Milouš Jakeš od plic o Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi a Donaldu Trumpovi. Generál Vacek o NATO. Skrumáž odpůrců KSČM se soudruhy... A soudruh Antonín Novotný. Zde to je

01.05.2017 18:30

„Česká republika nesmí být zemí jednoho vůdce a jednoho oligarchy,“ zaznělo mimo jiné na prvního maje mezi komunisty. Ti, stejně jako jiné roky, totiž přišli na pražské Výstaviště oslavit Svátek práce. Kromě jiného zde podepisovali petici za vystoupení z NATO. Někdejší ministr národní obrany ČSSR a ČSFR Miroslav Vacek ale tuto věc za tak jednoznačnou nemá. „Účast v paktu je za určitých podmínek žádoucí. Ať tam zůstaneme, ale ať tam děláme takovou politiku, kdy nebudeme přívěškem, který bude chodit válčit tisíce kilometrů daleko,“ řekl k tomu ParlamentnímListům.cz Vacek. Někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš zase zavzpomínal na to, kolik let vlastně už na prvomájové oslavy chodí.

Milouš Jakeš od plic o Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi a Donaldu Trumpovi. Generál Vacek o NATO. Skrumáž odpůrců KSČM se soudruhy... A soudruh Antonín Novotný. Zde to je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příznivci KSČM slavili 1. máj jako již tradičně v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Přišli ovšem i jejich odpůrci

Komunisté a jejich fandové dnes dopoledne přišli oslavit svátek práce na tradiční místo – ke Křižíkově fontáně na Výstaviště v pražských Holešovicích. Jako každý rok přišel mezi ně i předlistopadový generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Mezi přítomnými byl ale o něj tak velký zájem, že ParlamentníListy.cz měly co dělat, aby s ním vůbec mohly prohodit pár slov.

„Já na oslavy prvního máje chodím už od roku 1956, a to vždycky,“ sdělil čtyřiadevadesátiletý Jakeš ParlamentnímListům.cz. O vládě Bohuslava Sobotky, jenž se momentálně hroutí kvůli ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), si ale myslí své.

„Kapitalismus je hrozná věc. Uvidíme, jak celá anabáze kauz kolem něj dopadne,“ řekl. Babiš by za těchto podmínek prý měl sám zvážit setrvání ve funkci. „Pokud by se prokázalo, že udělal v souvislosti s těmi dluhopisy vše tak, aby nemusel platit daně, tak by určitě měl odstoupit. A sám! Protože pro ministra financí je takové chování, jaké předvádí, naprosto nepřijatelné!“

Vyjádřil se také k opětovné kandidatuře Miloše Zemana do prezidentského postu.

„Miloš Zeman? Určitě by měl zvítězit. On aktivně vystupuje vůči politice EU v oblasti migrace, a to se mi líbí. Politika EU je totiž v této otázce velmi špatná. Ne všechno, co politici EU dělají, je sice špatné, ovšem zase – skoro vždy je to v zájmu kapitalismu! A to se mi nelíbí. V takovém Německu sice potřebují migranty, neboť tam je nízká porodnost, ale u nás je to trochu jiné,“ uvedl dále Jakeš.

Trump? Ten koná jen v zájmu kapitálu!

Nevyvlékl se ani z otázky na amerického prezidenta Donalda Trumpa. „On koná jen v zájmu amerického kapitálu. Co však nakonec světu přinese, na to je třeba si počkat. Nelíbilo se mi však jeho počínání kolem bombardování v Sýrii. V této otázce by měl počítat do deseti. Však se tato jeho akce nelíbila ani Rusům a ani Turecku!“ řekl.

„Já jsem z jiných vajec. Jsem pro to, aby došlo postupně k obnově socialismu. Příčinou všeho zla je totiž soukromé vlastnictví výrobních prostředků. Každý, kdo podniká, tak koná tak, aby jakýmkoliv způsobem vydělal,“ shrnul nakonec Jakeš podstatu kapitalismu, který se mu – zvláště v českém podání – pranic nelíbí.

Celou prvomájovou sešlost moderovala známá zastánkyně minulého režimu, poslankyně Marta Semelová. Ta kromě jiného každou chvíli mezi přítomné nadhodila vtip. Většina humorných vsuvek ovšem byla namířena proti dnešní vládě, v níž dominuje ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš.

... před nikým se neponižuj

„Víte, jak zní nový Archimédův zákon?“ ptala se třeba Semelová. A hned vzápětí od ní přišla vtipná narážka na kabinet Bohuslav Sobotky, který, když je v klidu, je „nadlehčován silou“ rovnající se tíze Andreje Babiše. Semelová se kromě jiného na pódiu svěřila i s tím, že ona osobně jde do parlamentních voleb s myšlenkou: „Nad nikým se nepovyšuj a před nikým se neponižuj!“

Marta Semelová je jedničkou pražské kandidátky KSČM do parlamentních voleb, dvojkou je poslanec a stranický místopředseda Jiří Dolejš. Toho prý momentálně taktéž velmi tíží situace kolem ministra financí Andreje Babiše a kolem celého kabinetu vůbec.

„My nemáme rozhodně ambici nijak chránit Andreje Babiše. Vadí mi spíše, že spor těch dvou, tedy Sobotky a Babiše, snižuje důvěryhodnost vlády a politiků samotných. Jsou věci, které by se neměly vyříkávat v rovině osobních invektiv. Pokud má ale někdo doložitelné podezření, že někdo nedodržuje zákon či jej obchází, a má to navíc ještě znaky trestného činu, tak by měl jednat. Tyhle debaty ale nakonec mohou skončit úplně do ztracena,“ uvedl.

Dále Dolejš kromě jiného zmínil, že na první máje chodil už před tím, než vstoupil do KSČM, což bylo v lednu 1989.

„Chodím na první máje již od svého raného mládí. Už přes pětatřicet let! Když jsem ale byl hodně mladý, tak to jsem spíše po průvodu šel na pivko s kamarády a pak na Petřín. První máj ale není komunistický svátek,“ ošil se Dolejš nad zmínkou, že by měl být tento den převážně spojovaný s komunisty. „Je to především odborářský svátek,“ vysvětlil.

Jedna z prvních prvomájových oslav Jiřího Dolejše

Ve svém projevu na pódiu o něco později místopředseda KSČM kromě jiného vyzdvihl, co dnes smyslem svátku práce je – aby byla práce pro každého občana ČR, která by byla adekvátně zaplacena.

Mají na rukou mnoho krve!

„Ve světe je 200 milionů nezaměstnaných a je třeba udělat něco pro to, aby mnoho z nás už nebylo na ulici,“ poznamenal k tomu s tím, že ovšem neví, zda smyslem svátku práce jsou také protesty. „Když vidím ty hvězdy a prapory, tak nevím, co vlastně sem přišli oslavit,“ podotkl v narážce na skupinu zhruba čtyř desítek odpůrců minulého režimu s vlajkami USA, Ukrajiny, NATO a Tibetu, kteří rudým na Výstavišti rámovaly oslavy navíc i poněkud provokujícími transparenty.

„Chceme jim jen připomenout, kolik krve mají na rukou,“ poznamenal v souvislosti s tím jeden z aktivistů, jenž třímal v ruce tabuli s nápisem: „Komunisté, nejste parta strejdů a tetiček ze sousedství. Jste organizovaná parta zlodějů, vrahů a násilníků. Proto patříte stále mimo zákon!“

Stoupenci komunistů se s těmito provokatéry nakonec v podstatě střetli jen slovně. Policejní antikonfliktní tým totiž vyhrocenější názorové spory řešil hned na místě domluvou, takže k žádným výraznějším fyzickým potyčkám nedošlo.

Nebuďme přívěškem, který válčí tisíce kilometrů daleko...

Mezi přítomnými bylo možné ale zahlédnout i jiné politiky KSČM. Kromě Dolejše třeba prvního místopředsedu KSČM Miroslava Šimůnka či místopředsedu pražské KSČM Viktora Pázlera. Šéf partaje Vojtěch Filip podle informací ParlamentníchListů.cz první máj oslavoval v Českých Budějovicích, kde bydlí.

V davu bylo možné kromě činných politiků KSČM zahlédnout i někdejšího ministra národní obrany, armádního generála Miroslava Vacka. Ten dokonce vystoupil i na pódiu.

„Já bych byl samozřejmě pro to, abychom z NATO vystoupili, ale z druhé strany je třeba říci, že když je svět rozdělen, pak samozřejmě pro něj mají vojenská uskupení svůj význam,“ odpověděl Vacek ParlamentnímListům.cz na dotaz, zda je i on přesvědčen o tom, že by měla Česká republika vystoupit z NATO.

„Ať jsme třeba v NATO, ale počínejme si tak, aby to bylo důstojné a aby byla sledována hlavní myšlenka. To znamená, aby se vědělo, komu armáda slouží a jak slouží naší zemi. Proč? Protože její minulost jasně dokazuje, že když šlo o vážnější věci, že se na nás potom spojenci vykašlali. A to bylo i před druhou světovou válkou a bylo to i jindy. Účast v paktu je sice žádoucí, ať tam zůstaneme, ale ať tam děláme takovou politiku, díky níž nebudeme přívěškem, který bude chodit válčit tisíce kilometrů daleko,“ dodal ke svým slovům Vacek.

Většina přítomných partajníků svůj program na pódiu shrnula podobně jako Dolejš do hesel o tom, že si za práci zasloužíme lepší plat a že je třeba, aby se ve světě udržel mír. „Solidarita lidí práce by měla jasně dát najevo, že o našem životě nebude rozhodovat kapitál,“ bylo možné zaslechnout v mnoha variacích. Svoje plamenné proslovy na pódiu s českou vlajkou a rudým praporem za sebou zakončili komunisté tradičně – Internacionálou.

Takto zpívali komunisté Internacionálu před osmi lety na stejném místě

Vzpomínky od Antonína Novotného šly na dračku...

U vchodu na Výstaviště už dopoledne rozbalili své pultíky sběrači podpisů na podporu opětovné kandidatury prezidenta Miloše Zemana na funkci hlavy státu. Komunisté kromě toho měli možnost si u stánků koupit knihy, které běžně nejsou v knihkupectví k mání. Třeba „Vzpomínky prezidenta“ od Antonína Novotného, třetího československého komunistického prezidenta po Klementu Gottwaldovi, či „Tajné zbraně Třetí říše“. Životopis Jana Wericha jedna přítomná soudružka dokonce doprovodila slovy, že „ten také hodně zklamal“.

„Lidé si hodně kupují nejen toho Novotného, ale i knížku ‚Viděno deseti‘, což jsou vlastně vzpomínky deseti lidí, kteří byli u převratu v listopadu 1989. V knížce je tak zaznamenán pohled jak od Jakeše, tak třeba i od Michaela Kocába,“ informoval ParlamentníListy.cz prodejce knih. Mnoho stánků nabízelo alkohol – od piva po slivovici, k tomu si mohli přítomní zakousnout domácí klobásky.

Komunisté svůj „svátek práce“ nakonec zakončili při zpěvu klasické operní hudby v podání „tří tenorů“, třebaže po celou dobu oslav jim převážně vyhrávala dechovka. Křižíkova světelná fontána je totiž nazvučená fontána, která je jinak využívána pro konání jiných kulturních akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…