Nový poslanec Benda: Jo, za Paroubka, to byla politická kultura...

23.06.2013 14:44

NA HRANĚ S XAVEREM Bývalý šéf Ústecké organizace ČSSD a čerstvý poslanec za LEV 21 Petr Benda okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jak směřování národních socialistů, tak i své cíle, které chce naplňovat v roli zákonodárce. Co se týče aktuálního zemětřesení na politické scéně, ukáže více prý až čas. Předčasných voleb se ale LEV 21 podle něj nebojí, a to i přesto, že aktuální preference strany se pohybují pod hranicí pěti procent.

Nový poslanec Benda: Jo, za Paroubka, to byla politická kultura...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Benda

Rozhovor s Petrem Bendou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.  

Co se u vás teď za poslední dobu změnilo?
V podstatě vůbec nic kromě toho, že jsem splnil všechny náležitosti a stal se poslancem po odstoupivším Jiřím Šlégrovi.

Spekulovalo se o tom, zda nyní budete poslancem za ČSSD, za kterou jste původně kandidoval, nebo za LEV21.
Členství v ČSSD jsem ukončil na podzim 2011, takže stejně tak jako i Jiří Paroubek a Jiří Šlégr budu poslancem za LEV21.

Kontaktoval vás někdo z ČSSD kvůli nějakému možnému návratu mezi sociální demokraty.
Ne, nikdo mě nekontaktoval. Pouze jsem zaznamenal pár hloupých prohlášení a poznámek některých krajských reprezentantů.

Co to znamená hloupá poznámka?
Hloupé reakce v tom kontextu, že bych ten mandát měl složit, protože už nejsem členem sociální demokracie. Já ale mandát přijmu a nebudu ho skládat. Myslím si, že v období let 2005 až 2010 jsem pro ČSSD odvedl kus práce jak v té každodenní politické činnosti, tak i v několikerých volbách, přičemž krajská organizace ČSSD tehdy pod mým vedením všechny volby vždy vyhrála.

Často se mluví o tom, že na severu Čech je, co se politiky týče, divoké prostředí. Co vy na to?
Nemyslím si, že by tam bylo prostředí nějak výrazně horší, než je tomu jinde v republice. Některé věci se tam můžou jevit jako specifické, protože i sám region je specifický. Rozhodně si ale nestěžuji, nebrečím a vím, že nejde o nic, čemu by se nedalo čelit.

Je na Ústecku pozorovatelný rozdíl v tom, jak se chová ČSSD teď a jaká byla za Jiřího Paroubka?
Věci by se měly hodnotit podle nějakých reálných ukazatelů a když se podívám na výsledek ČSSD na podzim 2012 v krajských volbách, kdy tato strana získala zhruba 16 procent, tak je to asi padesátiprocentní výsledek, než jaký ČSSD dosahovala pod mým vedením.

Co si jako čerstvý poslanec myslíte o celém tom slavném zatýkání rebelů z ODS?
V poslanecké sněmovně jsem velmi krátce a informace nemám jiné než ze sdělovacích prostředků. Beru to jako fakt. Nějaký speciální osobní názor na to tedy nyní nemám. Čas ukáže a podle toho se budou vyvíjet i názory.

Vidíte tuto protikorupční akci jako drobnou peripetii, velký skandál, nebo dokonce mezinárodní ostudu?
Rozhodně to není nic dobrého, co by mohlo něčemu nebo někomu prospět. Z hlediska zahraniční politiky z toho mohou pramenit problémy s příchodem zahraničních investorů. Důvěra v českou politickou reprezentaci je tím nyní dosti otřesena. Jde o to, jak rychle a jakým způsobem se bude tento skandál řešit.

Co byste nyní víc preferoval – novou podobu staré koalice, nebo předčasné volby?
Předpokládám, že vládní strany se nějak domluví, přeskupí a tato vláda, která by tu být neměla, bude nakonec pokračovat. Nejde o to, co se mi víc líbí nebo nelíbí. Člověk by se měl v životě umět přizpůsobit dané situaci a pro politika to platí dvojnásob. Tak či tak se podle dané situace zařídíme.

Na co byste si tipnul spíš, kdybyste si měl vsadit?
Ani na jedno, já se totiž nesázím.

Podle posledních průzkumů preference strany LEV21 opět trochu posílily a dostaly se někam k třem procentům. Čeho je to známka a kam by podle vás mohly dostoupat za rok?
Podpora nám roste pomalinku, ale pořád. Přál bych si samozřejmě, aby to dostoupalo až nad oněch pět procent.

Myslíte si, že na aktuální politickou situaci můžou zareagovat občané tak, že začnou volit menší strany na úkor těch velkých?
Mohlo by to tak být. Přál bych si, aby si lidé vzpomněli na dobu, kdy byl premiérem Jiří Paroubek, jak země tehdy prosperovala, jaká zde byla životní úroveň a politická kultura. Jde o to, jestli lidé budou chtít návrat ke staronovým stranám a osvědčeným tvářím.

Není osobností typu Jiřího Paroubka v LEV21 málo?
Každá politická strana má pouze jednu výraznou osobnost, což je sám lídr, a v našem případě je to Jiří Paroubek. Máme však i další osobnosti. S Jiřím Šlégrem budeme spolupracovat dál, pro oblast ekonomiky máme Filipa Drapáka a jmenovat bych mohl další. Ostatně máme tým stínové vlády, tým odborných mluvčích pro jednotlivé oblasti. Pokud se nám podaří získat osobnosti další, rádi s nimi budeme spolupracovat.

Do jaké míry vám vadí jméno kmotr?
Kdysi dávno jsem už řekl, že na tyto hloupé poznámky už reagovat nebudu. V souvislosti se spojením mého jména a slova kmotr mohu pouze konstatovat, že jsem právoplatně kmotrem dcery Jiřího a Petry Paroubkových Margarity. To je celý příběh.

Já se ale spíše ptám na kmotry, o kterých se nyní mluví v médiích. Říkalo se to o kde kom, ale nyní to vypadá, že skutečné kmotry tady máme pouze dva.
Z mého úhlu pohledu to kmotři jsou, ale jde o význam slova. U nich je nejspíš jiný, než jak je tomu u mě.

Co je hlavním rozdílem v dělání politiky na severu Čech a v Praze? Na co se teď chystáte?
Chtěl bych se primárně věnovat oblasti energetiky, protože energetika rovná průmysl, a tedy i pracovní místa. Dále bych se chtěl zajímat o kvalitu dopravní infrastruktury a nakonec se chci zaměřit i na regionální rozvoj. Je třeba odstranit rozdíly v životní úrovni lidí v Praze a například v Ústeckém či Moravskoslezském kraji.

Vystoupil jste z jedné politické strany a vstoupil do jiné. Máte v ČSSD stále kamarády?
Kamarády v pravém slova smyslu tam nemám. Určitě se tam ale najdou rozumní lidé, s kterými se rád sejdu a budu s nimi řešit pracovní věci.

Je tam někdo, s kým byste si nesedl ke stolu?
Je, ale nebudu říkat žádná jména, protože bych nerad na někoho zapomněl.

Připouštíte tedy, že pokud se LEV21 dostane do sněmovny, tak ČSSD bude nejbližší koaliční parter?
Samozřejmě, jsme středolevá strana, takže i našimi nejbližšími přirozenými partnery jsou strany nalevo od středu, což ČSSD, pokud pod stávajícím vedením nepředvede nějaký kotrmelec, bude.

LEV21 je parlamentní strana, do jaké míry se nyní bude účastnit například vyjednávání o novém premiérovi?
Myslím, že nijak, nejsme součástí koalice a nehodláme vládě vyslovovat důvěru ani ji podporovat.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…