji vedl policista, jak nějakého nebezpečného zločince, který může ohrozit život a zdraví policistů či lidí kolem, to bylo z mého pohledu naprosto přehnané. Navíc k ní měli mít alespoň trošku ohled jako na ženu. Zatímco ostatním zatčeným bylo umožněno, aby nebylo na želízka tolik vidět, paní Nagyovou policisté ostentativně před kamerami ukazovali. Přitom je před zákonem doposud nevinná. Z mého pohledu šlo tedy o nepřiměřené zdůrazňování vlastní síly nad v tu chvíli bezmocným člověkem. A jestli to někoho z tohoto národa uspokojilo, tak to vyhovuje jen těm nejnižším pudům, které každého člověka a národ vždycky zavedly do propasti.

O vrchním olomouckém žalobci Ivo Ištvanovi se teď mluví jako o člověku, který položil tuto vládu a který je v zásadě považován za poctivého i proto, že vám v minulosti přitěžoval, když kritizoval nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a překládání vaší kauzy na různá státní zastupitelství, v důsledku čehož přišel o svůj post a po čtyřech letech soudních sporů se do svého křesla vrátil. Co si o tom myslíte ?

Mluví se o něm jako o člověku velmi nevýrazném, který se „veze“ ve funkci vrchního státního zástupce. To se projevilo i v mé kauze jako místopředsedy vlády, kde dle Nejvyššího soudu Ištvanovi podřízení zásadně chybovali a postupovali v rozporu se zákonem. Ve chvíli takovýchto kauz musí vědět, že vstupuje do politického prostoru, do stability vlády, důvěry ČR. Proto musí být absolutně připraven. Když dělá chyby teď, jak je to asi u normálního občana? Zneužívá toho, že díky chybnému právnímu názoru se mu nic nemůže stát. Zatímco každý pracující člověk nese odpovědnost a platí za chyby ve své práci, on, domnívám se, zneužívá toho, že díky chybnému právnímu názoru se mu nic nemůže stát. Této vládě nefandím, jsem proti ní, ale jakmile se bezpráví stane každodenní součástí práce orgánů činných v trestním řízení, odneseme to všichni.  

Takže nevěříte, že bude celý případ vyřešen spravedlivě?

Tomu nevěřím ani náhodou, protože způsob vedení tiskové konference, úniky informací ze spisu atd., nasvědčují tomu, že si policie a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci chce naklonit mediálně veřejnost na svou stranu naprosto nepoctivým způsobem s tím, že věří, že když lidé na někoho zanevřou, tak jim nevadí, že je s ním nespravedlivě zacházeno. Musíme si uvědomit, že to může zasáhnout každého z nás. Já jsem takovou nespravedlnost na sobě prožil. Bylo shledáno, že se skutek nestal. U mě to neskončilo tak, že by se korupce neprokázala, u mě se naopak prokázalo, že jsem nic neudělal a že hlavní svědek, tedy Marcela Urbanová, nevypovídala (sice neúmyslně) pravdu. Byl jsem naprosto nespravedlivě a dlouho očerňován. To se může stát pouze ve společnosti, kde nefunguje dobře státní zastupitelství.

Byla tedy vaše reputace již napravena?

Reputace by byla napravena, pokud by se mi stát omluvil a viníci byli potrestáni. V mé kauze se udělalo mnoho chyb, kdy se nezákonným způsobem případ přehazoval mezi státními zastupitelstvími. Ponechám stranou, že paní Urbanová byla žalobci shledána jako člověk, který byl mediální situací vmanipulován do svých postojů a svého konání a to byl důvod její neúmyslné nepravdivé výpovědi. Jsem přesvědčen, že její výpověď byla posouzena jako neúmyslná nepravda jen proto, aby se nedostala k soudu, kde by byla podle mého názoru pro křivou svědeckou výpověď odsouzena.

Co si myslíte o případné nové premiérce paní Němcové? Nebo byste raději předčasné volby?

Bohužel paní Němcová nikdy neřídila žádnou obec a nebyla ve výkonné funkci s tíhou odpovědnosti. Slušnost jako jediný předpoklad pro funkci premiéra nestačí. Premiér a předsedkyně Parlamentu mají pouze stejný plat, ale jejich odpovědnost a podíl práce se absolutně nedá srovnat. Jsme ale v situaci, kdy ten, kdo nejméně vadí, může být nakonec tím nejpřijatelnějším. Tak už to v politice bývá. Myslím si, že automaticky premiérkou nebude, protože prezident Zeman v této záležitosti rád sehraje ještě svou roli.

Když to celé shrneme, tak v jakém stavu je podle vás v současné době Česká republika?

Jsme zásadně poškozeni v očích zahraničí. Může to být brzy zapomenuto, ale velmi rychle bychom se měli vydat cestou předvídatelného práva a pracovat na očistě justice od líných, neschopných a zkorumpovaných. Těším se, až bude mít důvěru občanů. Poznáme v tom, že se lidé budou u soudů odvolávat pouze výjimečně. Osobně si myslím, že předčasné volby by dnešní politickou situaci řešit měly a mohly. Ale nedojde k nim.

Budoucnost vidím s optimismem: „Kdo seje vítr, sklízí bouři a na každého jednou dojde."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…