Lidovec Jurečka: Předpokládám, že Babiš může mít na zemědělství jiný pohled

05.01.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR České zemědělství chce dostat na úroveň Německa a podpořit domácí trh. I to plánuje dvaatřicetiletý Marian Jurečka (KDU- ČSL), který má křeslo ministra zemědělství prakticky na dosah. V půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pak také prozradil, že věří, že si prezident nebral jeho mediálně propíraný výrok o „ruském mužikovi“ osobně.

Lidovec Jurečka: Předpokládám, že Babiš může mít na zemědělství jiný pohled
Foto: hns
Popisek: Marian Jurečka v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte v sobotu o půlnoci?

Obvykle spím, ale často dodělávám i nějaké resty, hlavně e-mailovou poštu. Je pravda, že často pracuji do noci a klidně se stává, že jsem ještě o půl třetí ráno u počítače.

Máte dobrý pocit z toho, že s největší pravděpodobností budete ministrem zemědělství?

Pocity jsou smíšené, protože si člověk uvědomuje odpovědnost, která je s tím spojená. Je důležité dokázat resort dál posunout, především dokončit nastavení parametrů zemědělské politiky na národní úrovni. Existuje spousta úkolů, například dát resortu nějakou vizi, podpořit výrobu našich potravin, pokračovat v protipovodňových opatřeních. Těch věcí je opravdu hodně.

Tušíte, jak moc Vám ministerské křeslo změní život?

Už představu mám. Po volbách, když jsem začal pracovat jako poslanec, tak se můj život zásadně změnil. Jsou týdny, kdy se mi podaří dostat domů třeba jen na jeden den a vím, že to určitě nebude lepší.

Na co se chcete hlavně zaměřit? Co se změní v republice, když budete ministrem zemědělství?

Chci, aby se zvýšila úroveň našeho zemědělství. Pro mě je ideálem německé zemědělství. Chtěl bych, abychom nejen vyráběli kvalitní základní komodity, ale abychom v daleko větší míře tyto komodity dokázali zpracovávat a dali tam i přidanou hodnotu lidské práce, to znamená uměli vytvářet i pracovní místa. Je důležité, aby zemědělci dokázali dostat své výrobky na trh a ke konečnému spotřebiteli. Nebude to jednoduché, ale je to jediná šance, jak dokázat zvýšit naši potravinovou bezpečnost a soběstačnost.

Spousta lidí možná ještě stále vzpomíná na osobnost Josefa Luxe. Chtěl byste alespoň v některých aspektech jít v jeho stopách?

Chtěl bych navázat na to, že Josef Lux byl člověk z praxe a byl odborníkem. Já mám k tomuto předpoklady, jak po stránce vzdělání, tak po stránce dosavadní životní praxe. Pohybuji se v zemědělství i na těch nejnižších úrovních, kdy sám jezdím se zemědělskou technikou a vím, o čem je manuální práce. Pohyboval jsem se také v rámci manažerských pozic, takže znám i sféru velkých zemědělských podniků. Tohle jsou věci, které chci zúročit. Chtěl bych být dobrým ministrem a ministrem pro všechny, jak pro malé, tak velké zemědělce.

Nemáte obavy z budoucí spolupráce s Andrejem Babišem?

V politice jde vždycky o to, přesvědčit partnery argumenty a fakty. Věřím, že se mi to bude dařit, i když předpokládám, že předseda Babiš může mít v zemědělství na spoustu věcí jiný pohled. Věřím, že budeme schopní dojít k rozumnému kompromisu.

Existovaly názory, že tři křesla pro lidovce je moc. Co Vy si o tom myslíte?

Slyšel jsem hlavně názory, které prezentovali zástupci hnutí ANO s odvoláním na poměry počtu poslanců, ale takto to nelze dopočítávat. Získali jsme více než třetinu výsledku hnutí ANO, co se týká počtu hlasů, a třetinu výsledku ČSSD. Když se pak podíváte na to, že sociální demokraté mají osm ministrů, tak to, že my máme tři pozice, je celkem odpovídající.

Je Vám 32 let. Dávají vám ostatní poslanci najevo, že jste pro ministerskou pozici příliš mladý?

Zatím jsem se s tím nesetkal. Bylo mi 29 let, když jsem byl zvolený místopředsedou KDU-ČSL a jako jeden z nejmladších lídrů jsem šel do krajských voleb u nás v Olomouckém kraji. V těchto důležitých rolích jsem dokázal obstát, takže nemám obavu z toho, že bych nedokázal obstát i teď, ale to samozřejmě ukáže až čas. Není důležitý věk, ale schopnosti a kvality člověka.

Hodně propíraný v médiích byl Váš výrok na adresu prezidenta Zemana o tom, že by se neměl opíjet jako ruský mužik. Neobáváte se, že Vám bude tohle vyjádření hlava státu nějak vracet?

Chtěl bych upozornit, že já jsem v tom vyjádření nikdy neřekl, že prezident nemá to či ono. Já jsem tehdy mluvil obecně. Ta věta přímo zněla: Jsou chvíle, kdy si politik nemůže dovolit namazat se jako ruský mužik. Pozorný čtenář pochopí, jak to bylo myšleno. Myslím si, že pan prezident v politice zažil opravdu mnohé a ví, jak jsou některé výroky míněny. Pro mě je důležité, že pan prezident klade důraz hlavně na odbornost jednotlivých kandidátů, a to bude pro něj důležité kritérium. Z tohoto pohledu v mém případě nemohou být pochybnosti.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…