Odborník? Hlupák a proruský troll to je! Nacistický Putinův režim, hordy na Ukrajině, rozvášnil se sociální demokrat Veselý

05.03.2022 23:59 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR„Jde o reálnou hrozbu. Pokud ruský nacistický režim obsadí Ukrajinu, jsou na řadě Moldavsko a Gruzie. Po nich pobaltské státy. A po těch pak Slovensko a Česko,“ obává se právník Ondřej Veselý, bývalý poslanec za ČSSD. Prezident Zeman ho prý svým proslovem po invazi na Ukrajinu tentokrát velmi mile překvapil. Složil poklonu Ukrajincům, vyjádřil se i k postoji české vlády a dalších občanů ČR a připomněl roky 1938 a 1968.

Odborník? Hlupák a proruský troll to je! Nacistický Putinův režim, hordy na Ukrajině, rozvášnil se sociální demokrat Veselý
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Každé ráno se objevují v médiích další a další strašné zprávy o tom, co se děje na Ukrajině. Vidíme obrázky zničených budov, koncem týdne prý Rusové obsadili jadernou elektrárnu…. Jak vidíte vývoj situace na Ukrajině?

Agrese nacistického Putinova režimu proti Ukrajině bohužel neustává. Ukrajinci se brání srdnatě a s daleko větším nasazením, než kdokoli čekal. Sami to ale zvládnout nemohou…

Ve čtvrtek došlo k dalšímu jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle dostupných zpráv se dohodly na humanitárních koridorech s možným dočasným příměřím v jejich okolí pro odchod civilního obyvatelstva. Považujete to za velký posun?

Jde o posun velmi malý, respektive skoro žádný. Putinovy hordy nepostupují tak rychle, jak si tyran přál, a absolutně nezvládají logistiku. Takže hledají skulinu, jak doplnit zásoby. O ukončení agrese proti svobodnému státu zatím nechtějí ani slyšet.

Invazi na Ukrajinu nečekali ani odborníci jako například Andor Šándor nebo Karel Randák. Překvapilo vás, k jak radikálnímu kroku se Putin nakonec rozhodl?

Otevřeně se přiznám, že jsem tento scénář očekával. A podle mě to musel očekávat, či alespoň předpokládat, každý, kdo nebral na lehkou váhu informace našich služeb. Což se obou pánů netýká a popravdě je za žádné odborníky nepovažuji. O Šándorovi jsem dokonce přesvědčen, že je to obyčejný hlupák a proruský troll.

Proti Putinovi a válečné invazi na Ukrajinu jsou i mnozí Rusové. Je podle vás něco, co by mohlo Putina zastavit?

Pokud nechceme otevřenou válečnou konfrontaci, pak pouze masivní povstání ruského lidu, kterého je mi hluboce líto.

Panují obavy o duševní zdraví Vladimira Putina v kontextu jeho možných megalomanských plánů k obnovení někdejšího SSSR a jeho vlivu v dobách studené války. Prezident Miloš Zeman ve svém projevu nazval Putina šílencem. Překvapila vás tato rétorika? A sdílíte zmiňované obavy?

Pan prezident mě svým projevem tentokrát překvapil velmi mile. Samozřejmě nejsem odborník na duševní zdraví, ale také se obávám, že zřejmě není nic, na co by si nacistický tyran Putin netroufl. A zcela vážně říkám, že mi čím dál více připomíná Hitlera.

Evropa i Amerika zareagovaly řadou sankcí namířených na Rusko. Už před čtvrteční invazí zaznělo ze strany Německa, že udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Co to bude znamenat pro Evropu?

Pokud chce Evropa zůstat svobodná a nacistický režim Putina v Rusku bude pokračovat, budeme nuceni hledat nové zdroje energií a úspory v nich. A to bude bolet, zejména finančně. Navíc bude zjevně nutné přehodnotit časovou osu Green Dealu.

Češi, kteří chtějí bojovat za Ukrajinu, mohou počítat s beztrestností, vzkázali tento týden premiér Fiala a prezident Zeman. Reagovali na to, že někteří Češi by prý rádi pomohli Ukrajině v obraně před ruskými vojsky, Češi ale mají podle trestního zákoníku službu v cizích státních ozbrojených silách zakázanou. Jaký je v tomto směru váš názor?

Rozhodně podporuji, aby Češi, kteří budou při obraně Ukrajiny bojovat na straně UA, nebyli trestáni. A naopak bych se je snažil maximálně podpořit. V situaci, kdy jiné státy odmítají poslat své vojáky na pomoc Ukrajině, budou interbrigády zřejmě to jediné, co můžeme z lidských zdrojů Ukrajině poskytnout.

Ozývají se i hlasy, že Putinovi nebude jen Ukrajina stačit a že by také mohl jít dál. Je toto podle vás reálná hrozba?

Jde o naprosto reálnou hrozbu. Pořadí je následující. Pokud ruský nacistický režim obsadí Ukrajinu, jsou na řadě Moldavsko a Gruzie. Po nich pobaltské státy. A po těch pak Slovensko a Česko. Maďarsko pouze v případě, že u moci nezůstane Orbán, který Putinovi ochotně slíbí, že budou poslušní a povolní, jako Bělorusko.

V Česku opět platí nouzový stav. Je podle vás v současné situaci nutný? A celkově, jak hodnotit postoj naší vlády k tomu, co se děje na Ukrajině?

Velmi vítám, že se v této věci dokázala česká politická scéna i národ sjednotit. Z toho minima lidí, kteří u nás podporují nacistickou invazi Putina na Ukrajinu, se v případě, že budeme také napadeni, budou rekrutovat kolaboranti. Ostatně s tím máme bohaté zkušenosti z roků 1938 a 1968. Výhodou ovšem je, že dnes už je, díky sociálním sítím, známe a budeme se na jejich kolaboraci s nacistickým Putinovým režimem schopni připravit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…