Nový šéf hasičů: Snad přesvědčíme Kalouska, aby nám přidal

13.11.2011 17:49

Ještě v úterý seděl v křesle ředitele hasičského záchranného sboru na Vysočině. Den na to se plukovník Drahoslav Ryba stal generálním ředitel HZS. Nový šéf hasičů v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz přiznal, že hasiče čekají těžké časy, poodhalil důvod rezignace svého předchůdce Miroslava Štěpána a netají se tím, že když nebude zbytí, půjde i za Kalouskem.

Nový šéf hasičů: Snad přesvědčíme Kalouska, aby nám přidal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle sjíždějí hasiči k vozům v garáži

Pane plukovníku, co bude Váš první krok, který v nové funkci uděláte?

Určitě mým prvním počinem bude rozhovor s mými podřízenými a nastínění naší další spolupráce. Pevně věřím, že to bude i první pozitivum, a to pro celý sbor. Dalším významným krokem (a já doufám, že i pozitivním) bude obhájení rozpočtu na rok 2012.

Co rozhodlo, že jste nakonec sebral rukavici a jal se ucházet o post ve vaší profesi nejvyšší?

K tomuto rozhodnutí jsem dospěl po zralé úvaze a samozřejmě jej konzultoval nejen s rodinou, ale i s řadou svých kolegů. Osobně považuji tento post za vrchol své kariéry a jsem pevně přesvědčen o tom, že budu sboru v těchto těžkých dobách prospěšný

V kancelářích policejních prezidentů bývá pravidlem, že po každém šéfovi zde něco zůstane - trofej, artefakt atp.? Co zdědíte po panu Štěpánovi?

Pan genmjr. Ing. Miroslav Štěpán mi sice nezanechává žádný artefakt (alespoň o tom dosud nevím), ale nechává za sebou obrovský kus vykonané práce, za což mu chci upřímně poděkovat.

Šéf hasičských odborů Oberreiter před měsícem na tiskové konferenci prezentoval střednědobý výhled vlády. Podle něho by téměř dvě třetiny hasičských stanic mohly zmizet. Jste skeptický k tomuto odhadu?

Psali jsme: Konec hasičů v Čechách? Dvě třetiny stanic by mohly zmizet


Skutečně střednědobý výhled není zrovna radostný, ale nechci být pesimista. Budu se samozřejmě snažit o co nejvyšší efektivitu a úspory sboru, ale při zachování jeho funkčnosti. Věřím, že se toto reálné nebezpečí podaří odvrátit, nebo alespoň významně zredukovat.

Budete naléhat na ministra vnitra Jana Kubiceho, aby se přimluvil u ministra financí za navýšení rozpočtu?

Pana ministra vnitra detailně seznámím s problémy rozpočtu roku 2012 a s tím, jaké dopady by mělo uskutečnění takovýchto úsporných opatření v letech 2013 a 2014. Pevně věřím, že se nám společnými silami podaří přesvědčit nejen ministra financí, ale i větší část Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o tom, že tato opatření by pro sbor byla likvidační a hlavně by mohla výrazně snížit bezpečnost občanů tohoto státu.

Dá se očekávat, že v případě nenavýšení rozpočtu může dojít třeba i k protestům hasičů?

Pevně věřím, že toho nebude zapotřebí

Psali jsme: Děkujeme, nehasíme? I hasičům dochází trpělivost. Zatím jen on-line 


Počítáte s personálními změnami na postech náměstků?

Minimálně k jedné změně jistě dojde. Před mým jmenováním totiž podal žádost o ukončení služebního poměru jeden ze současných náměstků. Toto volné místo budu muset tudíž obsadit.

Plánujete nějakou užší spolupráci s dobrovolnými hasičskými sbory?

Určitě ano. Práce dobrovolných hasičů si velmi vážím, od mládí jsem také aktivním členem sboru dobrovolných hasičů.

Váš předchůdce gen. Štěpán odchází do politiky, soudíte, že je to správný krok? Důvody jeho rezignace jsou dodnes "zahaleny" tajemstvím, podle některých politiků nechtěl být již ve funkci, když viděl dopady sníženého rozpočtu na léta další. Může to hrát podle Vás roli
?

Na tuto otázku se musíte zeptat pana genmjr. Štěpána. Mohu ale potvrdit, že z posledního vývoje byl velmi unaven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…