Lidovec Benešík: Nechápu, jak mohly Babišovy firmy fungovat v byznysu, když on tak selhává ve vedení vlády

24.05.2019 13:50

ROZHOVOR Podle lidoveckého poslance Ondřeje Benešíka nepotřebuje premiér Andrej Babiš evropskou ani českou legislativu k tomu, aby dodával na český trh kvalitnější potraviny. Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a kandidát KDU-ČSL do Evropského parlamentu také kritizuje časté výměny členů menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. „Svědčí to o tom, že hnutí ANO je personálně vyprázdněné, evidentně nemá na klíčové pozice lidi, kteří by měli řídit tento stát. Já jako člověk poměrně nezkušený v byznysu nerozumím tomu, jak firmy Andreje Babiše mohly v byznysu fungovat, když on tak manažersky selhává ve vedení vlády,“ podivuje se Ondřej Benešík.

Lidovec Benešík: Nechápu, jak mohly Babišovy firmy fungovat v byznysu, když on tak selhává ve vedení vlády
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík

V Praze i dalších městech probíhají masové demonstrace proti krokům premiéra Andreje Babiše. Myslíte si, že mají smysl?
 
Myslím, že důvod k protestům je. Koneckonců právo na vyjádření protestu máme, navíc demonstrace jsou velmi pokojné. Vzhledem k tomu, kolik lidí se jich účastní a kolik dalších lidí je podporuje, měl by je podle mého názoru pan premiér reflektovat. Ale jeho reakce odpovídají tomu, že se cítí být pevný v kramflecích a že mu z nějakých důvodů projde daleko víc než kterémukoli jinému politickému konkurentovi.

Takže nesouhlasíte s tvrzením Andreje Babiše, že jde o kampaň před volbami do Evropského parlamentu?
 
On to tak může vnímat, ale já si to nemyslím. Problémy, které se kolem jeho osoby objevují, jsou poměrně zásadního charakteru a žádný demonstrant by je takhle nenačasoval.

Možná poslední kapkou, která vyvolala tyto mohutné protesty, bylo zvláštní načasování kolem změn v čele ministerstva spravedlnosti, které nastaly těsně potom, co policejní vyšetřovatel předal kauzu Čapí hnízdo státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. Jak se na to díváte? Sdílíte obavy demonstrujících, že jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti může být ohrožena nezávislost justice?
 

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí
Objevují se nejrůznější informace z různých stran. Třeba informace, že si dneska můžete objednat trestní stíhání, že si můžete objednat jeho zrušení. Pokud má Andrej Babiš čisté úmysly, neodhadl sám to načasování změny v čele resortu spravedlnosti, vyvolává to velké pochybnosti. On vyčítá svým oponentům to, co vlastně sám dělá.

Ve vládě Andreje Babiše už došlo k mnoha změnám na postech ministrů. Vaše strana – KDU-ČSL - požadovala, aby kvůli poslední výměně tří ministrů vláda požádala Poslaneckou sněmovnu znovu o důvěru. Premiér Andrej Babiš to odmítl, váš návrh ve sněmovně neprošel. Je to podle vás opravdu důvod pro to, aby se znovu hlasovalo o důvěře vládě? Mělo by to smysl, když má menšinová vláda s komunisty, kteří ji podporují, ve sněmovně většinu?
 
Myslím, že by to mělo minimálně symbolický smysl. Vláda ANO a ČSSD je skutečně velmi rozdílná od původní vlády, která nastoupila před rokem. A udělat tolik změn za tak krátkou dobu je naprosto neslýchané. Samozřejmě v souladu s ústavou to je, ale politicky je to velmi neobvyklé, proto myslím, že by pan premiér měl požádat o důvěru pro svou vládu, protože je skutečně odlišná v mnoha personáliích od té, která dostala důvěru. Svědčí to o tom, že hnutí ANO je personálně vyprázdněné, evidentně nemá na klíčové pozice lidi, kteří by měli řídit tento stát. Hnutí ANO je o Andreji Babišovi, ostatní figury tohoto hnutí jsou méně důležité pro jejich voliče, ANO je hnutí jednoho muže. Všichni spoléhají na to, že Andrej Babiš povede sedm nebo deset ministerstev. To je nesmysl, on je premiérem, měl by manažersky, jak on říká, řídit jednotlivé ministry, kteří by byli erudovanými odborníky ve svých oblastech, premiér tu není od toho, aby sám vedl ministerstva. Ale jeho volič si myslí, že pan premiér je nějaký superman, který všechno zvládá. Ale je vidět, že v personální oblasti má vláda velké nedostatky, má problém s výběrem lidí na důležité pozice, a to samozřejmě pak snižuje její akceschopnost. Já jako člověk poměrně nezkušený v byznysu nerozumím tomu, jak firmy Andreje Babiše mohly v byznysu fungovat, když tak manažersky selhává ve vedení vlády.
 
 
Říká se, že v čele svých podniků také často měnil ředitele. Takže se chová jako ve své firmě. Nakonec sliboval, že stát povede jako firmu.
 
To je pravda. Ale je rozdíl mezi byznysem a veřejnou správou. Ve firmě můžete experimentovat, protože je to váš soukromý byznys. Náklady na váš experiment nese soukromá společnost. Ale náklady, které jsou spojeny s experimentováním ve vládě, nese pak volič a daňový poplatník. To je trochu rozdíl.

Nenese daňový poplatník náklady i za soukromý byznys Andreje Babiše, když vezmeme obrovské dotace, které pobírá? Teď se začalo mluvit o stamilionové dotaci na linku pro výrobu toastového chleba pro společnost Penam, která je součástí holdingu Agrofert.
 
Myslím, že se všeobecně ví, že firmy pana Babiše jsou dlouhodobě napojeny na dotace jednak z Evropské unie, jednak ze státního rozpočtu. Není to žádné tajemství, ale jeho voličům to evidentně nevadí. Je zvláštní, že jemu je dovoleno všechno a všechno se u něj přehlíží. Dlouhodobě si všímáme, že to tak je. Další poměrně zajímavá věc je, že jsem před několika měsíci slyšel, jak politici hnutí ANO vyřešili dvojí kvalitu potravin, ale pan Babiš najednou zjistil, že ji ještě nevyřešili a že ji tedy vyřeší sám. To znamená, že opět při studiu průzkumů veřejného mínění zjistil, co lidem oprávněně vadí, a začal se v tom angažovat. Testy, které jsou založeny na realitě ohledně kvality potravin tzv. českých výrobků z firem Andreje Babiše, vypovídají o tom, jak to v České republice funguje, jak je to s kvalitou výrobků z firem pana premiéra. Připomíná to rčení Zloděj volá, chyťte zloděje. Myslím, že zboží od pana premiéra je často v nižší kvalitě a všichni také vědí, že výrobky, které prodává u našich západních sousedů, jsou ve vyšší kvalitě. Ale pan premiér problém s dvojí kvalitou potravin v Evropě vyřeší. Myslím, že celou řadu věcí týkajících se kvality by mohl vyřešit v rámci svých vlastních firem. Na to, aby vyráběly kvalitnější zboží, nepotřebuje evropskou ani českou legislativu, je to jen o tom, jestli jeho firmy chtějí dodávat kvalitní zboží, nebo jestli budou na český trh dodávat zboží nižší kvality než jinam.
 
Jak se díváte na to, že dotace pro firmy holdingu Agrofert zřejmě Evropská unie neproplatí, ostatně v některých případech o to čeští úředníci zřejmě ani nežádají, ale zaplatí se z českého rozpočtu, tedy z kapes daňových poplatníků?
 
Myslím, že pokud tyto dotace nebudou dodatečně proplaceny Evropskou unií, protože se prokáže pochybení, myslím, že ty peníze musí Česká republika vymáhat zpět. To je logické. Problém je v tom, že na postech v institucích, které by měly ty peníze vymáhat, jsou i politici a funkcionáři hnutí ANO. A to je problém, o kterém kritici pana premiéra mluví. Že vlastně premiér je ten problém, který by se měl řešit. V tom vidím největší střet zájmů, že Andrej Babiš by měl vymáhat pohledávky sám od sebe.

Vy kandidujete do Evropského parlamentu, jak se díváte na to, že Evropský soud zahájil proces s Českou republikou kvůli nesplnění povinných kvót pro rozdělení migrantů? Kvóty už dnes neplatí, ale v době, kdy byly většinově schváleny, je Česká republika spolu s dalšími zeměmi Visegrádské čtyřky odmítla.
 
To načasování před evropskými volbami je nešťastné, ale samozřejmě k němu muselo dojít. To nařízení o povinných kvótách bylo podle mého názoru špatné, nefunkční, ale bylo schváleno většinou, včetně části Visegrádské čtyřky. Česká republika tehdy nedokázala vyjednat blokační menšinu, takže vina částečně padá na představitele České republiky. A teď Evropská komise odvádí svoji práci, byť je to špatně načasované, že se snaží vymáhat plnění parametrů, které jsou sice špatné, ale platné. Já bych Evropskou komisi neobviňoval, je to její práce. A uvidíme, jak rozhodne soud. Doufám, že přihlédne ke všem okolnostem, které už dnes známe, že povinné kvóty jsou špatné, nemohou fungovat a nebudou naplněny ani těmi, kteří je prosazovali. Věřím, že Česká republika se bude schopna kvalitně obhájit a že budou zohledněna všechna fakta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…