O funkci v předsednictvu pražského ANO zabojuje sametové dítě. Chce to novou krev. Koalice na magistrátu v Praze předvádí, mírně řečeno, absolutní politický diletantismus

11.11.2019 21:02

ROZHOVOR Pražské ANO si v úterý zvolí své nové vedení. Vládní strana v Praze v posledních komunálních volbách výrazněji neuspěla, nicméně velkou šanci na obhajobu má současný předseda Jan Říčař. Členská základna si však přeje změnu ve vedení ANO v hlavním městě, a tou by mohla být mladá naděje v osobě Martina Benkoviče. Až dosud se prosazoval jako manažer a předseda oblastní organizace ANO v Praze 17.

O funkci v předsednictvu pražského ANO zabojuje sametové dítě. Chce to novou krev. Koalice na magistrátu v Praze předvádí, mírně řečeno, absolutní politický diletantismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Benkovič, zastupitel ANO 2011 v Městské části Praha 17 Řepy

Proč jste se rozhodl jít do boje o místo ve vedení pražského ANO?

Na úvod musím říct, že onou iniciací byly nominace ostatních oblastních organizací, které mi vyslovily podporu ještě předtím, než jsem o tom začal reálně uvažovat. Perličkou je, že moje Praha 17 mi ji dala jako poslední. Čekal jsem, že někoho z mladých nadějí podpořím, ale nikomu se do toho moc nechtělo a já se vlastně ani nedivím. Na rovinu však říkám, že jsem perfekcionista a kladu na sebe a své okolí enormní pracovní požadavky. Nedovolil bych si tedy do toho jít, kdybych zastával nějakou náročnou veřejnou funkci či bych se této pozici nemohl věnovat na sto procent.

Jaké máte politické zkušenosti, že se ucházíte o funkci místopředsedy krajské organizace ANO v hlavním městě, kde je jinak pro nejsilnější politický subjekt v zemi, na rozdíl od ostatních krajů, docela horká půda?

Politice se věnuji od svých osmnácti let. Jako volební manažer jsem v roce 2018 takřka z nuly sestavil kvalitní tým lidí na Praze 17 a vůbec poprvé jsme v Řepích jako ANO kandidovali. I přes nelehkou situaci v Praze jsme skončili na druhém místě se ziskem přes 16 procent hlasů. Magistrátní část jsme u nás dokonce vyhráli skoro s 20 procenty hlasů. Jde o nadprůměrný výsledek, ale spokojený samozřejmě nejsem.

V čem vidíte hlavní úkol nově zvoleného pražského předsednictva hnutí ANO?

Už pár měsíců zaznívá napříč Prahou, že je třeba předsednictvo posílit a pustit do vedení novou a energickou krev. Osobu, co bude mít na starosti menší oblastní organizace a také pomůže s větší profilaci odborných komisí při krajské organizaci. Následující dva roky budou pouze o tvrdé práci a dřině. Nutné je také začít pracovat na programové části společně s našimi zastupiteli na magistrátu a v městských částech.

Takže hnutí ANO hodlá v Praze i tímto krokem začít cílit více na mladé lidi?

To se budete muset zeptat po úterní volbě nového vedení. Pravdou ale je, že jsem nejmladším kandidátem. Jsem tzv. „sametové dítě – osmdesát devítka“. V době připomínky třicátého výročí pádu minulého režimu více než symbolický signál vůči našim voličům a politickým konkurentům. A ano, můj cíl je přivést další mladé lidi, tak jako se tomu děje v naší oblastní organizaci na Praze 17.

Jak si z vašeho pohledu stojí současná magistrátní koalice, proti níž je hnutí ANO od voleb v minulém roce v opozici?

Nechodím pro tvrdá slova daleko, ale budu se snažit to říct velmi mírně. Piráti a Praha sobě nám předvádějí absolutní politický diletantismus. Jde spíše o koalici aktivistů. Řidič se pro vedení magistrátu stal sprostým slovem a cyklista největší prioritou – viz snahy o trvalou dopravní uzávěru Smetanova nábřeží a Malé Strany. Místo řešení dostavby vnějšího a vnitřního okruhu tu současná koalice ruší autobusovou linku H1 pro handicapované, vyvěšuje všelijaké vlajky a řeší znělky na jednání zastupitelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…