Petr Štěpánek tvrdě účtuje s kritiky Robejška: Putna przní mozky našim dětem a Janda je nájemná politická kurvička. Velvyslanci Idiocie

26.11.2016 17:28

ROZHOVOR „Vstup Petra Robejška do české politiky vyloženě vítám,“ říká jednoznačně předseda Alternativy pro Česko Petr Štěpánek. Sám vnímá potřebu politickou scénou pořádně zatřást a politiky vyznávající stejné civilizační hodnoty trochu pospojovat. Štěpánek přidává i své hodnocení nejpopulárnějšího politického subjektu v republice: „Babiš a ANO nejsou politická strana, nýbrž úkaz. ‚Všetci kradnú, iba ja čerpám‘.“ A nemá pochopení ani pro některé další známé osobnosti veřejného prostoru: „I říše jménem Idiocie potřebuje mít své velvyslance,“ podotýká Štěpánek.

Petr Štěpánek tvrdě účtuje s kritiky Robejška: Putna przní mozky našim dětem a Janda je nájemná politická kurvička. Velvyslanci Idiocie
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Petr Štěpánek, hudebník, spisovatel, v letech 1994 až 2006 člen a místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Politolog Petr Robejšek chce uzdravit „nemocnou politiku“ v Česku a představil záměr vytvoření nové strany Realisté. Zmiňoval teze o tom, že hodlá prosazovat hodnoty jako rodina, bezpečnost, spravedlnost dostupná pro každého, odpovědnost, ochrana národního bohatství, národní zájmy, ochrana českých lidí. Kodex Realistů zatím neznáme. Vaše první reakce?

Na facebooku jsem napsal tohle: Bude to možná trochu zvláštní, že to říkám coby toho času předseda jiné politické strany, ale já vstup Petra Robejška do české politiky vyloženě vítám. Tak výrazných osobností, jako je on, je tu totiž poskrovnu. Docela hezky se to tu na facebooku sortýruje, komu jde o věc a komu o vlastní partikulární zájmy.

Komunisté přestali mluvit o permanentní revoluci, protože jejich nový řád totálně selhal. Sociální demokraté dosáhli základních výdobytků pro většinovou společnost a tak nyní bojují za práva menšin na úkor a účet mlčící většiny. Pravicové strany jsou v rozkladu a prý nenabízejí nic, než matoucí frázi liberálně konzervativních hodnot, pod což se schová téměř cokoli. Takto smetl Robejšek mainstream. Do jaké míry je tohle reálné hodnocení od „Realisty“ naši politické scény?

Petr Robejšek správně diagnostikuje, že jsme vstoupili do období, kdy už nevystačíme s tradičními politologickými poučkami. Ano, mainstream politických elit dál dřímá ve starých kolejích, zatímco běžní lidé se už probudili, viz Brexit či Trump. Já k tomu dodávám, že za situace jistého civilizačního ohrožení ustupuje tradiční pravolevé členění politické scény poněkud do pozadí a naopak vzrůstá význam úplně jiné dělící linie. Říkejme jí třeba civilizační. A tahle linie často na kosmické vzdálenosti rozděluje politiky z jedné politické strany, podívejte se kupříkladu na zcela rozdílná hodnocení utečenecké krize dosluhujícího ministra Dienstbiera a europoslance Kellera, přičemž oba zastupují ČSSD, nebo mladého Klause a Miroslavu Němcovou v ODS. A naopak tahle linie na jednu stranu pomyslné barikády často staví politiky nominálně pravé a levé. Vyplývá mi z toho potřeba politickou scénou pořádně zatřást a politiky vyznávající stejné civilizační hodnoty trochu pospojovat.

Když představoval svou stranu, zmínil politolog i to, že na politickou scénu vstoupily populistické strany s řešením na všechno. „ANO však není program, je pouhý prostředek, jak se udržet u moci. ANO není hodnota, ale souhlas se vším.“ Takto setřel Robejšek i hnutí vicepremiéra Andreje Babiše. Co si o tom myslíte?

Babiš a ANO nejsou politická strana, nýbrž úkaz. „Všetci kradnú, iba ja čerpám.“ Rozum mi nebere, že někdo něco takového může volit, když je nad slunce jasnější, že Babiš jenom českou kmotrovskou politickou praxi posunul na vyšší stupeň. A to do podoby, že je kmotrem sám sobě. Zatímco dříve si političtí vykukové pouze potají odloupávali perníčky, Babiš čmajznul celou perníkovou chaloupku. Ano, Babišovi už je líp. O několik miliard ročně. Je fakt neuvěřitelné, že mu někdo tohle baští!

„Ruský šváb.“ Tak napadá politologa například Martin C. Putna. Říci, že je neoblíbený u lidí, jako je například Jakub Janda, je slabé slovo. Přesto, je možné, že by směr, který chce nastavit politolog Robejšek, mohl nějak konstruktivně přispět k chápání vztahů s Ruskem nebo naopak?

Ani na vteřinu netřeba pochybovat o tom, že vztahy s Ruskem je třeba normalizovat. A Trump to nepochybně udělá, stejně jako to udělá příští francouzský prezident, ať už jím bude Fillon či Le Penová. A stejně to vidí mnozí další, mezi jinými Robejšek. Putna coby vysokoškolský učitel przní mozky našim dětem a Janda je nájemná politická kurvička, jež za prachy odvádí tu nejšpinavější propagandistickou práci. Ale berme to s nadhledem. I říše jménem Idiocie potřebuje mít své velvyslance.

Do jaké míry je ohlášení vzniku nové strany Realisté významné? Můžeme ho srovnávat například se vznikem TOP 09 v roce 2009? Začne teď veřejnost brát Robejškovy názory vážně?

Ti prozíraví berou Robejška vážně už dávno. Je totiž chytrý. Na české politické scéně pobíhá spousta frajtrů a pár plukovníků. Chybějí generálové. Myslím, že Petr Robejšek to má v hlavě natolik srovnané a že má charisma na to, aby generálem byl. Ale nezávisí to pouze na něm, nýbrž i na jeho okolí. První kroky jeho Realistů vypadají slibně.

Internetový deník echo24.cz napsal, že strana bude fungovat s podporou investiční skupiny Penta. Samozřejmě každá strana je někým financována, ale může tohle být problém?

To máte těžké. Bez peněz se politika dělat nedá. Když si nějaké zajistíte ze soukromého sektoru, sletí se na vás média i konkurence. Když si do své pokladny pumpujete ze státního rozpočtu, rozčiluje to daňové poplatníky. Když žádné peníze nemáte, politicky zemřete. Zcela hermeticky oddělit byznys a politiku nejde, ty zájmy se protínají. Financování by ale každopádně mělo být transparentní.

Jak Robejškovy Realisty vidí vaše Alternativa pro Českou republiku?

Aniž bychom cokoli věděli o přípravě Realistů, zrovna před pár dny jsem našeho hlavního manažera žádal, aby mi s Petrem Robejškem domluvil schůzku. Alternativa vznikla spíše zezdola jako reakce občanských aktivistů na poslední vývoj v Evropě, Realisté spíše jakoby svrchu okolo výrazné osobnosti. Světonázor, politická východiska i programové cíle ale máme obdobné. Reagujeme na stejné věci. Alternativa je jen o pár měsíců starší. Když se přidržím pravolevého členění, Topka ani lidovci žádná pravice nejsou, spíše zoufalí eurohujeři, ODS je z poloviny mrtvá a že by snad byla na pravici hegemonem, je jen její zbožné přání, ostatní jsou roztříštění. V okamžiku, kdy na mě po odstoupení Petra Hampla padlo předsednictví, dal jsem si za úkol trochu to pospojovat. První kroky už jsme učinili, výsledkem je podpis „Dohody 17. listopadu“ o společném postupu tří stran. Považuju za logické v téhle iniciativě pokračovat.

Petr Robejšek nevyloučil kandidaturu na prezidenta. Doporučil byste mu jít do prezidentské volby? Mimochodem, velmi jednoduše se nabízí i výtka, že zkrátka žije i v Německu, i když v České republice také pobývá…

V listopadu 2016 se mě ptáte na něco, co nastane počátkem roku 2018, přičemž ve hře je spousta proměnných. Bude, či nebude znovu kandidovat Zeman? Jak dopadnou sněmovní volby 2017? Co když, nedejbože, dojde k nějaké šílenosti typu 11. září? Jak pozmění svět Trump? A takhle by se dalo pokračovat. Ale odpovím vám. Obecně si myslím, že prezidentská funkce má být vyvrcholením politické kariéry, nikoli odrazovým můstkem.

Strana Realisté se chce profilovat jako středopravicová. Jací voliči by se k ní mohli přiklonit? Vezme hlasy ODS, Svobodným, Topce, nebo může oslovit třeba i bývalé příznivce ČSSD? A může být konkurencí pro vás?

ODS za posledních deset let poztrácela takřka 1,5 miliónu voličů. Ti lidé nikam nezmizeli. Jen zoufale vyhlížejí nějakou věrohodnou alternativu. A podobně se rozhlížejí i mnozí další. Mluvím o střední třídě, zaměstnancích, řemeslnících, živnostnících i podnikatelích, inteligenci. Konkurence pro nás? Myslím, že v této neklidné době bychom spíše měli spojit síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…