Neuvěřitelná drzost, šílenost a zvrácenost. NATO nás ohrožuje a finanční oligarchie chce migrací zničit evropskou civilizaci, udeřil Filip. A pak řekl vtip o Američanech a agresivním Rusku...

01.06.2016 4:43 | Zprávy

ROZHOVOR Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip říká, že NATO uměle vytváří z Ruska našeho nepřítele. Andrej Babiš je a vždy bude především podnikatel, který má zálibu v hromadění majetku. Nenávist šíří nejvíce hlavně HateFree, které za státní peníze určuje, kdo má ty správné názory a kdo je špatný. Diskutovat o členství v NATO či EU je podle něj zcela legitimní a hlavně i důležité. Naše členství v NATO nás prý momentálně hlavně ohrožuje.

Neuvěřitelná drzost, šílenost a zvrácenost. NATO nás ohrožuje a finanční oligarchie chce migrací zničit evropskou civilizaci, udeřil Filip. A pak řekl vtip o Američanech a agresivním Rusku...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominační projev Vojtěcha Filipa

V NATO se vede debata o posílení obrany proti „agresivnímu Rusku“. Mluví se o zintenzivnění cvičení, o umístění některých vojsk ve východních členských státech EU, již probíhá posílení protiraketové obrany (Rumunsko) a v první řadě se všeobecně naléhá na země Aliance, aby zvýšily výdaje na obranu. Je tato aktivita opodstatněná? Jsou vztahy s Ruskem stále tak problematické, že je potřeba posilovat obranu na hranicích s ním?

Je to předně nesmyslné chřestění zbraněmi, které vyvolává napětí a protireakce. Co se týká výdajů na obranu, vláda nemá řešit nějaké tlaky NATO, ale výdaje na obranu posilovat a hlavně směřovat tak, aby naše armáda sloužila pro bezpečnost našich občanů. Nikoliv pro akce NATO v zemích, které nejsou členy. Vztahy s Ruskem mohou být úplně normální, jen špatná politika NATO uměle vytváří z Ruska našeho nepřítele. Nejlépe je na to odpovědět českým způsobem, tedy vtipem.

Povídejte...

Potkají se dvě americké manželky a stěžují si, že jsou doma zanedbávány s tím, že jedna povídá: „Víš, starší syn je na naší vojenské misi v Tichomoří, prostřední syn v Afghánistánu a ten nejmladší je poradce na Ukrajině.“ Druhá říká: „No to je jako u nás a představ si, že teď chce jít do armády i dcera. A co tvůj manžel?“ A ta první říká: „No ten je teď v Evropě a na konferencích přednáší o agresi Ruska, oni to ti Evropané nechápou.“

Objevila se též myšlenka, že bychom měli usilovat jak o stálé vojenské základny NATO, případně USA na našem území, tak o umístění prvků americké protiraketové obrany u nás, což jsme dříve odmítli v případě radaru v Brdech. Získalo by to vaši podporu?

Absolutně ne. Jen by to zvýšilo bezpečnostní riziko pro naše občany. A nevím, proč by u nás měla být americká základna vždyť jich mají ve světě již více než 823.

Jak se díváte na občasné návrhy na zrušení sankcí proti Rusku? Sdílíte všeobecné přesvědčení, že navzdory tomu, že Putin má obrovské hospodářské problémy, i nadále je schopen si držet podporu veřejnosti?

Jsme od počátku proti nesmyslným sankcím vůči Rusku, které nic neřeší a jenom škodí. Prezident Putin má zcela zjevně velkou podporu ruské veřejnosti. 

Když hovoříme o Rusku, i v rámci boje proti ruské propagandě vznikne na ministerstvu vnitra od příštího roku Centrum terorismu a hybridních hrozeb. Jak se u nás údajná ruská, ale i další propaganda projevují? Jakými prostředky s ní může třicet analytiků na vnitru bojovat?

Nevím, jak chtějí bojovat. V době internetu se šíří ohromné množství informací a názorů a je to v pořádku. Každý máme možnost vlastního úsudku. Nevím, jak chtějí posuzovat, co je ten špatný názor či jakou detektivní činností chtějí zjišťovat pravosti informací. Jestli se budou věnovat tomu, pak je to nesmysl za veřejné finance. Navíc není jasné, zda budou odhalovat všechnu cizí propagandu nebo jen tu, kterou za cizí prohlásí.

Roman Joch prohlásil, že ve chvíli, kdy ruský voják překročí hranice kterékoli z pobaltských zemí, bude správné okamžitě smazat proruské servery a po dobu konfliktu s Ruskem internovat redaktory proruských webů. Kde je míra svobody slova třeba i v případě, kdyby nastal vojenský konflikt?

A tím chce říct, že máme nesvéprávné občany, kteří nesmějí číst některé informace, nebo dokonce si ani informace porovnat, které navíc asi Roman Joch jako vrchní cenzor dokáže rozdělit na ty správné a ty závadné. To je prostě jen hloupé.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…