Kandidát ODS do sněmovny: Vtahovat do politiky osobní zájmy je sprosté

21.07.2017 9:52

V naší zemi máme parlamentní systém, který je zárukou svobody a demokracie. Názor, že stát se musí řídit jako firma, je právě pro svobodu a demokracii nanejvýše zhoubný, varuje oblíbený starosta Blovic Jan Poduška (ODS). Kriticky se obul nejen do Babiše, ale i do premiéra s prezidentem. Co mu vadí? Zamýšlí se také nad tím, zda nám vláda o uprchlících říká celou pravdu, i nad možnými řešeními migrační krize. A prozradil nám, na co nového se mohou těšit občané města.

Kandidát ODS do sněmovny: Vtahovat do politiky osobní zájmy je sprosté
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Blovic Jan Poduška (ODS)

Pane starosto, do politiky jste vstoupil v roce 1989 jako člen Občanského fóra a od roku 1994 jste pak členem ODS. Strana si sáhla na dno, řada jejích členů včetně jejího zakladatele jií opustila. V jaké kondici je podle vás ODS před nadcházejícími sněmovními volbami? Kolik mandátů získá?

Ano, jsem pořád a i nadále budu členem ODS, protože myšlenky a programy jsou velmi blízké mým názorům. Ti, kdo ODS opustili, měli jiné názory, a znám i takové, kteří přešli jinam z prospěchářských důvodů. Například do hnutí ANO nebo TOP 09. To ale ať si vyřeší ve svém svědomí.

ODS je v současné době ve velmi dobré kondici. Je to tým poctivých a pracovitých lidí. Kolik mandátů získá, nebudu tipovat. To by bylo porcování medvídka, který ještě běhá po Šumavě. Vůbec nelze mluvit o mandátech, když ještě ani jeden volič nevolil.

Podle vašeho mínění řada jednotlivců napříč celým politickým spektrem svým chováním ve velkém množství občanů vzbudila odpor vůči politickým stranám, byla narušena důvěra v demokracii a svobodu. Máte nyní pocit, že se tradičním stranám daří ztracenou důvěru obnovit?

Je třeba poctivě pracovat, každodenním chováním dokazovat, že tomu tak je. V naší zemi máme parlamentní systém, který je zárukou právě svobody a demokracie. Názor, že stát se musí řídit jako firma, je právě pro svobodu a demokracii nanejvýše zhoubný. To si mnozí z nás ne úplně uvědomují. Pojem svobody a demokracie se stal samozřejmostí. Neuvědomujeme si již, jak se svoboda a demokracie snadno ztratí, a trvá někdy i celé generace, kdy se opět vybojuje.

Čím si vysvětlujete, že popularita Andreje Babiše roste navzdory různým obviněním a kauzám, kterým čelí? Je za tím dobrý marketing, nebo neschopnost tradičních stran se voličům ,,prodat“?

Z mého pohledu je to dokonalý marketing, kdy pan Babiš umí promluvit, jak mnozí očekávají. Když se zmýlí, rychle změní svoji řeč. Je to velmi často těžko rozpoznatelné, neboť běžný občan nemá čas se politikou hlouběji zabývat. Je správné, že mnohé ostatní strany takto nepracují, je to totiž sprosté k voličům, kdy se do politiky vtahují osobní zájmy. A to u ANO je zřetelné.

Pan Babiš není demokrat, ale autokrat. Jeho záměry omezit pravomoci parlamentu a obecních samospráv je vlastně nová totalita. Z toho mám husí kůži. Stačí zavedení EET, které v mnohých vesnicích zlikvidovalo hospody, poslední místo, kde se lidé ještě mohli scházet. Okolo pak zbyla samá řepka, hlavní produkt Agrofertu. Pan Andrej Babiš na vesnici nikdy nebydlel, vůbec neví, jak se na venkově někdy těžko žije za situace, kdy vláda venkovu stále něco ubírá (pošty, dopravu, školy a nyní i hospody).

Svou účastí na kandidátce jste ODS podpořil v minulosti i vy sám. Budete se o přízeň voličů ucházet letos?  

Ano, budu kandidovat v podzimních parlamentních volbách. Je pro mne čest tam být na pěkném 10. místě. Doufám, že hlasy pro mne z naší oblasti přispěji k dobrému volebnímu výsledku ODS.

Co byste chtěl jako poslanec změnit?

Podstatně zlepšit vzájemnou komunikaci mezi poslanci. V posledním volebním období se normálním stalo mimořádně hrubé vyjadřování, hulvátství a urážky, které bych nedokázal použít ani v nejbližším soukromí. Nejvíc tak mluví pan Babiš, velmi také pan prezident a od nich se učí pan Sobotka. Jestli se to některým občanům líbí, jak se představitelé státu vyjadřují, je to velmi smutné, kam se naše kultura ubírá. Vyspělé státy Evropy musejí zírat. Ke škodě nás všech.

Na druhou stranu, příští rok oslavíte své 70. narozeniny, a mohl byste si tak užívat zaslouženého důchodu. Co vám dává chuť a energii v politice pokračovat? Je něco konkrétního, čeho byste v ní chtěl ještě dosáhnout?

Aby se dařilo, musí práce těšit. Mne práce v politice a ve vedení města baví. Moje žena si často postěžuje, že pro město a politiku bych se přetrhl a doma v rodině může všechno stát. Samozřejmě tomu tak není. Ve městě se těším i z každé maličkosti, které město dál povznese. Přeji si, aby do doby, kdy na radnici skončím, vše rychle a dobře se dále vyvíjelo.

Sdílíte názor, že máme štěstí, že k nám zatím utečenci nechtějí. Na druhou stranu v ulicích velkých měst je vidět více migrantů, než je vládou oficiálně uváděno. Domníváte se, že nám tak říká vláda o uprchlících celou pravdu?

Já si myslím, že vláda nám v podstatě vše říká. Druhou záležitostí je, že vláda nedostatečně pracuje v Evropské unii na společném a účinném programu, jak problém utečenců řešit. Jsem velmi kritický k tomu, co se v této oblasti děje a že si Evropa špatně uvědomuje, jak může vypadat za 20 až 30 let. Že do Evropy proudí denně davy lidí z jiného kulturního prostředí především tam, kde jsou největší sociální dávky, dokazuje, že většina z nich nehledá svobodu a bezpečí. A nehledá ani práci a učit se žít podle pravidel Evropy. Evropská unie ať pomáhá. Ale v místech, odkud tito lidé přicházejí, kde mají svoji kulturu a svůj domov.

Česká republika se ve sporu s Evropskou komisí o to, že podle kvót nepřebírá migranty z Itálie a Řecka, bude s velkou pravděpodobností bránit poukazem na to, že jí splnění závazků znemožnily podmínky a nečinnost především italských úřadů. Věříte, že s tímto argumentem uspěje? Podle vyjádření expertky ODS na bezpečnost bychom si měli vyjednat výjimku. Co vy na to? A jak byste celkově hodnotil postoj vlády k přijetí migrantů?

V podstatě jsem odpověděl v předcházející otázce. Žádné kvóty nic neřeší. Zvláště když prakticky neexistují hranice mezi státy a všichni se mohou volně a nekontrolovaně pohybovat. Znamená to, že po přijetí u nás stejně se odstěhují jinam. Jsem velmi skeptický, že tato odlišná kultura je schopná se začlenit mezi Evropany. Pomáhejme jim na jejich území, v jejich domovech. To má smysl.

Více než patnáct let jste zastupitelem kraje a zároveň starostou čtyřtisícového města Blovice. Vidíte za sebou výsledky své práce? Na co jste nejvíce pyšný?

Jsem pyšný na to, že jsem zastupitelem Plzeňského kraje od vzniku krajů od doby, kdy prvním hejtmanem PK byl MUDr. Petr Zimmermann. Město se prokazatelně za 15 let velmi povzneslo, splňuje všechny podmínky pro spokojený život občanů širokým školstvím, zdravotnictvím, službami, pracovními příležitostmi a čistým životním prostředím. Ke svému rozvoji velmi přispělo čerpáním ze zdrojů Evropské unie. Sám bych mnoho nedokázal. Na radnici vždy pracoval dobrý tým, který táhl za jeden provaz.

Jaký problém vám jako starostovi dělá aktuálně největší vrásky?

Vrásky mi nedělá žádný problém. Ty největší jsou přirozeně úměrné k věku.

Jaké hlavní investice plánujete v Blovicích ve druhé polovině roku?

Ve druhé polovině roku budou provedeny rekonstrukce ulic v části města Hájek. Nové povrchy vozovek se dočkají ulice Hájecká, Polní, U OSP, U Lípy a Cihlářská. Tato čtvrť bude mít pak všechny ulice nové. Doplní se tak k ulicím Na Radosti, Spojovací, Zahradní a 5. května, které byly opraveny v minulých dvou letech. Tato akce je dosti náročná. Věřím, že tamní občané po letech čekání budou spokojeni. Naplňujeme tak volební program mít v roce 2018 drtivou část ulic zrekonstruovaných.

Jak to vypadá s úvahami postavit v Blovicích nový dopravní terminál, který by usnadnil cestujícím přestup z vlaku na autobus?

V současných týdnech se dokončuje projekt terminálu pro územní rozhodnutí. ČEZ v daném prostoru již uložil elektrická vedení do země, řeší se majetkové vztahy k pozemkům. Čekáme na vyhlášení vhodného dotačního titulu pro spolufinancování. Už z výkresů je patrné, jak bude autobusový terminál pěkná stavba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…