Nevhodné srovnání. Kubera a Klaus degradují utrpení lidí, říká Boleslav Buzek

23.05.2019 23:06

ROZHOVOR „Pan Kubera i Klaus svými výroky a nevhodným srovnáním totálně degradovali utrpení lidí na pozici nějaké byrokratické zátěže nebo jiných názorů,“ říká Boleslav Buzek, číslo 3 na kandidátce koalice Svobodných, Liberlandu a Radostného Česka ke kontroverzním výrokům pravicových politiků. Reaguje také na hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka a jeho horlivé komentování úterní demonstrace na Václavském náměstí, které prý demonstrujícím dělá velkou reklamu.

Nevhodné srovnání. Kubera a Klaus degradují utrpení lidí, říká Boleslav Buzek
Foto: repro Facebook
Popisek: Boleslav Buzek

Předseda Senátu Jaroslav Kubera se dostal pod palbu kritiky pro své výroky na tryzně v Terezíně, kde mluvil o lidech a jevech, které shledává nebezpečnými pro dnešní demokracii. Přibližně dvě desítky senátorů dokonce zveřejnily vyjádření, ve kterém se od Kuberových slov distancují. Překročil Kubera svými slovy jakousi čáru, za kterou se ve vyspělé společnosti nesluší jít?

Tato slova na tomto místě jsou absolutně nevhodná. Podobně jako např. Václav Klaus ml. srovnával GDPR s transporty židů. Když se na to podíváme z opačné strany, tak pan Kubera i Klaus svými výroky a nevhodným srovnáním totálně degradovali utrpení lidí na pozici nějaké byrokratické zátěže nebo jiných názorů.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček je znepokojen subjektem ANO, vytrollíme europarlament, jehož název velmi připomíná úspěšné hnutí Andreje Babiše. „Kdyby se ‚recesisté‘ takto zaměřili na některou ze stran ‚demokratického bloku‘, ČST Praha, Respekt, neziskovky a elfové budou bušit horečně do gongu a zděšeně křičet o útoku prokremelských dezinformátorů na volby do Evropského parlamentu,“ napsal Ovčáček na Twitter. Recesistická strana uspěla ve studentských volbách, pořádaných Člověkem v tísni, kdy získala 10,5 procenta hlasů, dvojnásobek toho, co hnutí ANO. „Je možné, že to některé náctileté voliče zmátlo,“ uvedl k výsledkům pořadatel Karel Strachota. Jak se stavět k výroku Jiřího Ovčáčka a k samotnému recesistickému hnutí?

Pan Ovčáček dělá tímto tomuto hnutí velkou reklamu. Samozřejmě si to uvědomuje a jeho cíle mi nejsou jasné. Kandidujících recesistických hnutí je více. Jsou ve všech zemích EU. Je to spíše takový kolorit.

„Každý si může vybrat mezi demokratickým respektem k výsledkům svobodných voleb a nenávistným popíráním svobodné a demokratické vůle milionů občanů,“ napsal ke včerejší demonstraci na Václavském náměstí Jiří Ovčáček. Je podle vás demonstrace nenávistným popíráním demokratické vůle milionů občanů?

Není. 70 % občanů nechce vládu dotační mafie a Andreje Babiše. Zbývajících 30 % bylo podvedeno nebo nepřímo uplaceno. Nikdo nechce autoritářský režim, který by ovládal justici. Babiš je stejný gauner jako Mrázek nebo Krejčíř. Jeho vláda se opírá o nástupce zločinců a vrahů KSČM. Komunistická strana měla být postavena mimo zákon. Pevně věřím, že se tak po přeskupení sil brzy stane. Demonstrace jsou zde namístě. Benešová nebo Zeman mají nyní strach dělat kroky k pozastavení vyšetřování podvodů Andreje Babiše. Pokud by to udělali, demonstrace by přerostly v sametovou revoluci č. 2. Možná už ne sametovou.

Ovčáček následně přitvrdil a protesty přirovnal k osudovým rokům 1948 a 1989. „?Ulici, která si hraje na lidový soud jako v únoru 1948, se neustupuje. V roce 1999 i v roce 2019,“ napsal doslova hradní mluvčí. Je takový výrok v pořádku? A jak se dívat na skutečnost, že vychází z Hradu?

Současný zločinný režim je propojení Babiš-Zeman-KSČM a kolaborantů z předlužené ČSSD. Přirozeně se jej snaží chránit. Po jeho pádu bude následovat i jeho pád. Ale jako mluvčí je schopný, takže si práci např. jako pojišťovák najde snadno.

Jiří Ovčáček demonstraci označil za „předvolební akci neúspěšných opozičních stran“, když zmínil vystoupení právničky Anny Dolejské, členky STAN. Demonstrace prý byla „klasickým bolševickým zastrašováním“ a snahou o to, diktovat státnímu zastupitelství a soudům, jak mají postupovat. Lze akci prezentovat tímto úhlem pohledu?

Demonstraci pořádaná nestranná skupina Milion chvilek pro demokracii. Připojí se k ní každý, kdo chce slušné demokratické Česko. Od různých svazů, asociací až po demokratické politické strany, od příznivců EU k euroskeptikům, od levicových voličů k pravicovým, od konzervativních k liberálním. Bolševické zastrašování vede ozbrojená vražedná totalitní strana. Současné demonstrace jsou svobodným aktem nespokojených lidí. V tom je zásadní rozdíl.

„Na konci týdne přijde odpověď ve formě výsledku voleb,“ uvedl nakonec Jiří Ovčáček k síle a významu celé akce. Ve víkendových eurovolbách se očekává výhra hnutí ANO. Budou podle vás volební výsledky lepším ukazatelem nálad ve společnosti, nebo je dav mnoha desítek tisíc lidí jednoduše výjimečným jevem, který ukazuje na závažný problém, bez ohledu na výsledek voleb?

Ano, volby ukážou změnu nálad ve společnosti. Pravděpodobně dojde k přeskupení sil. K oslabení vládnoucích stran ve prospěch opozičních. Může nastat i průvan na politické scéně a to, že se např. kolaborující ČSSD nebo KSČM nedostanou do europarlamentu, ANO skončí druhé nebo třetí a do hry vstoupí koalice pravicově liberálních stran Svobodní – Radostné Česko, které mají nyní slušný volební potenciál 8 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…