Končíte, panáci. Od srdce se směju. Merkelová ničí všechno, ozývá se z povolebního a proměněného Německa Petr Bystroň

14.03.2016 12:57

ROZHOVOR „Ostuda pro Evropu je to, co dělá Merkelová se Schäublem,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz český rodák a předseda bavorské AfD Petr Bystroň, který hodnotí výsledek zemských voleb jako historický zlom. V podstatě logickou konsekvencí by podle něj bylo svrhnutí kancléřky Angely Merkelové, jenže „personál v CDU je slabý“. „Merkelová za celou dobu, co vládne, zlikvidovala veškeré vnitrostranické oponenty, kteří by měli potenciál ji nahradit. K tomu se přidává její vlastnost, a sice absolutní bezcharakternost, co se politických přesvědčení týká,“ uvedl Bystroň s tím, že Merkelová ničí celou architekturu Evropy a izoluje Německo.

Končíte, panáci. Od srdce se směju. Merkelová ničí všechno, ozývá se z povolebního a proměněného Německa Petr Bystroň
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Britský deník The Independent v kontextu zemských voleb doslova píše o „ponižujících ztrátách“. Křesťanskodemokratická unie kancléřky Angely Merkelové ztratila voliče ve všech třech německých spolkových zemích, kde se v neděli konaly volby. Vyhrála jen v Sasku-Anhaltsku. Naopak se hovoří o historickém úspěchu AfD. Co na výsledky říkáte?

Samozřejmě máme z výsledku AfD velkou radost. Myslím, že to byl historický den, a také zlom. Skončila éra osmašedesátníků. Těší nás, že se nám podařilo prolomit nezájem lidí o politiku, stoupl podíl lidí, kteří šli volit. V podstatě jsme oživili demokracii.

Říkáte „éra osmašedesátníků“, co tím konkrétně myslíte?

Končí doba levicové indoktrinace celé společnosti. Politici nastoupili v osmašedesátém cestu „Marsch durch die Istitutionen“. To se jim bohužel v následujících letech podařilo. Obsadili systematicky pozice v médiích, institucích, ovládli celý společenský život, diktovali témata, ovlivňovali celou německou společnost. 

Anketa

Podporujete Angelu Merkelovou?

2%
98%
hlasovalo: 13348 lidí

 
Volby byly obecně považovány téměř za referendum o politice kancléřky Angely Merkelové v otázce uprchlické krize. Jak si myslíte, že výsledek ovlivní její pozici? Domníváte se, že mění rétoriku?

To je velká otázka. Jsem zvědavý, jak zareaguje CDU a CSU, protože propad je opravdu signifikantní. Unie ztratila velké množství voličů a to je velmi varovný signál voleb. V podstatě logická konsekvence by možná byla Merkelovou svrhnout, ale na druhou stranu personál v CDU je slabý. Merkelová za celou dobu, co vládne, zlikvidovala veškeré vnitrostranické oponenty, kteří by měli potenciál ji nahradit, takže není široko daleko nikdo, kdo by se jí mohl postavit. K tomu se přidává její vlastnost, a sice absolutní bezcharakternost, co se politických přesvědčení týká. Je schopná otočit o 180 stupňů, což ukázala už několikrát. V podstatě obsadila pozice sociální demokracie, čímž ji zlikvidovala. Dokonce i Zeleným vzala jejich stěžejní téma, když zrušila atomovou energii ze dne na den. Následky vidíme teď, kdy se Zelení možná ani nedostanou do dvou zemských parlamentů. Merkelová jim vypálila rybník. Je možné, že to udělá zase a začne tvrdit, že migranti k nám už neproudí v takovém množství, a bude se snažit vytlačit téma z vnímání veřejnosti.

Myslíte si, že výsledky čili neúspěch Merkelové, ovlivní nějak jednání na nadcházejícím summitu s Tureckem?

Nemyslím si to. Samotné jednání s Tureckem je absolutní chyba. Vůbec by se s nimi jednat nemělo. Říká se, že jsme si pustili do Německa milion a půl migrantů, kteří sem nepatří, jenže to je problém, který můžeme vyřešit sami a k tomu nepotřebujeme Turecko. Když říkáme, že máme problém s tím, že nechráníme hranice EU, to je věc Evropské unie a k tomu Turky také nepotřebujeme. Malé země jako Bulharsko nebo Makedonie ukázaly během několika dní, že hranici chránit lze. Jediné, co potřebujeme, je přimět Řecko, aby dostálo svým závazkům z schengenské dohody. Když Merkelová jedná s Tureckem, určitě nepřestane jen proto, že teď prohrála volby. Na druhou stranu Turci mávají s Evropskou unií i s Merkelovou na základě toho, že se s nimi vůbec jedná. 

Německá i zahraniční média hodnotí často sukces AfD jako historický úspěch euroskeptické a protiimigrační strany. Ministr financí Schäuble jej dokonce označil za „ostudu pro celou zemi“. Co vy na to?

Ostuda pro Evropu je to, co dělá Merkelová se Schäublem. Hlavně Merkelová ničí to, co v potu tváře budovali Charles de Gaulle s Adenauerem a později Kohl s Mitterandem; ničí celou architekturu Evropy, která držela pospolu, a Německo bylo akceptováno svými sousedy. Merkelová to ničí. Podívejte se na to, jak kriticky se k Německu staví nejen politici v sousedních zemích, ale i velká část populace. Merkelová izoluje Německo v Evropě.

Přesto podle průzkumů veřejného mínění si důvěryhodnost drží, nebo její popularita dokonce stoupá. Pokud tedy nebyla pokládána otázka k migrační krizi…

Je to jinak. Její popularita klesá. Je potřeba se do detailů podívat na průzkumy. U nás byl týden před volbami zveřejněn průzkum, ve kterém jásali zadavatelé, že popularita Merkelové dokonce stoupá. Když se ale podíváte, jaká byla otázka... Ptali se, kdo z těchto politiků by měl být kancléř. A nabídli nejrůznější panáky jako Steinmeier a další. Z takového výběru pak, když půl procenta voličů řekne: „Merkelová“, to neznamená, že její popularita roste. Pokud by byla položena otázky typu, zda by měla odejít z politiky? Dopadlo by to jinak.

Vraťme se ještě k hodnocení v médiích. „Skutečným šokem je úspěch AfD v Sasku-Anhaltsku, kde dosáhla xenofobní a nacionalistická AfD na téměř 25 % a zaostala za vítěznou CDU jen asi o 5 %,“ píše už jmenovaný britský deník. Co říci k označení xenofobní a nacionalistická AfD? A jak si vůbec vysvětlit situaci v bývalé NDR? Vždyť tam je nejméně uprchlíků.

Je absolutní nehoráznost, když nás označují jako xenofoby nebo nacionalisty v negativním slova smyslu. To zavedli levičáci, Zelení, říkají nám to odboráři. Jde o snahu nás očernit a nalepit na nás něco negativního, oddálit nás od voličské základny, kterou je střední třída. To se neděje jen s námi. Je empiricky podložené a existuje několik nezávislých studií univerzit, že například lidé, kteří chodí na demonstrace Pegidy, jsou lehce nadprůměrně vzdělaní i vydělávající střední třída, přibližně ve věku 48 let, kteří si dělají starosti o budoucnost. Nemá to s extremismem nic společného. Jen aby se tato hnutí diskriminovala, dávají na ně nálepky, a tím se uzavírá kruh. Jde o to, co jsem říkal na začátku, jsme indoktrinováni levičáky, kteří tento mechanismus používají. Snaží se z nás udělat extrémní pravičáky, což není pravda.

Vedle úspěchu AfD je největším překvapením vítězství Zelených v Bádensku-Württembersku, kde mají po sečtení většiny hlasů něco kolem 30 % a zhruba o tři procenta předstihli třetí CDU. O čem tohle svědčí?

Nejde o vítězství Zelených, ale Kretschmanna. Vyhrál tím, že dělá konzervativní politiku a v řadě bodů se absolutně vzdálil od programu Zelených. To vidíte na výsledcích ostatních voleb. Tam, kde Zelení zůstali Zelenými, jsou na pěti procentech a možná, že spadnou ještě pod pět procent. Kretschmann se chová, jako by byl politik CDU, je velmi pragmatický a jako člověk je velmi charismatický. Vyhrál přesto, že je Zelený, a ne proto. Mimochodem hned na první stránce die Welt je k tomu dnes komentář.

Německým volbám se věnuje rovněž zpravodajská agentura Bloomberg, která Alternative für Deutschland přirovnává k republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi s dodatkem, že ve svých „nápadech zachází ještě mnohem dál“. Jak se vám líbí takové přirovnání?

Srovnávají nás s kandidátem na amerického prezidenta. Pokud se to někomu nelíbí, pak můžeme říci: „Stejně jako Donald Trump máme podporu obyvatelstva. Máme stále demokracii a jde o to, co si lidé přejí.“ Mimochodem majitel agentury Bloomberg zvažoval, že bude kandidovat za demokraty proti Trumpovi, takže od této agentury v daném směru neočekávejte žádné objektivní informace.

Řada kritiků tvrdí, že AfD využila protimigrační politiku a že jí úspěch nemůže vydržet. Co si o tom myslíte?

Od srdce se směju. V klidu si počkám na další vývoj. My jsme velmi široce postavená strana s plnohodnotným programem, pokrýváme veškerá relevantní témata a máme výraznější osobnosti než ostatní strany. Oni si musí nakupovat poradce, u nás jsou to členové předsednictva. 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…