O takovém volebním výsledku jsem ani nesnil, přiznává starosta Dobrušky

30.09.2019 14:37

Komunální volby potvrdily správnost nastoupené cesty, tvrdí starosta Dobrušky Petr Lžíčař (Veřejnost za všestranný rozvoj Dobrušky), který před třemi lety inicioval odvolání svého předchůdce. Co se od té doby v Dobrušce změnilo? A co zamýšlí do budoucna? Nejen to zajímalo ParlamentníListy.cz.

O takovém volebním výsledku jsem ani nesnil, přiznává starosta Dobrušky
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dobrušky Petr Lžíčař (SNK Veřejnost za všestranný rozvoj Dobrušky)

Do křesla starosty jste usedl již před třemi lety, poté, co se vám podařilo odvolat Petra Tojnara, s nímž jste řadu let spolupracoval. Od té doby se konaly i komunální volby, v nichž jste úspěšně mandát obhájil. Co pro vás tento závazek znamená?

Výsledek komunálních voleb v Dobrušce byl pro nás z říše snů, nikdo nepředpokládal tak velký rozdíl. Je to jednoznačný důkaz správnosti nastoupené cesty. Závazek je to pro nás obrovský, už od počátku volebního období se snažíme naplňovat projekty, které jsme občanům Dobrušky představili před volbami.

S vaším předchůdcem jste se nerozešli v dobrém. Jak byste hodnotil aktuální atmosféru na radnici? Daří se vám najít s opozicí společnou řeč?

Na radnici je atmosféra klidná a tvořivá. Na zastupitelstvu to taková „pohoda“ není, ale většinu našich návrhů se daří odhlasovat, až na výjimky, jednomyslně.

Styl řízení radnice Tojnarem jste kritizoval. Co se tak od vašeho nástupu změnilo?

Současný styl řízení je demokratický.

Jak se do rozhodování radnice snažíte zapojit občany? Vidíte v tomto směru nějaké resty?

Od samotné změny v březnu 2016 představujeme projekty veřejnosti v různých fázích přípravy a poznatky z projednání se snažíme zapracovávat do dokumentací. Rovněž se snažíme projekty představit v Dobrušském zpravodaji i na internetu. Velké procento občanů se zapojilo i do přípravy strategického plánu města, který byl letos v červnu zastupitelstvem jednomyslně schválen.

Podle výsledků srovnávacího výzkumu Města pro byznys 2018 je Dobruška podnikatelsky nejpřívětivějším městem na Královéhradecku. Jednou z příčin je i fakt, že je zde vyšší nezaměstnanost mladých lidí a podnikatelé zde tak mají z čeho vybírat. Důležité ale je mladé lidi ve městě také udržet. Co se pro to snažíte učinit?

Příčinu úspěchu Dobrušky ve srovnávacím výzkumu vidím spíše v přístupu veřejné správy, v dobrém školství a v prakticky nulovém zadlužení města. Mladé lidi ve městě udrží dobrá infrastruktura, kulturní a sportovní vyžití, možnosti bydlení, zaměstnání a podnikání.

Plánujete investice do nové bytové výstavby? Je to potřeba?

Bytová výstavba je nezbytnou podmínkou pro další rozvoj města. Začínáme stavět bytový dům v ulici Františka Kupky se sedmnácti bytovými jednotkami. Ve spolupráci se Stavebním bytovým družstvem připravujeme výstavbu přibližně padesáti bytů v Mírové ulici.

Mají podle vás občané všech věkových kategorií dostatek příležitostí a aktivit, kde trávit ve městě svůj volný čas?

Podle mého názoru je příležitostí mnoho, ale přesto je naší povinností připravit další možnosti: je zapotřebí postavit víceúčelovou sportovní halu a rekonstruovat chátrající krytý bazén a koupaliště podle současných standardů. Na těchto projektech v současné době také pracujeme.

A co kulturní a společenský život v Dobrušce? Mnohým bude jistě známý Mezinárodní hudební festival F. L. Věka. Na co dalšího byste občany pozval?

Kulturní a společenský život v Dobrušce je velmi bohatý, zahrnuje nejen vážnou hudbu, ale i další hudební žánry, vyprodaná divadelní představení, nabídku filmových představení, výstavy, venkovní produkce, plesy a zábavy, sportovní soutěže v mnoha odvětvích atd. Významnou součástí kulturního dění se stala Dobrušská filmová klapka, víkendový festival dobrého filmu, výstav a významných hostů. V loňském roce byla obnovena tradice městských reprezentačních plesů za velkého zájmu občanů. V roce 2020 Dobruška oslaví 700 let od první písemné zmínky o městě a při této příležitosti připravujeme celou řadu programů. Vyvrcholením oslav budou tradiční Svatováclavské slavnosti koncem září 2020. Letošní "Svatováclavky" (27.-29.9.) obohatí koncerty skupiny Argema a Leška Semelky.

V jaké fázi je aktuálně projekt na rekonstrukci koupaliště a krytého bazénu?

Po úspěšném představení studie rekonstrukce je v současné době předán projekt pro územní řízení a začíná se pracovat na projektu pro stavební povolení a na prováděcím projektu. Vzhledem k finanční náročnosti se bude muset stavba rozdělit na několik etap.

Prozradíte nám závěrem, jaké hlavní investice zamýšlíte v nejbližší době?

Stručně: sportovní hala, rekonstrukce bazénu a koupaliště, rekonstrukce několika ulic (Kostelní, Javorová, Solnická, V Zahradách, Holobřízek, Družstevní, Mlýnská ad.), přístavba DDM, půdní vestavba ZUŠ, bytová výstavba, investice do infrastruktury (vodojem, další vrt, část ČOV, rekonstrukce úseků vodovodu a kanalizace) a spousta dalších drobnějších projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…