Nebojujete. Doktor Macek pro PL ještě jednou o dnešku

28.04.2016 4:42

ROZHOVOR Zakladatel ODS a bývalý místopředseda federální vlády za ODS Miroslav Macek připouští, že poptávka po pravici nikdy nebude v Česku většinová. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na téma pětadvaceti let ODS hovořil o příčinách pádu podpory této pravicové strany. A k problematické opoziční smlouvě vzájemně soupeřících stran na levici a pravici, která ODS poškodila víc než sociální demokracii, prohlásil: „Bohužel spousta poslanců (a nešlo tomu efektivně zabránit) opoziční smlouvu využila k soukromým dohodám o obsazení různých postů v dozorčích a správních radách a jiných úřadech …a to se spolupodílelo s médii na očerňování a zatracování opoziční smlouvy.“

Nebojujete. Doktor Macek pro PL ještě jednou o dnešku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Anketa

Který ministr zahraničí byl nejlepší?

18%
hlasovalo: 3329 lidí

Na semináři „Vzestup a pád české pravice – 25 let ODS“ v Institutu Václava Klause jste prohlásil, že ODS vznikala v době, kdy bylo příznivé politické klima v Evropě, USA i doma. Někteří politologové tvrdí, že podporu pravice způsobil odpor k totalitě, ale že dnes v České republice není poptávka po pravici, protože Češi jsou v podstatě národ rovnostářský. Co tomu názoru říkáte? 

Ano, poptávka po pravici opravdu nikdy nebude v Česku většinová (pokud opět nenastanou zcela mimořádné poměry), což je dáno historickým vývojem, industrializací českých zemí v 19. století se souběžným nástupem socialismu. V dnešní velké montovně tomu nemůže být jinak. 

Jako nezbytnou podmínku pro úspěch politické strany považujete lídra. Dokonce jste připomněl, co jste řekl na ustavujícím kongresu ODS v dubnu 1991, že „lídr se nevolí, lídr buďto je nebo není. Máme to ohromné štěstí, že lídra máme“. Zakladatel strany Václav Klaus byl nepochybně silnou osobností, bez níž by tehdy ODS nebyla vůdčí silou změn ve společnosti. Ale na semináři jste vyjádřil obavy, že bude muset přijít hodně velký, ale opravdu velký kolaps, než jako Fénix z popela povstane nový lídr pravice. Předseda Petr Fiala jím tedy podle vás není?

Není, a to ani formálně, ani obsahově.

ODS měla podle vás na svém počátku výhodu i v tom, že „neexistovaly tehdy zavedené a dobře zorganizované nátlakové skupiny, ať už šlo o odbory, komory, různá sdružení, kulturní frontu, justici a všelijaké nadace a neziskovky, které vždy hájí svůj soukromý zájem před zájmy celku“. Ale nebyla to trochu i nevýhoda, protože na ně ODS nebyla dostatečně připravena a nedokázala jim čelit?

ODS se snažila zabránit kupříkladu povinnému členství v komorách či různému dalšímu vlivu nevolených struktur na politiku, ale tím, že ani uvnitř v tomto ohledu nebyla ODS jednotná, bez valného úspěchu.

Mezi příčinami pádu jste uvedl opouštění lídrovského principu a postupné „rozkročování se“ spolu s politikařením a různými „kartelovými“ dohodami při stranických primárkách namísto společné politické práce pro celkový úspěch. Další řečníci na semináři, například europoslanec Ivo Strejček vidí příčinu odlivu příznivců v tom, že strana je prý víc havlistická než klausovská, šéf středočeské organizace ODS Jan Skopeček zase tvrdí, že se ODS nechala v ekonomice a zahraniční politice ovlivňovat recepty Kalouska a Schwarzenberga. Ale nerodil se zárodek nedůvěry k ODS už koncem devadesátých let, když vypluly na povrch podvody s financováním strany?

Ano, to byla pro důvěru v ODS velká rána, ale následný sarajevský atentát na druhou stranu ODS očistil od těch, kteří chtěli ODS převzít a udělat z ní prezidentskou stranu, a zvýšil tak její akceschopnost.

Někteří odborníci považují za počátek „konce“ ODS podpis opoziční smlouvy s ČSSD. Václav Klaus ovšem na semináři prohlásil, že někteří hlupáci opoziční smlouvu nepochopili a nechápou dodnes. Nebyla to při zpětném ohlédnutí chyba, která pomohla ČSSD, ale poškodila ODS?

To není otázka na krátkou odpověď. V původním Zemanovu návrhu opoziční smlouvy byla nabídka prvních náměstků na všech ministerstvech pro ODS. To jsme odmítli (velmi jsem se o odmítnutí zasazoval) s tím, že to už by byla skrytá koalice a požadovali jsme jen předsedu sněmovny a kontrolní úřady. A hlavně, na což se zapomíná, změnu volebního systému, aby u nás už nemohly vznikat všelijaké přeběhlické vlády. To však zamítl Rychetského Ústavní soud a navíc bohužel spousta poslanců (a nešlo tomu efektivně zabránit) opoziční smlouvu využila k soukromým dohodám o obsazení různých postů v dozorčích a správních radách a jiných úřadech …a to se spolupodílelo s medii na očerňování a zatracování opoziční smlouvy.

Souhlasíte se zakladatelem ODS Václavem Klausem, že ODS je dnes v mnohém ohledu jiná strana, než jakou zakládal? Pokud souhlasíte, v jakém ohledu?

Zcela jiná, a to personálně i faktickou politikou.

Bývalý předseda strany a exprezident také prohlásil, že o co slabší byl a je hlas ODS v ekonomicko-politických, sociálních, kulturně-existencionálních tématech, o to silněji se ozývá hlas bojující s dnes už neexistujícím komunismem a s dnešním Ruskem, hlas pasivně a nekriticky vzývající a velebící Ameriku a NATO, hlas prosazující církevní restituce. Jste také přesvědčen, že tudy cesta nevede, že není třeba bojovat s politikou, která nás směřuje opět k Východu a která šmahem kritizuje politiku uplynulých 25 let?

Stačí se podívat do historie: umění elegantně se pohybovat mezi velmocemi a jejich zájmy se nám vždy vyplatilo.

Když jste řekl, že poslanecký klub ODS by měl vstoupit do poslaneckého klubu TOP 09 a přestat tak škodit své straně, myslíte, že zbytek ODS nesouhlasí s kroky vedení strany? Z čeho tak soudíte?

Jsem přesvědčen, že spousta lidí opustila ODS právě kvůli nesouhlasu s vedením a jeho politickým působením.

Uvedl jste, že dnešní prostředí je pro razantní pravicovou politiku a politickou stranu velmi výživné, neboť politický protivník je veskrze viditelný a zřejmý a čím dál větším tempem požírá a ničí vše, co by měla pravice bránit. Máte pocit, že ODS nedostatečně bojovala třeba proti zavedení elektronické evidence tržeb a dalším návrhům zákonů, které postupně oklešťují naši svobodu a podnikání? 

EET je jen malou špičkou ledovce, jsou nenápadnější a nebezpečnější zákony…a ano, ODS proti nim bojuje „ex cathedra“ a nikoliv všemi politickými prostředky. 

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…