Paroubek ztrhal TOP 09 a smutně vzpomněl na svou největší lumpárnu

02.09.2013 19:32

ROZHOVOR Předseda LEV 21 - národních socialistů Jiří Paroubek si o volební kampani svých protivníků nemyslí nic hezkého. „Asi jim chybí pokora,“ poznamenal k některým heslům pravicových stran v rozhovoru ParlamentníchListů.cz. „Mají to přehnané a přeexponované a zřejmě jejich mluva bude nahrazovat kartu antikomunismu,“ uvedl pak konkrétně k počínání pravicové TOP 09.

Paroubek ztrhal TOP 09 a smutně vzpomněl na svou největší lumpárnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

Levicový aktivista Milan Mráz na sociální síti Facebook slibuje pravicovým politikům – kupříkladu Miroslavu Kalouskovi, Karlu Schwarzenbergovi a třeba i Miroslavě Němcové - že jim před volbami připraví "peklo". Vyzývá lidi do boje proti nim slovy: „Plivejte před nimi na zem, trhejte před nimi jejich volební programy, které budou rozdávat a křičte HANBA, STAČILO, MAFIE apod." Jak toto provolání na vás působí?

Podobné věci jsou vždy mírně řízené konkurenčními politiky, ale teď mne nenapadá, kdo by tohle z politických stran dělal. Levice určitě ne, ale nějaký impuls tady od někoho asi bude. Je to ovšem záležitost, která může dojít k vytvoření nenávisti v rámci společnosti – tak, jako se iracionálně vytvářela proti mně a proti mé rodině před čtyřmi lety. Zrovna nedávno jsme si se ženou a s Jiřím Krampolem povídali o tom, že největší lumpárnu, kterou jsem provedl, bylo to, že jsme dostali ke křtu naší dcery od řecké kmotry botičky za 60 eur. Teď, když vím, kolik i normální boty stojí, tak 60 euro se mi nezdá až tak obrovská částka. Jenže tehdy část médií to nafoukla jako případ naprosté rozmařilosti, ale společnost místo toho, aby to odmítla, tak si ještě k tomu přidávala. Četl jsem ale, že je to taková senzitivní volební kampaň, podobná těm, co probíhají i ve světě. Když se řekne, že Husajn má zbraně hromadného ničení a pak se přijde na to, že žádné nemá, teď se zase řekne, že Bašár Asad otrávil na 1400 lidí, ale žádné důkazy na to nejsou... Faktem je, že Nečasova vláda byla špatná, ale vytváření nenávisti ve společnosti nikdy nemá velké ratio a potenciál. Osobně nejsem toho stoupenec, a to přesto, že jsem se i já stal terčem takových osobních organizovaných útoků, a to od lidí jako je Langer a “jeho“ zahraniční poradci. Co předvedli tehdy na mne, tedy onu podprahovou a podpásovou kampaň, tak to tady v Evropě vskutku není běžné.

Volební hesla různých stran už vyplouvají na povrch. Třeba sociální demokraté nabízejí billboardy s hlavním volebním heslem "Prosadíme dobře fungující stát". Slogan KDU-ČSL zní "Dáme zemi do pořádku" a ANO 2011 se pouští do politické konkurence slovy: "Jsme schopný národ. Jen nás řídí nemehla“. Co o takových heslech soudíte?

Je to jen ukázka myšlení jednotlivých politických stran, a teď půjde o to, jestli někdo tomu uvěří, jestli se někdo nechá jen tak lehce obalamutit heslem. Politické strany chtěly v minulosti několikrát zemi „obohatit“, ale nějak se jim to nepovedlo. Spíše po jejich politice země onemocněla. Každá strana by měla vyprodukovat alespoň základní volební program, který by vystihoval její politiku. Myslím, že nám se to povedlo s heslem "Střízlivě, jednotně a profesionálně". "Střízlivě" má být vystihnutím toho, že naše politika a program je racionální, řekněme, že je i realistický a že taky vše děláme ve střízlivém stavu. Je to tak trochu i nadsázka kupříkladu směrem k panu prezidentovi, jenž někdy upadá do viróz. Jednota je tam zmíněna proto, že když vidím SPOZ a sociální demokracii, jak se tam u nich mydlí, tak u nás se nikdo nemydlí. Profesionalita pak znamená, že se mi podařilo dát dohromady tým třiceti vysoce odborně fundovaných lidí.

Kdo je mezi nimi? Už se třeba ví, že vy osobně budete lídrem v Praze...

My nehledáme hráče na lesní rohy a herce, kteří hráli nějaké epizodní role, ale hledal jsem dlouhodobě odborníky, a to se mi, myslím, povedlo. Ti lidé, co jsou v naší stínové vládě, tak jsou nepochybně lepší, nežli byli v Nečasově vládě, a dokonce lepší, než jsou nyní i ve vládě Jiřího Rusnoka. Třeba ve Středočeském kraji bude kandidovat ekonom Filip Drapák, který pracoval ve Světové bance a řídí nyní projekty Světové banky na Balkáně či odborník v otázkách národní bezpečnosti Jaromír Novotný, který řídil - pokud jde o vojenskou část – i vstup do NATO. Dále je tam kupříkladu i právník Karel Horák. Ten má i skvělé znalosti ze státní správy. Těch zajímavých jmen je tam ale víc.

Zmínil jste již jméno herce Jiřího Krampola. S ním budete před volbami spolupracovat?

Určitě lidsky ano, máme k sobě dost blízko. Jiří Krampol je nám bezpochyby stále nakloněn a asi to dá i nějak najevo.

Vaše manželka Petra se také zapojí do kampaně?

Určitě nějakým článkem nebo něčím jiným na podporu, i když protentokráte se mnou nebude jezdit na mítinky, možná jen na začátek, či na konec. Jinak bych byl rád, aby to spíše odpracovali kandidáti samotní. Aby to nebylo jako v sociální demokracii před čtyřmi lety, kdy má žena nahrazovala vlastně chybějící místopředsedkyni strany a pak to ještě schytala. Manželka se teď bude věnovat hlavně rodině.

Promiňte, vaše paní nahrazovala místopředsedkyni? Můžete to vysvětlit?

Ona totiž tehdy místopředsedkyně ve vedení strany nebyla a pak už ji ani ústřední výbor nedovolil. Mechanismus sociální demokracie je totiž hodně složitý ve vztahu k volbám v ústředním výboru... Žena politička tam tehdy chyběla a ženský prvek zastupovala pak moje žena. Nakonec její angažmá ani nikdo neocenil, spíše naopak. Ale to je takový folklór sociální demokracie. Věřím, že Slávek Sobotka se z toho poučí a že až přijdou volební výsledky a tam nebude třicet procent, o kterých všichni v ČSSD sní, ale bude tam třeba jen 22 či 23 procent, takže vybídne k demisi celé vedení strany včetně Michala Haška. Aby si zase chlapci nemysleli, že předseda je něco jako beránek boží, který snímá všechny hříchy světa.

Co se týče kampaní jiných stran, nemyslíte si, že by se tam měla spíše objevovat namísto pojmů o budování státu hesla, která by byla pozornější směrem k voličům a nabízela by třeba i omluvu?

Určitě, asi jim chybí v tomto pokora. Já mám třeba výhrady ke stylu politiky pana prezidenta, ale nemyslím si, že je to nebezpečí pro demokracii v této zemi, jak se to snaží stylizovat TOP 09. Od TOP 09 je to všechno přehnané a přeexponované a zřejmě jejich mluva bude nahrazovat i kartu antikomunismu. Faktem je, že se jim asi těžko hesla vymýšlejí, neboť budou rádi, aby lidi zapomněli na těch sedm let, když řídili tuto zemi a prokázali, ne že nejsou schopni dobře vládnout, ale že nejsou schopni vůbec vládnout. A o to je to vážnější.

Dá se předpokládat, že sledujete probíhající soud s Davidem Rathem. Jaké pocity z něj máte?

Ano, sleduji tento soud. Ostatně David Rath byl kdysi můj blízký spolupracovník a jsem přesvědčen - jak jsem to řekl i po jeho zatčení – že kdybych já byl předsedou sociální demokracie, že by se něco takového prostě nemohlo stát. Jsem přesvědčen o tom, a koneckonců to říká i on, že zajišťoval peníze na kampaň sociální demokracie ve vztahu k Jiřímu Dienstbierovi. Takže je jasné, o co tam šlo. To je ale věcí sociální demokracie, ať si ona sáhne do svědomí. Taky se mi nelíbí to, že mu je znemožňována dobrá obhajoba, neboť když je dál ve vazbě, tak se zdá, že soud i státní zastupitelství dělá vše pro to, aby mu obhajobu ztížily.

Nemáte dojem v souvislosti s tímto případem, že kauzy, které se objevily kolem Jany Nagyové, nyní utichají?

Ono to sice utichlo, ale myslím si, že se to nějakým způsobem ještě provětrá. Nemusí ale zůstat jenom u toho. Jsou totiž i vážnější věci nežli šmírování manželky premiéra, kupříkladu tunel kolem solárních elektráren.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…