Plivance, nadávky, raději u sebe mít pepřák. Mladá krásná Češka žijící v Mnichově se svěřuje

31.05.2016 4:42

ROZHOVOR O nepříjemný zážitek se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz podělila Lenka Klímková, mladá Češka žijící tři a půl roku v Mnichově a pracující jako personalistka v IT. „Když jsem šla jednou ráno kolem hlavního nádraží, nějaký muž na mě několikrát plivnul. Samozřejmě jsem se ohradila. Ale on mi řekl, že než začnu mluvit, že se mám na sebe podívat, jak vypadám. Měla jsem přitom na sobě jen klasické office oblečení, sukni po kolena,“ zavzpomínala.

Plivance, nadávky, raději u sebe mít pepřák. Mladá krásná Češka žijící v Mnichově se svěřuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německo, jak jej možná neznáte

Anketa

Je pro vás Naděžda Savčenková hrdinkou?

4%
96%
hlasovalo: 12662 lidí

Na úvod se zeptám, jak dlouho už v Mnichově jste a čím se zde zabýváte?

Žiji tady již tři a půl roku. V současné době dělám personalistku v IT. Mám tu přítele.

Německo přijalo v posledním období větší množství migrantů. Ovlivnilo to nějak běžný život v Mnichově, kde žijete?

Určitě záleží hodně na tom, ve které čtvrti žijete. Pohybuji se v oblasti, kde bydlí hodně studentů, takže každodenní život je téměř nezměněný. Horší je to v oblasti u hlavního nádraží nebo na kraji města kolem ubytoven pro uprchlíky. Sama jsem měla nepříjemný zážitek, když jsem šla jednou ráno kolem hlavního nádraží a nějaký muž na mě několikrát plivnul. Samozřejmě jsem se ohradila. Ale on mi řekl, že než začnu mluvit, že se mám na sebe podívat, jak vypadám. Měla jsem přitom na sobě jen klasické office oblečení, sukni po kolena. Určitě se zvyšuje kriminalita, ale zároveň se zvyšuje pozornost i podrážděnost obyvatel. Lidi jsou, mám takový dojem, více ostražití a pozorní, když se něco stane. Za poslední půlrok jsem zaregistrovala v novinách, co se dělo v Mnichově – nebezpečí teroristického útoku na silvestra, útok migrantů v metru, střelba Iráčana na Syřana v centru města za bílého dne, nějaká znásilnění a teď naposled pobodání čtyř lidí na nádraží v Grafingu, z toho jeden zemřel. Útočník volal Allah akbar a nevěřící musíte zemřít.


Lenka Klímková

Už jste zmínila jeden nepěkný zážitek. Cítíte se tedy jako žena ohrožená?

Pokud se pohybuji v nebezpečných oblastech, třeba kolem hlavního nádraží, jsem dnes již více ostražitá. Nosím u sebe pepřový sprej a alarm. Proč? Na základě špatných zkušeností. I blbý pocit z postávajícího hloučku neněmců... Samozřejmě, že se kolem hlavního nádraží pohybují i jiní, třeba drogově závislí atd. Od začátku roku zde policie zvýšila počet hlídek. Ale například do bazénu by se mi samotné po těch všech zprávách o obtěžování moc nechtělo.

Považujete německou imigrační politiku za správnou?

Na poli imigrační politiky se teď má mnohé změnit. Je to teď aktuální téma: hlavním heslem je „podporovat i požadovat“ - čili bude existovat nějaký program, který když imigrant nebude plnit, tak nedostane sociální podporu. Mají probíhat kurzy němčiny a být podporována nízkoúvazková pracovní místa pro migranty. No, uvidíme, jak to všechno bude fungovat. Škoda, že takový program vláda nedělá již třicet let. Zároveň byly asi před týdnem některé státy severní Afriky zařazeny do kategorie „bezpečných zemí původu“, kde jsou žádosti o azyl rychleji zamítány. Takže myslím, že se z mého pohledu bláznivá přijímací politika zlepšuje a zpřísňuje.

Dají se v budoucnu čekat nějaké změny na německé politické scéně?

Alternativa pro Německo (proti islámu a neřízené migraci) stále posiluje. Za poslední rok její volební preference konstantně stoupají. Nyní je podle průzkumů třetí nejsilnější stranou v zemi. Je velice zajímavé, jak se k ní různě staví mainstreamová média. Těsně po posledních volbách ve třech spolkových státech, kdy AfD jednoznačně uspěla a získala v průměru 15 procent, prolomil se částečně její bojkot v médiích a začala být častěji zvána do politických debat. Po měsíci, kdy byl zveřejněn hotový politický program, kde se jasně vymezují proti islámu, je média znovu házejí k pravicovému extremismu. Zda se dají čekat nějaké změny, to nevím. Proti migrační politice Merkelové, která je z CDU a která se spíše podobá politice levicové SPD, stojí vcelku konzervativní pravicová politika CSU předsedy Seehofera. Ten Merkelovou kvůli její otevřenosti několikrát ostře kritizoval.

Jaký odhadujete další vývoj v Německu?

Předpokládám, že Merkelová v příštích volbách, které mají být  v roce 2017, neuspěje. Očekává se odliv voličů paradoxně levicové SPD k AfD, která ač je lehce pravicová strana si všímá i slabších sociálních vrstev. Je možný rozkol i středové koalice CDU/CSU. Co se migrační krize týká, vznikají stejně jako v Čechách místní dobrovolnické spolky domobrany. Lidé se ozbrojují, je větší zájem o kurzy sebeobrany. Myslím si, že dojde k částečné změně bohatého sociálního systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…