Kandidát do senátu: Senátor působící jen v senátu nemůže spoluobčanům mnoho nabídnout

27.07.2016 15:02

Dnešní školská politika hájí více zájmy zaměstnavatelů než zájmy a potřeby této společnosti, o dětech nemluvě, povzdechl si dlouholetý ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička. V komunálních volbách v Praze získal nejvíce preferenčních hlasů. O tom, co by chtěl změnit, pokud by se stal na podzim senátorem, se svěřil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Kandidát do senátu: Senátor působící jen v senátu nemůže spoluobčanům mnoho nabídnout
Foto: archiv Jiřího Růžičky
Popisek: Jiří Růžička, senátor za TOP 09 a STAN

Vzpomenete si na okamžik, kdy jste si řekl, že budete kandidovat do senátu? A co vás k tomu vedlo?

Po posledních komunálních volbách, ve kterých jsem získal nejvíc hlasů ze všech kandidátů do zastupitelstva Prahy 6. Vyšší počet hlasů do obecních zastupitelstev nezískal vlastně nikdo ani celostátně. Obrovská důvěra voličů je dána především mojí dlouholetou prací na Gymnáziu Jana Keplera i na Praze 6. Proč se tady nepokusit ovlivňovat vzdělávání i na vyšší úrovni, než je jedna škola, proč se nepokusit o smysluplnou práci pro tuto zemi!

Proč jste si vybral právě TOP 09? Ve které oblasti se nejvíce identifikujete s politickým programem strany?

Pozor, nejsem kandidát pouze TOP 09! Jsem i kandidátem STAN a podporuje mě také KDÚ-ČSL. Všechny tyto strany spojuje víc než politický program vyznávání určitých postojů a životních hodnot – důvěra v jedince, jeho svobodu i zodpovědnost, úcta k lidským právům, tradicím, rodině i principům občanské společnosti. Nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany a věřím, že problémy se mají řešit z jejich podstaty víc než podle stranické legitimace. Ostatně i do senátu kandiduji jako nestraník.

Vašimi soupeři jsou mimo jiné František „Čuňas“ Stárek za ODS, za ANO známý baletní mistr Vlastimil Harapes a za ČSSD a Stranu zelených filozof Václav Bělohradský. Jak velkou v nich shledáváte konkurenci?

Občané Prahy 6, Řep, Zličína, Nebušic, Lysolaj i Přední Kopaniny dobře vědí, kdo z kandidátů je tady doma, kdo zde celý život pracuje a kdo s touto částí Prahy nemá vůbec nic společného. Senát je samozřejmě celostátní politika, ale stojící na zájmech těch, které senátor zastupuje, zná je a oni jeho! Z běžného života, z výsledků práce a ne jen z televize či novin.

Proč by vám měli dát občané přednost?

Právě proto, že v této části Prahy téměř celý život žiju, lidi a jejich názory znám, oni znají moji práci i postoje. Na Gymnáziu Jana Keplera učím téměř 40 let, řídím ho od roku 1990, velice dobře rozumím školství, vím, jakým směrem by se mělo celostátně ubírat. Zároveň z pozice zastupitele vnímám a mohu ovlivňovat i lokální problémy. To považuji za velkou výhodu a přínos. Senátor působící pouze v senátu nemůže spoluobčanům svého obvodu nabídnout příliš mnoho. Možná i proto je senát vnímán tak, jak vnímán je.

Je senát vůbec důležitý?

Jistě! Je mimořádně důležitý především proto, že může vyvážit vliv politických seskupení a koaličních dohod vládnoucích stran. Demokracie není pouhá nadpoloviční většina, ale i respektování názorů ostatních. Pokud budou v senátu lidé, kteří mají jisté životní i profesní zkušenosti, vlastní názor a nepodléhají diktátu stran, mohou tento postoj hájit. Senát nesmí být pouhým stínem parlamentní politiky, musí být opravdovou pojistkou demokracie. Dnes možná víc než před několika lety!

Co vnímáte jako největší problém našeho školství? A máte představu, jak ho řešit?

Současná ministryně školství je po roce 1989 už devatenáctou v pořadí! Na tomto postu se střídali lidé téměř kosmickou rychlostí, a když k tomu ještě přidáme pramalý zájem různých vládnoucích stran o tento resort, je jasné, že nemůže být české školství v dobré kondici. A zatím se nezdá, že se blýská na lepší časy. Nic nenaznačuje, že bychom chtěli řešit vzdělávání v souladu s potřebami společnosti budoucích desetiletí. Chybí vize a odvaha věci měnit, řeší se marginálie, neřeší se podstatné věci. Bavíme se o tom, jestli mají být jednotné přijímačky na střední školy, když nevíme, co s nadbytkem škol, snažíme se vymyslet, jak připravit děti pro potřeby současného pracovního trhu, když nevíme, jak ten trh bude vypadat za deset let! Současní žáci základních škol budou v nejproduktivnějším věku v polovině 21. století. Dnešní školská politika hájí více zájmy zaměstnavatelů než zájmy a potřeby této společnosti, o dětech nemluvě. Neuvěřitelné a trestuhodné, stejně jako to, že učitelé jsou nejhůře placenými vysokoškoláky v této zemi a téměř žádná ze zemí OECD nedává na vzdělávání méně peněz než my!

Nedomníváte se, že je také nutné změnit způsob výuky? A je to vůbec reálné, když se mladí učitelé, kteří proto mají větší potenciál, do školství příliš nehrnou?

Škola dávno ztratila monopol na vzdělávání, ale tím neklesá její význam. Spíše naopak roste. V přemíře informací a poznatků, které jsou k dispozici všude, je třeba děti správně vést, učit je přemýšlet, kriticky hodnotit, komunikovat nejenom česky, systematicky pracovat. To není otázka jenom metod výuky, to je otázka celkového pojetí vzdělávání. Je jasné, že bez skvělých učitelů to nepůjde. Ze špatného učitele vyšší plat dobrého neudělá. Ale přitáhnout ty dobré by mohl.

Můžete pojmenovat konkrétní problémy obvodu, které může senátor po zvolení ovlivnit?

Kromě vzdělávání patří mezi moje priority i sport jako fenomén volného času a především město jako místo k žití. Praha 6 přestává být tím skvělým místem k životu především proto, že současné i předchozí vlády neuvěřitelně zanedbaly rozvoj infrastruktury. Nedokončený obchvat kolem Prahy, téměř žádná záchytná parkoviště na hranicích Prahy 6, Řep či Zličína, desítky let trvající debaty o přestavbě vlakové trati na Kladno a letiště, posilování cargo provozu na Ruzyni a snaha postavit tam další přistávací dráhu, výstavba dalších domů či spíše sídlišť bez potřebné občanské vybavenosti, nedostatek sportovišť pro neorganizovaný sport mládeže i dospělých – to všechno jsou věci, které tento senátní obvod trápí a je třeba je řešit. Praha, tedy i naše městská část, není a nemůže být pouze místem pro byznys a turisty, ale především místem, kde se nám bude dobře žít!

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Jestli vám není lhostejné, kde a jak žijete vy i vaše děti, jestli vám záleží na tom, aby svoboda a demokracie byly opravdové hodnoty, a ne prázdná slova, přijďte i vy k senátním volbám. A volte toho, kdo pro váš obvod již desítky let pracuje a postaví se za vás. Volte mne!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…