Miloš Zeman pro PL překvapivě o právu držet zbraň či riziku terorismu v Česku. Sdělil nám též něco o neziskovkách vítajících uprchlíky

10.12.2015 13:51 | Zprávy

ROZHOVOR Prezident se nechystá odvolat premiéra Sobotku. ParlamentnímListům.cz Miloš Zeman řekl, že by to musel učinit Parlament, voliči v příštích volbách, nebo by musela nastat výjimečná situace. Do Sobotky se však Zeman pustil kvůli útokům na svoji osobu, které jsou prý dílem premiérových poradců. V rozhovoru zazněla celá řada dalších témat, například omezení držení střelných zbraní, vystavení korunovačních klenotů a mnoho dalšího.

Miloš Zeman pro PL překvapivě o právu držet zbraň či riziku terorismu v Česku. Sdělil nám též něco o neziskovkách vítajících uprchlíky
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, v neděli na Frekvenci 1 jste řekl, že vám Ústava bohužel nedovoluje odvolat premiéra. Neuvažujete, že byste se o této věci poradil s některými ústavními experty? Třeba z Ústavu státu a práva?

Na jedné straně právních rozborů není nikdy dost, na druhé straně víte, že když se sejdou dva právníci, tak mají tři právní názory, protože minimálně jeden z nich je schizofrenní. Tohle už jsem zažil v celé řadě jiných případů.

Já si myslím, že ve svobodné a demokratické společnosti odvolává premiéra především buď Parlament vyslovením nedůvěry vládě, anebo volič vyslovením nedůvěry premiérově straně. Nu a odvolání premiéra prezidentem je možné teprve v případě nějakého velmi hrubého porušení zákona nebo tehdy, když se premiér rozhodne odstoupit sám; a vy znáte, že takto se rozhodl odejít po skandálu s vojenským zpravodajstvím premiér Nečas. Ale konec konců do parlamentních voleb jsou necelé dva roky a myslím si, že v konečné instanci – a tak to má být – rozhodnou voliči

Poté, co vás řadou ostrých slov premiér Sobotka především v rozhovoru pro HN zkritizoval, vyšlo najevo, že jde o jakousi „kolektivní práci“ týmu jeho poradců, a jestli se nepletu, premiér to nepopřel. Jak si to vysvětlujete, lze to považovat za normální? Co za tím vidíte?

Jsou lidé, kteří mají obsesi kritizovat jakýkoli můj výrok, což je podle mého názoru tak trochu projev komplexu méněcennosti. Pokud jde o politiky, kteří se nechají zmanipulovat svými poradci, pak pochybuji o jejich stabilních názorech, protože každý z nás má poradce a poradci jsou tady od toho, aby radili, nikoliv od toho, aby rozhodovali.

Nedovedete si tedy představit situaci, kdy by se tým vašich poradců na něčem domluvil a snažil se vás o něčem úspěšně přesvědčit, aniž byste o tom byl přesvědčený vy sám?

Ale tak snažit se přesvědčit samozřejmě mohou, ale já jsem poměrně odolný člověk a mohlo by to skončit vyhozením těchto poradců.

Během debaty se studenty gymnázia v Bílině jste uvedl, že se v budoucnu teroristický útok nevyhne ani ČR, resp. Praze. Hrozba obecně v Evropě je nyní vyšší než kdy jindy. Nebylo by podle vás příhodné přistoupit už jen z toho důvodu k neprostupnému uzavření hranic, aby měly bezpečnostní složky přesný přehled o tom, kdo do naší země přichází?

Schengenské dohody nám umožňují uzavřít hranice na dobu maximálně šesti měsíců. Na druhé straně pravda je, že nebezpečí teroristického útoku na území České republiky výrazně vzroste v okamžiku, kdy by Rakousko a Německo uzavřelo své hranice. Tím by se Česká republika stala tranzitní zemí pro uprchlíky proudící do Německa, ale také zemí, do které by Německo vracelo ty uprchlíky, kterým nedá azyl.

Jakmile by tady počet těchto uprchlíků významně vzrostl – a nelze vyloučit, že by mezi nimi byli i džihádisté vyslaní Islámským státem – pak v tomto okamžiku bych považoval to riziko teroristického útoku za řádově významnější než dnes. Přesto se řídím zásadou ekologického principu předběžné opatrnosti a my na Pražském hradě, abychom šli příkladem, přijímáme bezpečnostní opatření, která mají minimalizovat riziko teroristického útoku.

Když se mluví o nutnosti koordinovaně zasáhnout proti IS, což jste vy řekl jako první na Valném shromáždění OSN v New Yorku, hovoří se o nutnosti do takové koalice bezpochyb zahrnout i Rusko. Publicista Jefim Fištejn nedávno pro DVTV řekl, že takové spojení s Ruskem by bylo jako spojování se s čertem proti ďáblu.

Za prvé si nemyslím, že by publicisté měli rozhodovat o významných politických aktech, protože od toho jsou politici. Za druhé, kdyby Jefim Fištejn měl historickou paměť, věděl by, že ke spojenectví tohoto typu už došlo – to bylo spojenectví se Stalinem proti Hitlerovi. Winston Churchill tehdy prohlásil: kdyby Hitler vpadnul do pekla, pronesu v parlamentě několik lichotivých slov o ďáblovi. A za třetí si nemyslím, že by Rusko byl ďábel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…