Obchodní ředitelka Hasičské vzájemné pojišťovny: Pojištění Samosprávných celků? I tomuto produktu jsme věnovali skutečně velkou péči

08.11.2019 9:25

ROZHOVOR Hasičská vzájemná pojišťovna věnovala velké úsilí produktu pojištění samosprávných celků. Co si pod tímto pojmem představit a co si města a obce nechávají nejčastěji pojistit? To nám v rozhovoru prozradila obchodní ředitelka Hasičské vzájemné pojišťovny Ing. Vladimíra Ondráková.

Obchodní ředitelka Hasičské vzájemné pojišťovny: Pojištění Samosprávných celků? I tomuto produktu jsme věnovali skutečně velkou péči
Foto: HVP
Popisek: Ing. Vladimíra Ondráková, obchodní ředitelka Hasičské vzájemné pojišťovny

Ve své nabídce pojištění máte také pojištění samosprávných celků, které nabízí zajištění všech pojistných nebezpečí spjatých s majetkem měst a obcí. Co si pod tímto širokým pojmem můžeme představit?
 
Pojištění obcí není na pojistném trhu nic nového a není nic nového ani pro nás – pojistit obce jsme uměli vždycky. Faktem však je, že nároky na toto pojištění se mění podle toho, jak obcím přibývá majetek, služby, které obec provozuje, i podle narůstajících zákonných požadavků na územní samosprávu, a tím i odpovědnost obecních zastupitelů. Ze zkušeností víme, že jde o majetek a odpovědnost, které jsou proměnlivé v čase i prostoru, a tomu musí moderní pojištění vyhovovat. Naše pojištění samosprávných celků je velice variabilní jak ve svém rozsahu, tak i například ve volbě spoluúčasti. Je jím možné pojistit jak obce, města nebo městské části, tak i jimi zřizované organizace, ať už jsou výrobní či sociální povahy. Stejně tak ho využijí kraje, mikroregiony nebo dobrovolné svazky obcí.
 

Anketa

Je špatně, když politici nadávají novinářům ČT, např. z pořadu 168 hodin?

hlasovalo: 13484 lidí
 
Jaký majetek si nejčastěji města a obce nechávají pojistit?
 
Jak jsem již uvedla – obecní majetek se ve svém složení velice liší. Záleží na velikosti obce, na tom, jakou má infrastrukturu, jaké a kolik má zřizovaných organizací a tak podobně. Asi nejzajímavějším „druhem“ majetku je městský mobiliář, což jsou lampy, lavičky, odpadkové nádoby, vybavení hřišť a podobně – tady jsou opravdu velké rozdíly.
 
Jak důležitá je tato část nabízeného pojištění ve vaší celkové činnosti Hasičské vzájemné pojišťovny?
 
O skutečnosti, že tato část pojištění je pro nás důležitá, dostatečně vypovídá úsilí, které jsme tomuto produktu věnovali. Řadu prospěšných podnětů jsme například získali díky úzké spolupráci se sbory dobrovolných hasičů. Především v menších obcích bývají dobrovolní hasiči také obecními zastupiteli, a my tak díky spolupráci se sbory máme celkem konkrétní informace, s jakými problémy v oblasti pojištění se obce musejí potýkat. Věnovali jsme tomuto produktu skutečně velkou péči, protože z obchodního hlediska je důležité uchytit se v určitém segmentu klientely vhodným produktem. Právě od našich klientů dostáváme podněty, které mají zásadní vliv na další úpravy produktů, na jejich rozšíření a úpravy.
 

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18988 lidí
 
Můžete nám prozradit, co si jednotlivá města a obce nejčastěji nechávají pojistit?
 
Vše je, jak jsem už uvedla, závislé na majetku a s ním souvisejících činnostech, který mají obce ve vlastnictví. Pro obecní zastupitelstvo je důležité si nejenom dobře pojistit majetek, ale pojistit si i odpovědnost za újmu, kterou může obec či přímo její zastupitelé způsobit. Nový produkt pro pojištění odpovědnosti za újmu samosprávných celků pokrývá širokou škálu odpovědnostních titulů, se kterými se obce či jejich zastupitelé mohou setkat, a to samozřejmě i včetně zmiňované odpovědnosti za újmu zastupitele způsobenou obci. Samozřejmě se snažíme reagovat i na tyto nejnovější požadavky, a i z toho důvodu, že Hasičská vzájemná pojišťovna, záhy po uvedení Pojištění samosprávných celků na trh, připravila pro obce nový produkt z oblasti pojištění kybernetických rizik, které zahrnuje i pojištění případných sankcí udělených na základě nařízení GDPR.
 
Existuje u tohoto pojištění nějaká rarita?
 
To, co bylo dříve pro pojištění obcí raritou, např. pojištění radarů, odpadkových košů, vývěsných tabulí a sakrálních památek, je již v tomto našem pojistném produktu standardem.
 
Chystáte do budoucna ještě nějaké produktové novinky?
 
V letošním roce jsme uvedli na trh inovované pojištění bytových domů. To je určeno pro vlastníky bytových domů, tedy fyzické i právnické osoby, například společenstva vlastníků nebo bytová družstva. I toto pojištění je charakteristické jednoduchostí sjednání, které nabízí možnost sjednat řadu připojištění k některé z vybraných variant pojištění. U bytového domu tak může být pojištěna nejen vlastní stavba a její vybavení, ale i technologické součásti, skla, elektronika a samozřejmě i odpovědnost za škody, které zahrnuje odpovědnost z vlastnictví bytového domu a odpovědnost statutárních orgánů bytového družstva nebo sdružení vlastníků. Sjednat lze také základní asistenční služby na plynařské, instalatérské, topenářské, sklenářské a zámečnické práce v rámci urgentních zásahů.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…